Bu Uyarıları Dikkate Alın: Vücudun Susuz Kaldığı Nasıl Anlaşılır?
Tükettiğiniz besinlerden aldığınız vitamin ve minerallerin yanı sıra sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için tüketmeniz gereken bir şey daha var. Üstelik bahsettiğimiz şey tüm canlıların yaşam kaynağı! Evet, sudan bahsediyoruz! “Vücudunuzun Suya İhtiyacı Var! Yeterli Miktarda Su İçmemenin Zararları” içeriğimizde de bahsettiğimiz gibi, içeriğimizde de bahsettiğimiz gibi, içmeniz gerekenden az su tüketmek; böbrek gibi organlarınızın görevlerini yerine getirmekte zorlanması, halsizlik, baş ağrısı gibi pek çok soruna neden olabilir. Yeterli miktarda su içebilmek için günlük tüketmeniz gereken su miktarını bilmeniz gerekir. Fakat kişilerin yaşı, kilosu, sağlık durumu, ilaçları, egzersizleri, çevre şartları gibi etmenler günlük tüketilmesi gereken su miktarını doğrudan etkileyebilir. Dilerseniz “Akıllardaki Önemli Soru: Günde Ne Kadar Su İçmeliyim?” içeriğimizi okuyarak vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ben Su İçiyorum, Neden Susuz Kalmış Olabilirim?
Vücutta %1 ila %2 su kaybı olduğunda susama hissi başlar. Susuzluk sadece az su içme nedeniyle yaşanmaz. Bu, en büyük nedenlerden biri olsa da sağlık sorunlarından kullanılan ilaçlara kadar farklı etmenler de susuzluğa sebep olabilir1.
Yanıklar, kusma, ishal, karında su toplanması, bağırsak fistülü, böbrek yetmezliği, hiperglisemi, idrar söktürücüler, yetersiz su alımı, terleme, emzirme gibi faktörler, vücudun su ihtiyacını artırabilir2. Ayrıca ciddi ishal ve kusma yaşayabildikleri için bebekler ve çocuklar, vücutlarındaki sıvı azaldığı ve susuzluk hisleri köreldiği için yaşlılar, diyabet ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler, susuzluk bakımından daha büyük risk altındadır3.
Gün içinde yeterince sıvı tükettiğinizi düşünüyor olsanız da bu miktar vücudunuz için yeterli olmayabilir. Eğer susuzluğun süresi uzarsa vücudun susuz kalmasının zararlarını görebilir, hastalık veya belirtilerini yaşayabilirsiniz. Peki, vücudun susuz kaldığı nasıl anlaşılır? Vücudun susuz kalmasının belirtileri nelerdir, bakalım.
Vücut Kendi Yöntemleriyle Anlatıyor: Hafif ve Orta Derecede Susuzluğun Belirtileri
Vücudunuz çeşitli nedenlerle susuz kalmış olabilir. Eğer vücudunuzun bunu belirtme yöntemlerini bilirseniz ciddi sonuçlarla karşılaşmadan önleminizi alabilirsiniz.
- Ağız kuruluğu,
- Uyku hali,
- Yorgunluk,
- Cilt kuruluğu,
- Soğuk cilt,
- Baş ağrısı,
- Kabızlık,
- Baş dönmesi,
- Ağlarken az gözyaşı,
- Az idrar,
- Kas krampları,
- Aşırı susama,
- Koyu renkli idrar,
- Kafa karışıklığı,
- Ağız kokusu gibi durumlar, vücudunuzun susuz kaldığını gösteren belirtilerdir4, 5, 6.
Ciddi Sorunlar Baş Göstermeden Önleminizi Alın: Şiddetli Derecede Susuzluk
Eğer vücutta çok fazla su kaybı varsa vücudunuzun vereceği belirtiler de artabilir.
- Aşırı susama,
- Sinirlilik,
- Kafa karışıklığı,
- Göz batması,
- Aşırı kuru cilt,
- Düşük kan basıncı,
- Hızlı kalp atışı,
- Hızlı nefes alma,
- Ağlarken hiç gözyaşı olmaması,
- Ateş,
- Çok az idrar veya hiç idrar olmaması,
- Normalden koyu renkli idrar,
- Daha ciddi durumlarda bilinç kaybı şiddetli derecede susuzluğunuz olduğunu gösterebilir7.
Bebek ve Çocuklarda Susuzluk
Bebek ve çocuklarda susuzluk daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Susuzluk; ateş, kusma, ishal ve yeterince sulandırılmamış mamadan kaynaklanabilir8. Bu nedenle söz konusu bebekler ve çocuklar olduğunda susuzluk belirtilerine daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
- Az idrar (bebekler için günde 6’dan daha az ıslak bez),
- Normalden az oynama,
- Ağız kuruluğu,
- Ağlarken az gözyaşı,
- Gevşek dışkı gibi belirtiler, hafif veya orta şiddette susuzluğu gösterir.
Eğer,
- Çok ağlıyor ve aşırı uykuluysa,
- Elleriyle ayakları soğuk ve renksizse,
- Cildi kırışıksa,
- Günde 1-2 kez idrara çıkıyorsa çocuğunuz şiddetli susuzluk yaşıyor olabilir9.
Böbrekler Alarm Vermesi: İdrar
İdrarın miktarı ve rengi, vücudun susuzluğunu ele veren belirtiler arasındadır. Böbrek susuz kalırsa belirtilerini idrar ile gösterebilir. Diğer belirtileri gözden kaçırsanız veya başka durumlarla karıştırsanız bile az idrar çıkışı ve normalden koyu idrar rengi, az su içtiğiniz konusunda sizi hemen uyarır.10
İçtiğiniz Suyun Kalitesinden Emin Olun
Yeterli miktarda su içmenin yanı sıra içtiğiniz suyun temiz olduğundan da emin olmalısınız. İşte bu yüzden, suyu filtreleyerek temiz bir hale getiren ve size her zaman taze su içebilme imkânı veren su arıtma cihazlarından yararlanabilirsiniz.
Su depolama tankına sahip Arçelik su arıtma cihazları, susuzluk yaşamamanız için istediğiniz her an size pratik bir şekilde arıtılmış, taze su sağlar.
Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.