Sayfanın başına ulaştınız.

Dondurucu Kullanımında Püf Noktaları Broşürü

İncele
 

Derin Dondurucu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Kullanımdan Önce: Dondurucuyu doğru noktaya konumlandırmak ve kullanımdan önce gerekenleri yapmak, cihazın ömrünü uzatabilir ve güvenliğinizi sağlayabilir.
  2. Derin Dondurucu Derece Ayarı: Dondurucuyu ihtiyaç olan dereceye ayarlamak, gıdaların en uygun şekilde saklanmasına yardımcı olabilir.
  3. Enerji Tasarrufu: Bazı noktalara dikkat ederek dondurucu kullanırken enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
  4. Besinlere Uygun Saklama: Hangi besin nasıl depolanmalı ve saklanmalı gibi konularda bilgi sahibi olarak gıdaları doğru bir şekilde dondurabilirsiniz.
  5. Donmuş Besinleri Çözdürme: Gıdalarınızın nasıl çözüleceği hakkında bilgi sahibi olarak besin değerlerinin kaybolmasını önemli ölçüde engelleyebilirsiniz.
     

Aldığınız Derin Dondurucuyu Nasıl Kullanmalısınız, Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Uzun bir araştırma ve inceleme sürecinin ardından ihtiyacınıza en uygun derin dondurucuyu satın aldınız. Öncelikle yeni beyaz eşyanızı güzel günlerde kullanmanızı dileriz. Fakat sahip olduğunuz cihazın ömrünün uzun olması, cihazı kullanırken enerji tasarrufu yapabilmek ve derin dondurucunuzda depoladığınız besinleri doğru bir şekilde saklayabilmek için dikkat etmeniz gereken noktalar var! Bu derin dondurucu kullanım rehberini de size bu konularda yardımcı olabilmek için hazırladık. Gelin, doğru derin dondurucu kullanımı nasıl olmalı, inceleyelim.

Derin Dondurucu Kullanmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Muhtemelen derin dondurucuyu nereye konumlandıracağınızı planlayıp bir ürün seçtiniz; ama cihazınızı yerleştirmeden önce alanın uygun olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Ayrıca dondurucuyu kullanmadan önce yapmanız gerekenleri de es geçmemeniz gerekir.

Derin Dondurucu Kurulumunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Aldığınız ürünün doğru bir şekilde yaşam alanınıza taşınmasından onu konumlandıracağınız doğru noktayı belirlemenize kadar pek çok etken cihazınızın ömrünü, hatta enerji tüketimini etkileyebilir. Peki, dondurucuyu kurarken hangi noktalara dikkat etmelisiniz?

  • Dondurucu taşınırken mümkün olduğunca konumlandırılacağı konuma uygun taşınmalıdır (Dikse dik, yataysa yatay konumda). Eğer cihaz buna uygun olmayan pozisyonda taşındıysa kullanım öncesinde 4 saat bekletilmeli ve bu sayede soğutma devresindeki gazın dengelenmesi sağlanmalı.
  • Cihazı taşırken ve kurarken soğutma devresi borularının yamulmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Dondurucunun fişini uzatma kablolu prizlere takmamalısınız. İhtiyaç varsa bir elektrik ustasından yardım alabilir ve cihazın bulunduğu alana bir priz taktırabilirsiniz.
  • Dondurucuyu +40°C’den yüksek sıcaklığa erişecek alanlara kurmamalısınız. Direkt güneş ışığına maruz kalmayan noktalara ya da ocak, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından en az 150 cm uzağa konumlandırmak, cihazın ömrünün uzun olması ve az enerji tüketmesi için oldukça önemlidir.
  • Hava sirkülasyonunun sağlanabilmesi için cihazın yanlarında ve arkasında en az 10 cm boşluk bıraktığınıza emin olmalısınız.
     

Derin Dondurucuyu Kullanmadan Önce Yapmanız Gerekenler

Cihazınız evinize geldi, konumlandırmayı planladığınız uygun bir alana yerleştirildi. Peki, artık besinleri dondurucuya depolayabilir misiniz? Hayır; bu aşamaya geçebilmek için yapmanız gereken birkaç şey daha var:

  • Cihazı kullanmadan önce derin dondurucu temizliği yapmalısınız. Bu aşamada cihazın fişinin takılı olmadığına emin olmalısınız.
  • İç temizlik için koku bırakmayacak, nötr (alkali oranı yüksek, asit oranı düşük) bir deterjandan yardım alabilirsiniz. Deterjanlı suya temiz bir süngeri batırıp suyunu iyice sıktıktan sonra silme işlemini gerçekleştirebilir ve ardından kuru bir mikrofiber bezle kurulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Temizleme işlemi sonrasında cihazın içinde ıslak bir alan kalmadığına eminseniz cihazın fişini prize takabilirsiniz.
  • Derin dondurucuyu ilk kez kullanmadan önce 2 saat cihazı boş ve kapağı kapalı bir şekilde çalıştırmalısınız. 2 saat sonunda ise dondurmak istediğiniz besinleri dondurucu içerisine yerleştirebilirsiniz.

Derin Dondurucu Kaç Dereceye Ayarlanmalı?

Besinleri uzun süre taze bir şekilde saklayabilmenizin sırrı düşük sıcaklıklardır. Bu sebeple dondurucunuzu kaç dereceye ayarladığınız oldukça önemlidir. Dondurucunun ayarlanması gereken derece ise dış etkenlere göre farklılık gösterebilir.

 

Dondurucu Bölme Ayarı

Hangi Durumda Bu Dereceye Ayarlanmalı?

-18°C

Normalde önerilen sıcaklık ayarıdır.

-20°C, -22°C veya -24°C

Ortam sıcaklığı +30°C’yi geçtiğinde tavsiye edilir.

Hızlı Dondurma

Yiyeceklerinizi kısa sürede dondurmak için kullanabileceğiniz ayardır. Et ve balık ürünlerinde kalitenin korunması için uygun bir ayardır.

 

Dondurucu ısı ayarı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı üründen ürüne değişebilir. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi, ürününüzün kullanım kılavuzundan ya da yetkili servisinden alabilirsiniz.

 

Derin Dondurucu Kullanımında Enerji Tasarrufu İpuçları

Enerji tasarrufu yapmak hem elektrik faturası tutarınızın daha az miktarda olmasını sağlayabilir hem de doğayı korumanıza yardımcı olabilir. Eğer söz konusu fişi prizden hiç çekilmeyen derin dondurucular ise enerji tüketimi konusunda daha dikkatli olmakta fayda var.

 
  • Daha önce de bahsettiğimiz gibi dondurucunuzu direkt güneş ışığı alacak ya da ısı kaynaklarından etkilenebilecek noktalara yerleştirmemelisiniz. Böylece cihazınız iç soğukluğu korumak için fazla efor sarf etmez ve fazla enerji tüketmez.
  • Yiyecekleri dondurucuya sıcakken yerleştirmemelisiniz. Aksi takdirde kompresör, cihaz içindeki havayı soğutmak için daha enerji harcayabilir. Bunun yanı sıra sıcak yiyecekler, dondurucu içerisindeki donmuş besinlerin çözünüp bozulmasına neden olabilir. Besinleri oda sıcaklığına geldikten sonra dondurucuya yerleştirmelisiniz.
  • Dondurucuya az ürün yerleştirmek enerji tüketimini artırabilir. Nesnelerin birbirlerini ve bulundukları ortamı soğutma özelliği vardır. Bu yüzden cihazı boş bırakmaktansa dondurucunuza kapasitesini aşmayacak şekilde besin koymalısınız. Dilerseniz buz torbaları da dondurucu içinin soğutulması konusunda size yardımcı olabilir.
  • Dondurucunun kapısını gereksiz yere açmamalı ve ihtiyaçtan fazla süre açık bırakmamalısınız. Ayrıca dışarıdaki sıcak havanın dondurucu içine girmesinin önüne geçmek için kapı lastiklerinin deforme olması durumunda lastiklerin onarımını zaman geçirmeden gerçekleştirmelisiniz.
 

Besinleri Doğru Şekilde Dondurmak İçin Öneriler

Derin dondurucuda saklayıp daha sonra taze bir şekilde besinleri tüketmeyi planladığınızı biliyoruz. Fakat farklı besin türlerini hatta aynı kategorideki farklı gıdaları farklı şekilde depolamanız gerekebilir. İşte, besinleri dondururken dikkat etmeniz gerekenler:

Et Dondururken ve Donmuş Et Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kızarmış ya da pane edilmiş et ürünlerini dondurmamalısınız.
  • Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor dondukları için saklama ömürleri de daha kısadır. Bu sebeple pirzola gibi yağlı etleri yağlarından ayırdıktan sonra dondurucuya koymanız daha iyi olabilir.
  • Et dilimlerinin her birini zeytinyağı ile hafifçe yağladıktan sonra birer veya ikişer dilimler halinde poşetlere koyarak dondurucunuza koyabilirsiniz.
 

Et Çeşitleri

Hazırlanışı

Depolama Süresi (Ay)

Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat)

Dana Eti &

Kuzu Eti

Biftek

2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır.

6-8

1-2

Rosto

Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır.

6-8

1-2

Kuşbaşı

Ufak parçalar halinde saklanmalıdır.

6-8

1-2

Pirzola

Kesilmiş dilimlerin arasına folyo yerleştirerek veya streç ile tek tek sararak saklanmalıdır.

6-8

1-2

Kıyma

Baharatlanmadan, yassı paketler halinde saklanmalıdır.

3-4

2-3

Koyun Eti

Pirzola

Et parçalarının arasına folyo yerleştirerek veya streç ile tek tek sararak saklanmalıdır.

4-8

2-3

Rosto

Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır.

4-8

2-3

Kuşbaşı

Parçalanmış etleri buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır.

4-8

2-3

Kıyma

Baharatlanmadan, yassı paketler halinde saklanmalıdır.

1-3

2-3

Sığır Eti

Rosto

Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır.

8-12

1-2

Biftek

2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır.

8-12

1-2

Kuşbaşı

Ufak parçalar halinde saklanmalıdır.

8-12

1-2

Kemik

Testere ile kesilmeli, parçalara ayrılmalıdır.

6-8

Sakatat

Parçalar halinde saklanmalıdır.

1-3

1-2

Sucuk, Salam, Sosis

Zarlı olsa da paketlenmelidir.

1-2

Çözülene kadar

Jambon

Kesilmiş dilimlerin arasına folyo yerleştirerek saklanmalıdır.

2-3

Çözülene kadar

 

Kümes/Av Hayvanlarını Dondururken ve Donmuş Kümes/Av Hayvanı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Küçük olan parçaları tüm olarak, büyük olan parçaları ise küçük küçük bölerek paketleyebilirsiniz.
  • Av hayvanlarını kesimden 24 saat sonra parçalamalısınız.
  • Ekstra yağ eklemesi yapılan etler 3 ay, ekstra yağ eklemesi yapılmayan etler ise 12 ay dondurulmuş olarak saklanabilir. Bu sebeple yağ eklemesinin etler çözüldükten sonra yapılması daha doğru bir uygulama olabilir.
 

Et Cinsi

Hazırlanışı

Depolama Süresi (Ay)

Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat)

Tavuk ve Hindi (Bütün)

Folyo içine sararak saklanmalıdır.

8-12

10-12

Tavuk ve Hindi (Parça)

Folyo içine sararak saklanmalıdır.

4-6

2-3

Tavuk ve Hindi (Kıyma)

Baharatlanmadan, yassı paketler halinde saklanmalıdır.

3-4

2-3

Ördek

Folyo içine sararak saklanmalıdır.

4-6

10-12

Kaz

2,5 kg’den az porsiyonlar halinde saklanmalıdır.

4-6

10-12

Tavşan, Geyik, Karaca

2,5 kg’den az porsiyonlar halinde saklanmalıdır.

6-8

10-12

 

Balık Dondururken ve Donmuş Balık Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 1 kg’den fazla olan, parçalara ayrılmış, donmaya hazır bir şekilde temizlenmiş balıkları paketlemeden önce 1-2 saat dondurucuda bekletmelisiniz. Ardından balıkların üzerinde buz tabakası oluşana kadar parçaları buzlu su içine daldırıp paketleyebilirsiniz.
  • Balıkları alüminyum folyoya sarabilirsiniz. Bu noktada önemli olan ise paketlerin içerisinde hava kalmamasıdır.
  • Dondurulan balıkları ambalajından çıkarmadan önce soğutucu bölümüne koyarak çözdürebilirsiniz. Diğer seçeneğiniz ise balıkları tamamen donmuş haldeyken pişirmektir.
  • Şoklama yöntemi ile dondurduğunuz deniz ürünleri ilk günkü tazelik ve vitamin değerini koruyabileceğinden şoklama adımını es geçmemelisiniz.
 

Balık Çeşitleri

Hazırlanışı

Depolama Süresi (Ay)

Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat)

Tatlı Su Balıkları

Alabalık

İçi ve pulları iyice temizlendikten sonra yıkanıp kurulanmalı, gerektiğinde kuyruk ve baş kısımları kesilmelidir.

2-3

Büyük balıklar kesinlikle çözülmelidir. Küçük balıklar biraz buzlu olabilir.

Turna balığı

2

Sazan

2

Hafif ateşte kızartılmalıdır.

Yayın Balığı

2

Yağsız Balıklar

Kalkan, Levrek, Pisi, Dil Balığı

4-8

İyice çözülmelidir.

Yağlı Balıklar

Palamut, Uskumru, Tekir, Somon, Lüfer, Hamsi

2-4

İyice çözülmelidir.

Balık Yumurtası

Havyar

Ambalajında, alüminyum ya da plastik kap içerisinde saklanmalıdır.

2-3

İyice çözülmelidir.

Kabuklular

Yengeç, karides, midye, kerevit, ıstakoz

Temizlenmiş şekilde, torbalar içerisinde saklanmalıdır.

4-6

İyice çözülmelidir.

 

Sebze Dondururken ve Donmuş Sebze Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Besinleri dondurmadan önce yıkama, ayıklama, temizleme gibi ön hazırlıkları yaptığınıza emin olmalısınız.
  • Su oranı fazla olan salatalık, marul, kıvırcık salata ve ham veya çok olgun sebzeler dondurulmaya uygun değildir.
  • Mevsim sebzelerini şok yöntemi ile dondurabilir ve bu sayede besinlerin tadını, rengini, kokusunu, besin değerlerini korumasını sağlayabilirsiniz. Üstelik şok yöntemi, besinlerin pişirme süresini 1/3 oranında azaltan bir uygulamadır. Peki, dondurma öncesi şok yöntemi nasıl yapılır? Suyu kaynattıktan sonra sebzeleri 1-2 dakika suda haşlayıp ardından 1 dakika buzlu suda bekletmelisiniz. Ardından sebzeleri kurutmalı ve kuruyan sebzeleri üst üste gelmeyecek şekilde paketlemelisiniz.
  • Dondurulmuş sebzeleri çözdürmeden kaynar suda haşlayabilir ya da yağda pişirebilirsiniz.
  • Püre halindeki donmuş sebzeleri pişirmeden önce biraz çözülmeleri için bekletmelisiniz.
  • Çözülen sebzeleri hemen kullanmalı ve tekrar dondurmamalısınız.
  • Mikrodalga fırında, özel poşetlerde, kendi buharıyla pişen sebzelerin vitamin kaybetmeyeceğini de not düşmek isteriz.
  • Marul, turp gibi hassas sebzeler ve dondurulduktan sonra lapa hale gelen patates dondurulmaya uygun değildir.
 

Sebzeler

Çiğ Sebzeden İstenen Özellikler

Hazırlanışı

Şok Haşlama Süresi (Dakika)

Depolama Süresi (Ay)

Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat)

Karnabahar

Katı, beyaz çiçekli

Yapraklarını ve göbeğini ayırdıktan sonra 1,5 litre suya 1 gr limon asidi (rengini koruyabilmesi için) damlatılmalıdır.

3-5

10-12

Donmuş halde kullanılır.

Taze fasulye

Etli, sulu

Yıkadıktan sonra iyice süzülmeli ve küçük parçalar halinde doğranmalıdır.

3-5

10-12

Donmuş halde kullanılır.

Bezelye / Barbunya

Taze, yumuşak, fazla küçük ve koyu çekirdekli olmayan

Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra yıkanmalı ve şok haşlama yapılmalıdır.

2

10-12

Donmuş halde kullanılır.

Lahana

Taze, sert, yeşil renkli

Temizledikten sonra şok haşlama yapılmalıdır.

1-2

6-8

2

Patlıcan

Parlak ve sert

Yıkadıktan sonra 2 cm’lik parçalar halinde kesilmelidir.

4

10-12

Parçaları polietilen tabakalarıyla birbirinden ayırın.

Salatalık

Az çekirdekli, sert

Salata için: Yıkayıp soyduktan sonra doğranmalı veya rendelenmelidir.

-----------

Normal tüketim için: Soyularak uzunlamasına kesilmeli, çekirdeği çıkarılmalıdır. 3 cm’lik dilimler halinde kesilmelidir.

Bu işlem yapılmaz.




 

-----------

4

6-8





 

------------

12

30 dakika




 

---------

Donmuş halde kullanılır.

Mısır

Yumuşak, çok olgun olmayan

Temizledikten sonra koçanıyla ya da tane tane dondurulabilir.

4-8

12

Donmuş halde kullanılır.

Pırasa

Donduktan sonra şok haşlama yapılmalıdır.

5

6-8

Donmuş halde kullanılır.

Havuç

Taze

Dilimler halinde kesilmeli, şok haşlama yapıldıktan sonra soğuk suyla durulanmalıdır.

3-4

12

Donmuş halde kullanılır.

Biber

Etli (Sarı, kırmızı, yeşil olabilir.)

Sapları kesilmeli, ikiye bölünmelidir. Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra şok haşlama yapılmalıdır.

2-3

8-10

Donmuş veya çözülmüş halde kullanılır.

Mantar

Büyük olmayan, sağlam

Yağda hafifçe pişirilip üzerine limon sıkılmalıdır.

Bu işlem yapılmaz.

2-3

Donmuş halde, derhal kullanılır.

Brüksel lahanası

Yeşil, sert çiçekli

Alışılmış şekilde hazırlanmalı, şok haşlama yapılmalıdır.

3-4

9-12

Donmuş halde kullanılır.

Pancar

Yumuşak, sağlam, kırmızı

Yıkandıktan sonra suda haşlanmalı, dilimler halinde kesilerek soğuk suya tutulmalıdır.

8-10

3-4

Kırmızı lahana

Sağlam

Alışılmış şekilde hazırlanmalı, dilimler halinde kesildikten sonra sirkeli sıcak suya daldırılmalıdır.

3

8-10

Donmuş halde kullanılır.

Kereviz

Kabuğu soyulduktan sonra dilimler halinde kesilmeli, üzerine limon sıkılmalıdır.

10-12

Donmuş halde kullanılır.

Kuşkonmaz

Sert, kapalı, beyaz çiçekli

Kabuğu soyulduktan sonra dilimlenmelidir. Taze değilse 1-2 saat soğuk su içinde bekletilmeli, ardından şok haşlama yapılmalıdır.

3-4

6-9

Donmuş halde kullanılır.

Kabak

Taze

Yıkandıktan sonra 2-3 cm’lik dilimler halinde kesilmelidir.

2-3

9

Donmuş halde kullanılır.

Ispanak

Taze, yumuşak yapraklı

Alışılmış şekilde haşlanmalı, şok haşlama yapılmalıdır.

2

6-9

2

Çorbaya katılan sebzeler (havuç, maydanoz vb)

Taze

Temizlenip yıkandıktan sonra şok haşlanmalıdır. Ardından porsiyonlar halinde poşete doldurulmalıdır.

3

4-6

Domates salçası/ Domates suyu

Olgunlaşmış olanlar

Yıkanıp kabukları soyulduktan sonra 10 dk buğulanmalıdır. Süzgeçten geçirdikten sonra küçük veya büyük dilimler halinde doldurulmalıdır.

10-12

Donmuş halde kullanılır.

 

Meyve Dondururken ve Donmuş Meyve Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bazı meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam edebilir. Eğer olgunlaşmaya devam eden bir meyveyi depolamayı düşünüyorsanız öncesinde meyveyi oda sıcaklığında bekletmeli ve olgunlaşmasını tamamlamasını beklemelisiniz. Meyve olgunlaşmayı tamamlamışsa buzdolabının soğutucu bölümünde saklanabilir.
  • Meyve çok olgulanmışsa ve çürük yerleri varsa öncelikle çürük yerleri kesmeli ve meyveye limon suyu ekleyerek tatlılarda kullanmak üzere püre haline getirmelisiniz. Bu tür meyvelerin püre dışında dondurulması önerilmez.
  • Sağlam ve olgunlaşmış durumda dondurulan meyveler ham olarak tüketilebilir veya jöle, marmelat, komposto ve tatlı yapımı için çözüldükten sonra pişirilebilir.
  • Şekerle dondurulan meyveler dondurulduktan sonra da koku ve tatlarını koruyabilir. Şekerle dondurduğunuz meyveleri plastik kapta, şekersiz meyveleri ise buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.
  • Meyveleri dondurmak için paketlerken kapta mutlaka boş yer bırakmalısınız. Donan meyveler genleşeceği için bu boşluğa ihtiyaç olacak.
  • Limon, mandalina, portakal, üzüm gibi asidik meyveler ve kavun, karpuz, narenciye gibi su oranı yüksek meyveler dondurulduklarında tazeliklerini ve tatlarını kaybedebileceklerinden dondurulmaya uygun değildir.
 

Meyveler

Çiğ Meyveden İstenen Özellikler

Hazırlanışı

Şeker Eriyiği

Depolama Süresi (Ay)

Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat)

Elma

Kepeksiz, olgunlaşmış (fazla olgunlaşmamış), sağlam

Kabukları soyulduktan sonra şok haşlama yapılana kadar tuzlu suda (1 litre suya 5 gr tuz) bekletilmelidir. 2 dk şok haşlama uygulanmalıdır.

%35, pastalar için şekersiz

8-10

5-7

Elma marmelatı

Sert, sulu

Normal şekilde hazırlanabilir; isteğe göre şekillenebilir.

1 kg marmelat için 80-100 gr şeker

8-12

5-10

Kayısı

Aynı sarılıkta, olgun, sağlam

Normal şekilde hazırlanır. İkiye bölünerek çekirdeği çıkarılmalıdır. Kabuklu olarak şeker ya da limon asidi içine daldırılmalı veya 15-30 sn şerbet içinde şok haşlanmalıdır.

%45

4-6

4-6

Armut

Olgun, sert

Kabukları soyulduktan sonra 2-3 dakika şok haşlama yapılmalıdır.

%35

8-10

5-7

Böğürtlen

Ezik olmayan, siyah, olgun, taze

Dikkatlice yıkanıp ayıklanmalıdır. Şekerli ya da şekersiz dondurulabilir.

500 gr için 100 gr şeker

10-12

3-7

Çilek

Sert, olgun

Dikkatlice yıkanıp ayıklanmalıdır.

500 gr için 100 gr şeker, turtalar için şekersiz

8-10

2-7

Ahududu, Yaban mersini

Aynı renkte, tam olmuş

Dikkatlice yıkanıp ayıklanmalıdır.

500 gr için 100 gr şeker

10-12

3-7

Frenk üzümü

Olgun, hasar görmemiş

Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır.

500 gr için 100 gr şeker

8-12

3-7

Vişne

Olgun, hasar görmemiş, aynı renk

Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır.

%45

8-12

5-8

Tatlı kiraz

Olgun, hasar görmemiş, aynı renk

Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır.

%35

8-12

5-8

Erik

Olgun, hasar görmemiş

Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır (sadece komposto için).

%35

8-12

5-10

Şeftali

Tam olmuş, ezik olmayan, sert

Kabuğu soyulmalı, bölünmeli, çekirdeği çıkarıldıktan sonra şok haşlanmalı veya şekerli komposto yapılmalıdır.

%40

10-12

3-5

Ayva

Taze, tam olgunlaşmamış

Pişmiş komposto, marmelat, ayva suyu

%40

11-12

5-10

Meyve jölesi

Taze, tam olgunlaşmamış

Normal şekilde hazırlanmalıdır.

İsteğe göre şekerli ya da şekersiz

6

2-5

Mürdüm eriği

Aynı seviyede olgunlaşmış, sap kısmı sert

Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra buzdolabı poşetleri içerisinde saklanmalıdır.

%35

-----

pasta için şekersiz

10-12

Donmuş halde kullanılır.

-----

5-10

 

Pişmiş Yemek Dondururken ve Donmuş Yemek Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bazı baharatlar donma nedeniyle daha keskin bir tat alabilir. Bu sebeple donduracağınız yemeklerin az baharatlı olmasına dikkat etmelisiniz. Dilerseniz baharatları yemek çözüldükten sonra pişme aşamasındayken ekleyebilirsiniz.
  • Yiyeceklerin saklama süreleri kullanılan yağa göre de değişiklik gösterebilir. Margarin, dana yağı, zeytinyağı ve tereyağı dondurulacak yemeklerde kullanmaya uygunken yer fıstığı yağı uygun değildir.
  • Sulu yemekler plastik kaplarda, diğer yemekler ise buzdolabı poşetlerinde ya da folyolarda saklanabilir.
 

Hazırlanışı

Depolama Süresi (Ay)

Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat)

Hamur tatlısı

Çiğ veya az pişmiş halde folyoya sarılmalıdır.

2-3

1-2

Et suyu

Su kaynatılarak konsantre hale getirilmeli, bir kapta dondurulmalı ve paketlenmelidir.

3-4

Donmuş halde kullanılır.

Güveç

Sert etli olmamalıdır.

2-3

5-10 saat bekletilir veya donmuş olarak yemeklere konulur.

Patates yemekleri

Kabukları soyulmuş. Haşlanmış tuzlu patatesler dondurulmaya uygun değildir. Patates köfteleri hafif kızartılarak dondurulmalıdır.

4

Donmuş halde, hafifçe kızartılır.

Patates kızartması

Patatesler temizlenip dilimlendikten sonra istenilen şekilde dilimlenmelidir. 3 dakika kızgın yağda kızartılmalıdır. Yağı süzülmeli ve açık şekilde dondurulduktan sonra paketlenmelidir.

2-3

Donmuş halde, kızgın yağda kızartılır.

Çorba

Çorba içine katılan malzemeler ayrı ayrı paketlenmelidir.

3-6

Donmuş halde kullanılır.

Tatlılar

Jelatin, nişasta ve yumurta beyazı içerenler dondurulmaya uygun değildir. İrmikli, pirinçli tatlılar dondurulmaya daha uygundur.

1-2

1-2

 

Hamur İşlerini Dondururken ve Donmuş Hamur İşi Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Pişirilmemiş turta, pasta, kek, börek ve hamuru dondurabilirsiniz.
  • Hamurun folyodan ayrılması zordur. Bu sebeple folyo ile saklamamalısınız.
  • Kekler başta olmak üzere hamur işlerini plastik saklama kaplarında depolayabilirsiniz.
  • Tüm pastalar taze bir şekilde dondurulmalıdır.
  • Pasta ve keklerin yumuşamaması için jöle, marmelat ve meyveleri tamamen çözüldükten sonra kullanmalısınız.
  • Çözülen pastaları 5-10 dakika 150-200°C fırında ısıtarak oda sıcaklığında çözülmeye oranla daha taze ve aromalı pastalar elde edebilirsiniz.
 

Gıda Cinsi

Depolama Süresi (Ay)

Çözülme Süresi

Oda Sıcaklığında  (Dakika)

Buzdolabında (+2°C, +4°C)  (Dakika)

Fırında

Bisküvi

3-6

1-1,5

190-200°C, 5-8 dakika

Ekmek

4-6

2-3

200-225°C, 4-5 dakika

Sandviç

2-6

1-2

Mayalı kek

3

2-4

Kısmen çözülmüş

100°C, 50-60 dakika

200°C, 5-10 dakika

Börek

1-3

2-3

200-225°C, 5-10 dakika

Turta

1-1,5

3-4

Yufka

2-3

1-1,5

5-6

Mayalı hamur

2-3

2-3

Pizza

2-3

2-4

200°C, 15-20 dakika

 

Süt Mamülleri ve Yumurta Dondururken, Donmuş Süt Mamülleri ve Yumurta Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Paketsiz ve homojenize edilmemiş sütler ile sıvı haldeki yağlar dondurulmaya uygun besinler değildir.
  • Yumurtalar kabuklu şekilde dondurulamaz. Eğer yumurta dondurmak isterseniz yumurtaları kırdıktan sonra beyazı ve sarıyı ayrı kaplarda ya da tamamen birbirine karışmış ve hava almayacak şekilde dondurabilirsiniz.
  • Pişirilmiş yumurtanın tadı donma nedeniyle değişebilir. Bu sebeple dondurulması önerilmez.
  • Peynirleri küçük bloklar halinde kesip porsiyonlayarak dondurabilir bu sayede büyük peynirlerin soğutucu bölümünde küflenmesini önleyebilirsiniz.
  • Dondurduğunuz peynirleri rendeleyerek börek yapımında da kullanabilirsiniz.
 

Süt Mamülleri ve Yumurta

Hazırlanışı

Depolama Süresi (Ay)

Açıklama

Süt (Paket süt)

Ambalajında

2-3

Sadece homojen sütler saklanabilir.

Peynir (Beyaz peynir dışında)

Dilim halinde; dilimlerin arasına folyo konulmalıdır.

6-8

Yumuşak peynir sert olanlara göre daha uygundur. Kısa süreli depolamada orijinal paketinde bırakılabilir. Uzun süreli

depolamada ek olarak plastik folyoya sarılmalıdır.

Yağ (Tereyağ, margarin)

Ambalajında

6-9

Tuzsuz yağ dondurmaya daha uygundur. Kısa süreli depolamada  orjinal paketinde bırakılabilir. Uzun süreli depolamada ek olarak alüminyum folyoya veya plastik folyoya sarılmalıdır.

Yumurta sarısı

İyice karıştırılmalıdır.

8-10

Kapalı kapta saklanmalıdır.

Yumurta beyazı

10-12

Kapalı kapta saklanmalıdır.

Yumurta karışımı (Sarı ve beyaz)

İyice karıştırılmalıdır.

10-12

Kapalı kapta saklanmalıdır.

Donmuş Besinler Nasıl Çözdürülür?

Gıdaları doğru yöntemlerden yararlanıp dondurmak besin değerlerinin korunması için oldukça önemli. Ancak besinleri nasıl çözdürdüğünüz de bu konuda söz sahibi. Peki, donmuş gıdalar nasıl çözdürülür?

Donmuş gıdaları buzdolabının soğutucu bölümünde, elektrikli ve mikrodalga fırınlarda ya da oda sıcaklığında çözdürebilirsiniz. Bu noktada ufak bir hatırlatma yapmak isteriz: Donmuş gıdaların uzun süre oda sıcaklığında beklememesi gerekir. Aksi takdirde besin değerleri olumsuz etkilenebilir, bakteri oluşumu meydana gelebilir.

Hangi besin türü hangi yöntemle nasıl çözdürülür, ayrıntılara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.


Dilerseniz Arçelik derin dondurucu modellerini inceleyip sahip olduğunuz cihazın kullanım kılavuzunu indirebilirsiniz.