İncele |
Uzun bir araştırma ve inceleme sürecinin ardından ihtiyacınıza en uygun derin dondurucuyu satın aldınız. Öncelikle yeni beyaz eşyanızı güzel günlerde kullanmanızı dileriz. Fakat sahip olduğunuz cihazın ömrünün uzun olması, cihazı kullanırken enerji tasarrufu yapabilmek ve derin dondurucunuzda depoladığınız besinleri doğru bir şekilde saklayabilmek için dikkat etmeniz gereken noktalar var! Bu derin dondurucu kullanım rehberini de size bu konularda yardımcı olabilmek için hazırladık. Gelin, doğru derin dondurucu kullanımı nasıl olmalı, inceleyelim.
Muhtemelen derin dondurucuyu nereye konumlandıracağınızı planlayıp bir ürün seçtiniz; ama cihazınızı yerleştirmeden önce alanın uygun olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Ayrıca dondurucuyu kullanmadan önce yapmanız gerekenleri de es geçmemeniz gerekir.
Aldığınız ürünün doğru bir şekilde yaşam alanınıza taşınmasından onu konumlandıracağınız doğru noktayı belirlemenize kadar pek çok etken cihazınızın ömrünü, hatta enerji tüketimini etkileyebilir. Peki, dondurucuyu kurarken hangi noktalara dikkat etmelisiniz?
Cihazınız evinize geldi, konumlandırmayı planladığınız uygun bir alana yerleştirildi. Peki, artık besinleri dondurucuya depolayabilir misiniz? Hayır; bu aşamaya geçebilmek için yapmanız gereken birkaç şey daha var:
Besinleri uzun süre taze bir şekilde saklayabilmenizin sırrı düşük sıcaklıklardır. Bu sebeple dondurucunuzu kaç dereceye ayarladığınız oldukça önemlidir. Dondurucunun ayarlanması gereken derece ise dış etkenlere göre farklılık gösterebilir.
Dondurucu Bölme Ayarı | Hangi Durumda Bu Dereceye Ayarlanmalı? |
-18°C | Normalde önerilen sıcaklık ayarıdır. |
-20°C, -22°C veya -24°C | Ortam sıcaklığı +30°C’yi geçtiğinde tavsiye edilir. |
Hızlı Dondurma | Yiyeceklerinizi kısa sürede dondurmak için kullanabileceğiniz ayardır. Et ve balık ürünlerinde kalitenin korunması için uygun bir ayardır. |
“Dondurucu ısı ayarı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı üründen ürüne değişebilir. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi, ürününüzün kullanım kılavuzundan ya da yetkili servisinden alabilirsiniz.
Enerji tasarrufu yapmak hem elektrik faturası tutarınızın daha az miktarda olmasını sağlayabilir hem de doğayı korumanıza yardımcı olabilir. Eğer söz konusu fişi prizden hiç çekilmeyen derin dondurucular ise enerji tüketimi konusunda daha dikkatli olmakta fayda var.
Derin dondurucuda saklayıp daha sonra taze bir şekilde besinleri tüketmeyi planladığınızı biliyoruz. Fakat farklı besin türlerini hatta aynı kategorideki farklı gıdaları farklı şekilde depolamanız gerekebilir. İşte, besinleri dondururken dikkat etmeniz gerekenler:
Et Çeşitleri | Hazırlanışı | Depolama Süresi (Ay) | Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat) | |
Dana Eti & Kuzu Eti | Biftek | 2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır. | 6-8 | 1-2 |
Rosto | Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır. | 6-8 | 1-2 | |
Kuşbaşı | Ufak parçalar halinde saklanmalıdır. | 6-8 | 1-2 | |
Pirzola | Kesilmiş dilimlerin arasına folyo yerleştirerek veya streç ile tek tek sararak saklanmalıdır. | 6-8 | 1-2 | |
Kıyma | Baharatlanmadan, yassı paketler halinde saklanmalıdır. | 3-4 | 2-3 | |
Koyun Eti | Pirzola | Et parçalarının arasına folyo yerleştirerek veya streç ile tek tek sararak saklanmalıdır. | 4-8 | 2-3 |
Rosto | Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır. | 4-8 | 2-3 | |
Kuşbaşı | Parçalanmış etleri buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır. | 4-8 | 2-3 | |
Kıyma | Baharatlanmadan, yassı paketler halinde saklanmalıdır. | 1-3 | 2-3 | |
Sığır Eti | Rosto | Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır. | 8-12 | 1-2 |
Biftek | 2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak saklanmalıdır. | 8-12 | 1-2 | |
Kuşbaşı | Ufak parçalar halinde saklanmalıdır. | 8-12 | 1-2 | |
Kemik | Testere ile kesilmeli, parçalara ayrılmalıdır. | 6-8 | ||
Sakatat | Parçalar halinde saklanmalıdır. | 1-3 | 1-2 | |
Sucuk, Salam, Sosis | Zarlı olsa da paketlenmelidir. | 1-2 | Çözülene kadar | |
Jambon | Kesilmiş dilimlerin arasına folyo yerleştirerek saklanmalıdır. | 2-3 | Çözülene kadar |
Et Cinsi | Hazırlanışı | Depolama Süresi (Ay) | Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat) |
Tavuk ve Hindi (Bütün) | Folyo içine sararak saklanmalıdır. | 8-12 | 10-12 |
Tavuk ve Hindi (Parça) | Folyo içine sararak saklanmalıdır. | 4-6 | 2-3 |
Tavuk ve Hindi (Kıyma) | Baharatlanmadan, yassı paketler halinde saklanmalıdır. | 3-4 | 2-3 |
Ördek | Folyo içine sararak saklanmalıdır. | 4-6 | 10-12 |
Kaz | 2,5 kg’den az porsiyonlar halinde saklanmalıdır. | 4-6 | 10-12 |
Tavşan, Geyik, Karaca | 2,5 kg’den az porsiyonlar halinde saklanmalıdır. | 6-8 | 10-12 |
Balık Çeşitleri | Hazırlanışı | Depolama Süresi (Ay) | Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat) | |
Tatlı Su Balıkları | Alabalık | İçi ve pulları iyice temizlendikten sonra yıkanıp kurulanmalı, gerektiğinde kuyruk ve baş kısımları kesilmelidir. | 2-3 | Büyük balıklar kesinlikle çözülmelidir. Küçük balıklar biraz buzlu olabilir. |
Turna balığı | 2 | |||
Sazan | 2 | Hafif ateşte kızartılmalıdır. | ||
Yayın Balığı | 2 | |||
Yağsız Balıklar | Kalkan, Levrek, Pisi, Dil Balığı | 4-8 | İyice çözülmelidir. | |
Yağlı Balıklar | Palamut, Uskumru, Tekir, Somon, Lüfer, Hamsi | 2-4 | İyice çözülmelidir. | |
Balık Yumurtası | Havyar | Ambalajında, alüminyum ya da plastik kap içerisinde saklanmalıdır. | 2-3 | İyice çözülmelidir. |
Kabuklular | Yengeç, karides, midye, kerevit, ıstakoz | Temizlenmiş şekilde, torbalar içerisinde saklanmalıdır. | 4-6 | İyice çözülmelidir. |
Sebzeler | Çiğ Sebzeden İstenen Özellikler | Hazırlanışı | Şok Haşlama Süresi (Dakika) | Depolama Süresi (Ay) | Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat) |
Karnabahar | Katı, beyaz çiçekli | Yapraklarını ve göbeğini ayırdıktan sonra 1,5 litre suya 1 gr limon asidi (rengini koruyabilmesi için) damlatılmalıdır. | 3-5 | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Taze fasulye | Etli, sulu | Yıkadıktan sonra iyice süzülmeli ve küçük parçalar halinde doğranmalıdır. | 3-5 | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Bezelye / Barbunya | Taze, yumuşak, fazla küçük ve koyu çekirdekli olmayan | Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra yıkanmalı ve şok haşlama yapılmalıdır. | 2 | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Lahana | Taze, sert, yeşil renkli | Temizledikten sonra şok haşlama yapılmalıdır. | 1-2 | 6-8 | 2 |
Patlıcan | Parlak ve sert | Yıkadıktan sonra 2 cm’lik parçalar halinde kesilmelidir. | 4 | 10-12 | Parçaları polietilen tabakalarıyla birbirinden ayırın. |
Salatalık | Az çekirdekli, sert | Salata için: Yıkayıp soyduktan sonra doğranmalı veya rendelenmelidir. ----------- Normal tüketim için: Soyularak uzunlamasına kesilmeli, çekirdeği çıkarılmalıdır. 3 cm’lik dilimler halinde kesilmelidir. | Bu işlem yapılmaz. ----------- 4 | 6-8 ------------ 12 | 30 dakika --------- Donmuş halde kullanılır. |
Mısır | Yumuşak, çok olgun olmayan | Temizledikten sonra koçanıyla ya da tane tane dondurulabilir. | 4-8 | 12 | Donmuş halde kullanılır. |
Pırasa | Donduktan sonra şok haşlama yapılmalıdır. | 5 | 6-8 | Donmuş halde kullanılır. | |
Havuç | Taze | Dilimler halinde kesilmeli, şok haşlama yapıldıktan sonra soğuk suyla durulanmalıdır. | 3-4 | 12 | Donmuş halde kullanılır. |
Biber | Etli (Sarı, kırmızı, yeşil olabilir.) | Sapları kesilmeli, ikiye bölünmelidir. Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra şok haşlama yapılmalıdır. | 2-3 | 8-10 | Donmuş veya çözülmüş halde kullanılır. |
Mantar | Büyük olmayan, sağlam | Yağda hafifçe pişirilip üzerine limon sıkılmalıdır. | Bu işlem yapılmaz. | 2-3 | Donmuş halde, derhal kullanılır. |
Brüksel lahanası | Yeşil, sert çiçekli | Alışılmış şekilde hazırlanmalı, şok haşlama yapılmalıdır. | 3-4 | 9-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Pancar | Yumuşak, sağlam, kırmızı | Yıkandıktan sonra suda haşlanmalı, dilimler halinde kesilerek soğuk suya tutulmalıdır. | 8-10 | 3-4 | |
Kırmızı lahana | Sağlam | Alışılmış şekilde hazırlanmalı, dilimler halinde kesildikten sonra sirkeli sıcak suya daldırılmalıdır. | 3 | 8-10 | Donmuş halde kullanılır. |
Kereviz | Kabuğu soyulduktan sonra dilimler halinde kesilmeli, üzerine limon sıkılmalıdır. | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. | ||
Kuşkonmaz | Sert, kapalı, beyaz çiçekli | Kabuğu soyulduktan sonra dilimlenmelidir. Taze değilse 1-2 saat soğuk su içinde bekletilmeli, ardından şok haşlama yapılmalıdır. | 3-4 | 6-9 | Donmuş halde kullanılır. |
Kabak | Taze | Yıkandıktan sonra 2-3 cm’lik dilimler halinde kesilmelidir. | 2-3 | 9 | Donmuş halde kullanılır. |
Ispanak | Taze, yumuşak yapraklı | Alışılmış şekilde haşlanmalı, şok haşlama yapılmalıdır. | 2 | 6-9 | 2 |
Çorbaya katılan sebzeler (havuç, maydanoz vb) | Taze | Temizlenip yıkandıktan sonra şok haşlanmalıdır. Ardından porsiyonlar halinde poşete doldurulmalıdır. | 3 | 4-6 | |
Domates salçası/ Domates suyu | Olgunlaşmış olanlar | Yıkanıp kabukları soyulduktan sonra 10 dk buğulanmalıdır. Süzgeçten geçirdikten sonra küçük veya büyük dilimler halinde doldurulmalıdır. | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Meyveler | Çiğ Meyveden İstenen Özellikler | Hazırlanışı | Şeker Eriyiği | Depolama Süresi (Ay) | Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat) |
Elma | Kepeksiz, olgunlaşmış (fazla olgunlaşmamış), sağlam | Kabukları soyulduktan sonra şok haşlama yapılana kadar tuzlu suda (1 litre suya 5 gr tuz) bekletilmelidir. 2 dk şok haşlama uygulanmalıdır. | %35, pastalar için şekersiz | 8-10 | 5-7 |
Elma marmelatı | Sert, sulu | Normal şekilde hazırlanabilir; isteğe göre şekillenebilir. | 1 kg marmelat için 80-100 gr şeker | 8-12 | 5-10 |
Kayısı | Aynı sarılıkta, olgun, sağlam | Normal şekilde hazırlanır. İkiye bölünerek çekirdeği çıkarılmalıdır. Kabuklu olarak şeker ya da limon asidi içine daldırılmalı veya 15-30 sn şerbet içinde şok haşlanmalıdır. | %45 | 4-6 | 4-6 |
Armut | Olgun, sert | Kabukları soyulduktan sonra 2-3 dakika şok haşlama yapılmalıdır. | %35 | 8-10 | 5-7 |
Böğürtlen | Ezik olmayan, siyah, olgun, taze | Dikkatlice yıkanıp ayıklanmalıdır. Şekerli ya da şekersiz dondurulabilir. | 500 gr için 100 gr şeker | 10-12 | 3-7 |
Çilek | Sert, olgun | Dikkatlice yıkanıp ayıklanmalıdır. | 500 gr için 100 gr şeker, turtalar için şekersiz | 8-10 | 2-7 |
Ahududu, Yaban mersini | Aynı renkte, tam olmuş | Dikkatlice yıkanıp ayıklanmalıdır. | 500 gr için 100 gr şeker | 10-12 | 3-7 |
Frenk üzümü | Olgun, hasar görmemiş | Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır. | 500 gr için 100 gr şeker | 8-12 | 3-7 |
Vişne | Olgun, hasar görmemiş, aynı renk | Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır. | %45 | 8-12 | 5-8 |
Tatlı kiraz | Olgun, hasar görmemiş, aynı renk | Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır. | %35 | 8-12 | 5-8 |
Erik | Olgun, hasar görmemiş | Yıkanmalı, sapları ayıklanmalıdır (sadece komposto için). | %35 | 8-12 | 5-10 |
Şeftali | Tam olmuş, ezik olmayan, sert | Kabuğu soyulmalı, bölünmeli, çekirdeği çıkarıldıktan sonra şok haşlanmalı veya şekerli komposto yapılmalıdır. | %40 | 10-12 | 3-5 |
Ayva | Taze, tam olgunlaşmamış | Pişmiş komposto, marmelat, ayva suyu | %40 | 11-12 | 5-10 |
Meyve jölesi | Taze, tam olgunlaşmamış | Normal şekilde hazırlanmalıdır. | İsteğe göre şekerli ya da şekersiz | 6 | 2-5 |
Mürdüm eriği | Aynı seviyede olgunlaşmış, sap kısmı sert | Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra buzdolabı poşetleri içerisinde saklanmalıdır. | %35 ----- pasta için şekersiz | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. ----- 5-10 |
Hazırlanışı | Depolama Süresi (Ay) | Oda Sıcaklığında Çözülme Süresi (Saat) | |
Hamur tatlısı | Çiğ veya az pişmiş halde folyoya sarılmalıdır. | 2-3 | 1-2 |
Et suyu | Su kaynatılarak konsantre hale getirilmeli, bir kapta dondurulmalı ve paketlenmelidir. | 3-4 | Donmuş halde kullanılır. |
Güveç | Sert etli olmamalıdır. | 2-3 | 5-10 saat bekletilir veya donmuş olarak yemeklere konulur. |
Patates yemekleri | Kabukları soyulmuş. Haşlanmış tuzlu patatesler dondurulmaya uygun değildir. Patates köfteleri hafif kızartılarak dondurulmalıdır. | 4 | Donmuş halde, hafifçe kızartılır. |
Patates kızartması | Patatesler temizlenip dilimlendikten sonra istenilen şekilde dilimlenmelidir. 3 dakika kızgın yağda kızartılmalıdır. Yağı süzülmeli ve açık şekilde dondurulduktan sonra paketlenmelidir. | 2-3 | Donmuş halde, kızgın yağda kızartılır. |
Çorba | Çorba içine katılan malzemeler ayrı ayrı paketlenmelidir. | 3-6 | Donmuş halde kullanılır. |
Tatlılar | Jelatin, nişasta ve yumurta beyazı içerenler dondurulmaya uygun değildir. İrmikli, pirinçli tatlılar dondurulmaya daha uygundur. | 1-2 | 1-2 |
Gıda Cinsi | Depolama Süresi (Ay) | Çözülme Süresi | ||
Oda Sıcaklığında (Dakika) | Buzdolabında (+2°C, +4°C) (Dakika) | Fırında | ||
Bisküvi | 3-6 | 1-1,5 | 190-200°C, 5-8 dakika | |
Ekmek | 4-6 | 2-3 | 200-225°C, 4-5 dakika | |
Sandviç | 2-6 | 1-2 | ||
Mayalı kek | 3 | 2-4 | Kısmen çözülmüş | 100°C, 50-60 dakika 200°C, 5-10 dakika |
Börek | 1-3 | 2-3 | 200-225°C, 5-10 dakika | |
Turta | 1-1,5 | 3-4 | ||
Yufka | 2-3 | 1-1,5 | 5-6 | |
Mayalı hamur | 2-3 | 2-3 | ||
Pizza | 2-3 | 2-4 | 200°C, 15-20 dakika |
Süt Mamülleri ve Yumurta | Hazırlanışı | Depolama Süresi (Ay) | Açıklama |
Süt (Paket süt) | Ambalajında | 2-3 | Sadece homojen sütler saklanabilir. |
Peynir (Beyaz peynir dışında) | Dilim halinde; dilimlerin arasına folyo konulmalıdır. | 6-8 | Yumuşak peynir sert olanlara göre daha uygundur. Kısa süreli depolamada orijinal paketinde bırakılabilir. Uzun süreli depolamada ek olarak plastik folyoya sarılmalıdır. |
Yağ (Tereyağ, margarin) | Ambalajında | 6-9 | Tuzsuz yağ dondurmaya daha uygundur. Kısa süreli depolamada orjinal paketinde bırakılabilir. Uzun süreli depolamada ek olarak alüminyum folyoya veya plastik folyoya sarılmalıdır. |
Yumurta sarısı | İyice karıştırılmalıdır. | 8-10 | Kapalı kapta saklanmalıdır. |
Yumurta beyazı | 10-12 | Kapalı kapta saklanmalıdır. | |
Yumurta karışımı (Sarı ve beyaz) | İyice karıştırılmalıdır. | 10-12 | Kapalı kapta saklanmalıdır. |
Gıdaları doğru yöntemlerden yararlanıp dondurmak besin değerlerinin korunması için oldukça önemli. Ancak besinleri nasıl çözdürdüğünüz de bu konuda söz sahibi. Peki, donmuş gıdalar nasıl çözdürülür?
Donmuş gıdaları buzdolabının soğutucu bölümünde, elektrikli ve mikrodalga fırınlarda ya da oda sıcaklığında çözdürebilirsiniz. Bu noktada ufak bir hatırlatma yapmak isteriz: Donmuş gıdaların uzun süre oda sıcaklığında beklememesi gerekir. Aksi takdirde besin değerleri olumsuz etkilenebilir, bakteri oluşumu meydana gelebilir.
Hangi besin türü hangi yöntemle nasıl çözdürülür, ayrıntılara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz Arçelik derin dondurucu modellerini inceleyip sahip olduğunuz cihazın kullanım kılavuzunu indirebilirsiniz.