Arçelik
Arçelik
1.04.2024

Dünyanın İlk Türk Kahvesi Makinesi Telve 20 Yaşında

Kahve, hayatımızın her alanında varlığını hissettiren bir içecek olmasının yanı sıra bir hayat tarzı da aynı zamanda. Sabah kahvesini içmeden uyanamayanlardansanız ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız.

Kahvenin yolculuğu kadim bir geçmişe uzanıyor. 15. yüzyılda Etiyopya’da ortaya çıkan kahve, efsanelere göre bir Sufi’nin ilk bakışta ne olduğunu anlamayıp kaynayan bir suya atıp tadının farkına varmasıyla başlıyor. Daha sonra Mekke ve Yemen’e uğrayan kahve, farklı toplumların yeme içme alışkanlıklarına karışmadan önce İstanbul’a, oradan Avrupa’ya ve sonunda tüm dünyaya uzanmayı başarıyor.

Türk kahvesi ise bulunduğu kahve grubunda farklı bir noktada yer alıyor. Botanik bir kahve olmayan Türk kahvesi aslında bir kahve yapma yöntemi. Pişirilecek kahvenin kahverengi olacak kadar kavrulması ve öğütülürken toz kıvamına getirilmesi, kahve yapmak için yeterli koşulları sağlıyor. Geleneklere, ritüellere, buluşmalara, molalara eşlik eden Türk kahvesi, eşsiz kokusu ile duyuları harekete geçirirken hatrı da 40 yıl silinmiyor. Öyle ki hayatımızda geniş yer kaplayan Türk kahvesi, 2013 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne seçilmiş durumda. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin %60'ı her gün kahve içiyor. Kahve tüketenlerin %40'ı ev dışında haftada bir veya iki defa Türk kahvesi içiyor, %60'lık kesim ise dışarıda yediği yemek sonrası Türk kahvesi içmeyi tercih ediyor.

*Kaynak 

Kısacası kahve geçmişten bugüne hayatımızın birçok noktasında bize eşlik ediyor. Türk kahvesinin yeri ise tartışılmaz. Gelin, şimdi geleneksel Türk kahvesi kültürünü geleceğin teknolojisiyle buluşturan Arçelik Telve’nin yolculuğuna bakalım.

Telve'nin Doğuşu: Türk Kahvesi Geleneğinin Modern Yorumu

Geleneksel Türk kahvesi için gerekli olanlar için eskilerden gelen bir söz var: Bir göz ateş, bir cezve ve bir insan. Yani Türk kahvesini layıkıyla yapmak için de cezvenin başında belli bir vakit geçirmek gerekiyor. Türk kahvesi kültürünü ve geleneğini yaşatıp günümüzün hızlı yaşantısına adapte olabilmek için Türk kahvesinin pişme standardını da koruyacak bir çözüm bulmak için 2004 yılının Haziran ayında Arçelik Telve ortaya çıktı. Dünyanın ilk Türk Kahvesi Makinesi olan Arçelik Telve böylelikle hayatımıza giriş yaptı. Telve'nin doğuşu ile oluşan otomatik Türk kahve makinesi pazarı ise 2023 sonu itibariyle 2 milyon adetlik geniş bir pazara dönüştü.

Telve; sade, az, orta ve şekerli kahve seçenekleri sunuyor, yaklaşık 1 buçuk dakikada 4 kahve yapabiliyorken yeni nesil Çiftli Telve ise 6 fincan kahve hazırlayabiliyor. Türk kahvesi için mükemmel karışımın tarifi ise hayli basit: 1 fincan su, 1 tatlı kaşığı kahve ve Arçelik Telve!

Telve'nin Tasarım ve İnovasyon Yolculuğu

Telve’nin yolculuğu, Ocak 2002’de pazar ve kullanıcı araştırmaları ile başladı. Ar-Ge ekibinden çıkan Türk kahve makinesi fikri ekibi harekete geçirdi. Ekip kendi arasında anket çalışması yaparak kahve makinesinden beklentileri öğrenmeye çalışırken geleneksel Türk kahvesi pişirme yöntemlerine odaklandı. Tabii bu süre boyunca da sürekli Türk kahvesi tüketiyordu. Bunun ardından pazar ve kullanıcı araştırmaları geldi. Eylül 2002’ye gelindiğinde ise konsept ve eskiz çalışmalarına başlandı. Mayıs 2003’te ise Caldo ve Roto adında iki prototip üretildi. Caldo’nun seçilmesiyle Arçelik Telve’nin ilk ürün tasarımı somut bir şekilde ortaya çıkmış oldu.

20 Yıllık Bir Serüven: Telve'nin Başarıları ve Evrimi

Türk kahvesi makinesi piyasaya sunulmaya hazır hale getirildiğinde CookSense Teknolojisi (pişme algılama sistemi), Spinjet Teknolojisi (su jeti karıştırma sistemi) ve Anti-Spill Teknolojisi (taşma önleme teknolojisi) gibi patentler alındı. Günümüzde ise 24 patente sahip!

Telve, dünyaca ünlü markalarla yarışarak tasarım alanının en prestijli ödüllerinden biri olan iF Design Award'un 2005 yılı ürün tasarım kategorisinde endüstriyel tasarım ödülünün sahibi oldu. Ayrıca 2019 yılında geldiğimizde Red Dot Tasarım Ödülleri'nde ürün tasarımı kategorisinde ödülünü ülkemize getirdi. Red Dot Tasarım Ödülleri'nde ödül alan ürünler ise çağdaş tasarımın en büyük müzesi olan Red Dot Tasarım Müzesi'nde sergileniyor. Ayrıca 2019 yılında Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nde Üstün Tasarım Ödülü’nün sahibi oldu.

20 yaşına gelen Telve, yıllar içinde evrimleşerek yapılan tüketici araştırmaları ve Ar-Ge çalışmaları sonrası ideal Türk Kahve Makinesi olarak şimdiki Çiftli Telve halini aldı. Kahvenizin her fincanda ideal ve eşit kıvamda olmasını sağlayan CookSense Teknolojisi, kahveniz piştiğinde bilgi veren Sesli Uyarı Teknolojisi ve su püskürtme ile karıştırmayı sağlayan Spinjet Teknolojisi’nin yanı sıra farklı teknolojileri de içerisinde barındırıyor.

İndüksiyon Isıtma Teknolojisi

İndüksiyon Isıtma Teknolojisi ile geleneksel ısıtma yöntemlerine kıyasla kahvenizin ideal derecede 3 boyutu pişmesini sağlayarak daha hassas bir kontrol sunuyor. Böylelikle kahveniz her seferinde aynı yöntemle aynı kıvamda standart olarak yapılabiliyor.

6 Fincan Kapasite

Tek seferde 6 fincan Türk Kahvesi yapma imkanı sağlıyor. Kalabalık buluşmalar, aile toplantıları ve arkadaş sohbetleriniz için vazgeçilmez bir yardımcı olarak mutfaklarınızda yerini alıyor.

1,5 Litre Kapasiteli Su Tankı ve Otomatik Su Alımı

1,5 litre kapasiteli su tankı ve otomatik su alımı pratik bir kullanım sunuyor. Her fincan için ayrı ayrı su doldurma zahmeti yaratmıyor ve size kolaylık sağlıyor.

Şimdi, bol köpüklü ve lezzetli bir kahve içme zamanı! 1,5 litrelik su tankı, 6 fincan kapasitesi, dokunmatik kontrol paneli, paslanmaz çelik cezveleri, su püskürtme ile karıştırmayı sağlayan Spinjet Teknolojisi, İndüksiyon Isıtma teknolojisi ve yenilenen şık tasarımı ile sevdiklerinizle birlikte kahve içmenin tadını çıkarın. 20. yaşını kutladığımız ödüllü Telve Türk Kahve Makinesini incelemek için web sitemize bekliyoruz.

İlgili Ürünler

TKM 9961 S Telve YENÄ°_TELVE_TKM_9961
82
  • Fincan Kapasitesi : 6
  • Su Tankı : Var
  • Cook Sense Teknolojisi (Pişmeyi Algılama) : Var
  • İndüksiyonlu ısıtma : Var
  • Sesli Uyarı : Var
  • Ölçü Kaşığı : Var
  • Anti Spill Teknolojisi (Taşmayı Önleme) : Var
TKM 9961 L Telve YENÄ°_TELVE_TKM_9961
17
  • Fincan Kapasitesi : 6
  • Su Tankı : Var
  • Cook Sense Teknolojisi (Pişmeyi Algılama) : Var
  • İndüksiyonlu ısıtma : Var
  • Sesli Uyarı : Var
  • Ölçü Kaşığı : Var
  • Anti Spill Teknolojisi (Taşmayı Önleme) : Var
TKM 9961 B Telve YENÄ°_TELVE_TKM_9961
71
  • Fincan Kapasitesi : 6
  • Su Tankı : Var
  • Cook Sense Teknolojisi (Pişmeyi Algılama) : Var
  • İndüksiyonlu ısıtma : Var
  • Sesli Uyarı : Var
  • Ölçü Kaşığı : Var
  • Anti Spill Teknolojisi (Taşmayı Önleme) : Var
K 3300 Mini Telve Beyaz K_3300_MİNİTELVE
48
  • Fincan Kapasitesi : 3
  • Cook Sense Teknolojisi (Pişmeyi Algılama) : Var
  • Sesli Uyarı : Var
  • Ölçü Kaşığı : Var
  • Anti Spill Teknolojisi (Taşmayı Önleme) : Var