Gebelikte Dehidrasyonu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
Susama hissi, vücuttan %1-%2 oranında sıvı kaybı olduğunda gerçekleşir5. Oysaki normalde olduğu gibi, gebelikte de susuzluk hissinin oluşmasını beklemeden gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan suyu yavaş yavaş tüketmek gerekir. Eğer yeterli sıvı tüketebilmek için “Gebelikte ne kadar su içmeliyim?” sorusunun yanıtını arıyorsanız, bu sorunun cevabının yaş, kilo, yapılan egzersiz, hatta yaşanan iklim gibi kriterler doğrultusunda değişebileceğini belirtelim. Hamilelikte su tüketim miktarı ile ilgili en sağlıklı bilgiye hekiminize danışarak ulaşabilirsiniz.
Evet, hamilelikte vücuttaki susuzluğu engelleyebilmek için yeterli miktarda su içmenin öneminden bahsettik. Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz. Ayrıca taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayları, su bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketerek de su ihtiyacınızın bir bölümünü karşılayabilirsiniz. Tabii bu, beslenme düzeninizle ilgili bir konu olduğu için doktorunuza danışmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.
Beslenmenin yanı sıra sıcak havada dışarıda çok vakit geçirmemeye ya da ağır egzersizler yapmamaya özen gösterebilir ve bu sayede terleme oranınızı düşürüp vücudunuzdan daha az sıvı çıkmasını sağlayabilirsiniz6.