Arçelik
Arçelik
5.01.2024

Televizyonda ses seviyesi problemi

Televizyonunuzu kullanırken ses seviyesinde sürekli değişimler olabilir. Eğer kumandadan ses işlemi yaparken ses miktarı çok yüksek aralıklarla artıp azalıyorsa çözüm için bu adımları takip edebilirsiniz.
Kumandanızın menü tuşuna bastığınızda sol tarafta "Görüntü Ayarları" yazan bir menü mü geliyor yoksa sağ altta "Ayarlar" yazan ve vidaya benzeyen bir simge mi çıkıyor? Ekranın solunda simgeler ve "Görüntü Ayarları" yazısı çıkıyorsa dikey menülü bir televizyona sahipsiniz demektir. Bu durumda menüden ses ayarlarını düzenlemeniz veya ayarlar kısmından en altta yer alan "Fabrika ayarlarına dönüş" işlemini gerçekleştirmeniz gerekir.

Kumandanızın menü tuşuna bastığınızda sol tarafta "Görüntü Ayarları" yazan bir menü mü geliyor yoksa sağ altta "Ayarlar" yazan ve vidaya benzeyen bir simge mi çıkıyor? Ekranın alt kısmında simgeler çıkıyor ve en sağ altta çarka benzeyen bir simge çıkıyorsa yatay menülü bir televizyona sahipsiniz demektir. Menüden ses ayarlarını düzenlemeniz gerekir. Sorun devam ederse tekrar menüye girip ayarlar kısmında en altta yer alan "Fabrika ayarlarına dönüş" işlemini gerçekleştirin.

Ses ayarlarını düzenlemek

Dikey menülü bir televizyonunuz varsa kumandanızın menü tuşuna basın. Ekranda "Görüntü Ayarları" yazısı çıkar. OK tuşunun altındaki aşağı yön tuşuna bir kez basın ve "Ses Ayarları" kısmına gelin. OK tuşuna basın. Karşınıza liste şeklinde bir ekran gelir. Kumandanızın yön tuşlarını kullanarak aşağıdaki ayarları yapın:

İlk sıradaki ses ayarı: 10 yapın. Aşağı yön tuşuna basın.
Balans: L ve R harflerinin tam ortasında olacak şekilde ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
Ses Tipi: Stereo olacak şekilde ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
Ses Modu: SRS TS HD olacak şekilde ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
SRS Ses Ön ayarı: Doğal olacak şekilde ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
"Ses Çıkışı Ayarları" kısmına gelin ve OK tuşuna basın. Yeni bir liste açılır.
ARC: Kapalı olacak şekilde ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
TV Hoparlörü: Açık olacak şekilde ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
Ses Çıkışı: Açık olarak ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
Ses Çıkışı Durumu: Sabit olarak ayarlayın. Aşağı yön tuşuna basın.
Scart Çıkışı: Sabit olarak ayarlayın ve sağ yön tuşuna basın.
Optik Çıkış: PCM olarak ayarlayın.
Son olarak menüden çıkmak için kumandanız üzerindeki "BACK" ya da "ÇIKIŞ/EXİT" tuşuna basın.

Yatay menülü bir televizyonunuz varsa kumandanızın "Menü" tuşuna basın. Alt kısımda semboller çıkar. OK düğmesinin yanındaki sağ ve sol yön tuşlarına "Çark" sembolüne benzeyen "Ayarlar" kısmı gelene kadar basın. Ardından "OK" tuşuna basın. Çıkan ekranda "Ses" yazısının üzerine gelene kadar OK düğmesinin sağındaki yön tuşuna basın. Ses ayarları listesi açılacaktır. Aşağı yön tuşuna basarak listenin en altında bulunan "Öntanımlı Ses Ayarlarına Dön" yazısının üstüne gelin ve OK tuşuna basın. Ekranda "Fabrika ayarlarına dönmek istiyor musunuz?" sorusu çıkar. Sağ yada sol yön tuşuna basarak "Evet" kısmına gelin ve OK tuşuna basın. Bu işlem sonrasında sadece ses ayarlarını fabrika çıkışına döndürmüş olacaksınız.

Fabrika ayarlarına dönüş

Dikey menülü bir televizyonunuz varsa televizyonunuzun menü tuşuna basın. Aşağı yön tuşuna iki kez basarak ayarlar sekmesine gelin ve OK tuşuna basın. Ayarlar listesi açılır. Aşağı yön tuşuna basarak listenin en sonuna geldiğinizde "Fabrika ayarlarına dönüş" yazısı görülür. Yazı üzerindeyken kumandanızın OK tuşuna bastığınızda kayıtlı tüm bilgiler silinecek kırmızı "Hayır" ve yeşil "Evet" yazısı çıkar. Kumandanın yeşil tuşuna basın; televizyon kapanır ve fabrika ayarlarına dönmüş olursunuz.

Yatay menülü bir televizyonunuz varsa televizyonunuzun menü tuşuna basın. Yön tuşlarını kullanarak sağ alt köşede bulunan "Ayarlar" sekmesine gelin ve kumandanızın OK tuşuna basın. Açılan ekranda "Görüntü" - "Ses" - "Kaynak" - "TV" sıralamasıyla başlayan menü görünür. Sağ yön tuşunu kullanarak TV sekmesine gelin. Aşağı yön tuşuna basarak "Hakkında" satırına gelin ve OK tuşuna basın. Açılan menüde "Fabrika ayarlarına dönüş" yazısı göreceksiniz. Yazının üzerine gelerek OK tuşuna basın. "Fabrika ayarlarına dönüş - kayıtlı tüm bilgiler silinecek", "Hayır - Evet" yazısı görünür. Sağ yön tuşu ile "Evet" seçeneğini seçerek OK tuşuna bastığınızda televizyonunuz kapanır ve fabrika ayarlarına dönüş tamamlanır.

Yeniden kurulum

Dikey menülü bir televizyonunuz varsa fabrika ayarlarına döndürdükten sonra televizyon kendiliğinden açılır. Öncelikle menü dilini yön tuşları ile Türkçe seçin. Kumandanızdan OK tuşuna bastığınızda diğer ekrana geçer. Açılan ekranda "Ev modu"nu OK tuşuyla seçin. Ülke seçme ekranında yön tuşlarıyla Türkiye'yi seçin. Açılan ekran bağlantı tipini sağ-sol yön tuşları ile "Uydu" olarak seçin. Operatör seçimi ekranında standart modu OK tuşu ile seçin. Sonraki adımda "Kolay kurulum-Gelişmiş kurulum" adımlarının yer aldığı bir ekran gelir. Kolay kurulum üzerindeyken OK tuşuna bastığınızda yeni bir ekran açılır. Uydu kısmının "TÜRKSAT 42 .0 E" olarak seçili olduğundan emin olun. Değilse uydu yazısının üzerindeyken OK tuşuna basıldığında uydu listesi açılır. Yön tuşlarını kullanarak TÜRKSAT 42.0 E'yi seçin. Ekranın altında yer alan "Başlat" yazısını yeşil renkte görüyorsanız, kumandanızdan yeşil tuşa bastığınızda kanallar taranmaya başlar. Bu işlem zaman alacağı için beklemeniz gerekir.

Yatay menülü bir televizyonunuz varsa fabrika ayarlarına döndürdükten sonra TV kendiliğinden açılır. İlk ekran "Lütfen dil seçimi yapınız" ekranıdır. Türkçe'yi seçerek OK tuşuna basın. Açılan ekranda "Hadi başlayalım" yazısı geldiğinde OK tuşuna basalım. "Ülke seçimi" Türkiye olarak seçili gelir; OK tuşuna basın. "Kullanıcı Modu", "Ev Modu" seçili olarak gelir; OK tuşuna basın. "TV konumu", "ayakta-duvara asılı" yazısı karşınıza çıkacak. Televizyonunuzun durumuna göre uygun seçenekle ilerleyin. Bu adımdan sonra seçimlerinizin özet sayfası gelir. Tüm bilgiler doğruysa kumandanızın mavi tuşuna basın ve sonraki adıma geçin. Ardından gelen "Aksesuar" adımını kumandanızın mavi tuşuna basarak geçebilirsiniz. Bundan sonra "Network ayarları" sekmesi gelir. İnternet bağlantı ayarlarını sonraki adıma bırakabilir ve kumandanızın mavi tuşuna basarak sonraki adıma geçebilirsiniz. "Kaynak Ayarları" sekmesi karşınıza geldiğinde aşağı yön tuşu ile uyduyu seçip OK tuşuna basın. Her televizyonda bu seçenek olmayabilir. Fakat "tek tuner - çift tuner" seçeneği ekranı çıkar. Bu ekran çıktıysa "çift tuner" seçimiyle ilerleyin. Sinyal ve kalite gücü 50'nin üzerinde görünüyorsa mavi renkli devam tuşuna basın. "Kanal tipi" ekranı açılır ve "dijital-radyo" yazısı görürsünüz. Yön tuşlarını kullanarak seçili olanları iptal edebilirsiniz. Radyo kanallarının taranmasını istemiyorsanız radyo satırına gelerek OK tuşuna basarsanız radyo kanalları taranmaz. "Tarama Modu - ücretsiz şifreli" yazısını gördüğünüzde sadece ücretsiz kanalları taratmak istiyorsanız "Şifreli" kısmındaki onay işaretini kaldırın. Kumandanızdan kırmızı tuşuna basarsanız kanalları arama işlemi başlar. Bu işlem uzun sürebilir.
 
Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.