Arçelik
Arçelik
18.12.2023

Tansiyonunuz Sizi Uyarıyor Olabilir mi? Az Su İçmek Tansiyonu Nasıl Etkiliyor?

Tansiyonunuz Sizi Uyarıyor Olabilir mi? Az Su İçmek Tansiyonu Nasıl Etkiliyor?

Böbrekler, beyin dâhil organlarımızın sağlıklı bir biçimde çalışması, cildin elastikiyetini koruyabilmesi, hatta daha mutlu bir ruh hali… “Vücudunuza İyi Bakın: Su İçmenin Faydaları” yazımızda uzun uzun anlattığımız gibi, sağlıklı bir vücut için her gün ideal miktarda su tüketimi çok önemli. Peki, yeterli miktarda su tüketmenin, en yaygın sağlık sorunlarından biri olarak kabul edebileceğimiz tansiyon dengesizliklerine de iyi gelebileceğini biliyor muydunuz? Şimdi, “Su içmenin tansiyona etkisi nedir?” ve “Su içmek tansiyonu düşürür mü?” gibi merak edilen soruların yanıtlarını sizinle paylaşmaya başlıyoruz.

Başlamadan Önce: Kan Basıncı ve Kan Hacmi Nedir?

Başlamadan Önce: Kan Basıncı ve Kan Hacmi Nedir?

Yeterli miktarda su içtiğiniz takdirde tansiyonunuzun nasıl etkilendiğini anlatmadan önce, bu konuyla ilgili birkaç terimi açıklamak faydalı olabilir.

Kan Basıncı: Diğer adı “tansiyon” olan kan basıncı, kanın damarlara uyguladığı kuvvete verilen isimdir.

Kan Hacmi: Vücutta dolaşan kan miktarı, kan hacmi olarak adlandırılır. Kanın %55’i kan plazmasından, kan plazmasının ise yaklaşık %90’ı sudan oluşur1. Yani vücuttaki kan miktarı için su tüketimi oldukça önemlidir.

 Dehidrasyon ve Düşük Tansiyon Arasında Nasıl Bir Bağlantı Var?

Dehidrasyon ve Düşük Tansiyon Arasında Nasıl Bir Bağlantı Var?

Su tüketiminin az olduğu ya da idrar, terleme, solunum gibi vücuttan sıvı çıkışı gerçekleştirildiği ama kaybedilen sıvı miktarını karşılayacak oranda su içilmediği durumlarda kan hacmi düşebilir2. Bu da kan basıncının düşmesine yani halk arasında bilinen ismiyle düşük tansiyona (hipotansiyon) neden olabilir3.

Bu verilerden yola çıkarak sıvı tüketiminizin az olduğu günlerde yaşadığınız tansiyon düşüklüğünün nedeninin dehidrasyon olabileceğini söyleyebiliriz. Yani “Su içmek tansiyonu yükseltir mi?” sorusu, eğer vücudunuzda sıvı eksikliği varsa olumlu olabilir ve düşük tansiyon durumunda su içerek tansiyonunuzun dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Tabii ki kesin tanıyı koyması için mutlaka hekiminize danışmanız gerektiğini belirtelim.

Dehidrasyon ve Yüksek Tansiyon Arasında Nasıl Bir Bağlantı Var?

Dehidrasyon ve Yüksek Tansiyon Arasında Nasıl Bir Bağlantı Var?

Böbreklerdeki suyun geri emilim ve dışarı atılma, diğer bir deyişle vücuttaki, kandaki su miktarını belirlemede ve dengelemede görevli olan vazopressin isimli hormon, kan hacmi düşük olduğunda daha fazla salgılanabilir4. Bunun nedeni ise idrar çıkışını engelleyerek vücudun daha fazla susuz kalmasını engellemektir. Bu durum, damarların daralmasına ve kan basıncının yükselerek tansiyonun yükselmesine yol açabilir5. Yani vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek yüksek kan basıncını önleyebilir, tansiyonu kontrol altında tutabilirsiniz.

Sağlığınız İçin İdeal Miktarda, Kaliteli Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin

Artık “Su içmek tansiyonu nasıl etkiler?” sorusunun yanıtını biliyorsunuz. Evet; su tüketim miktarınıza dikkat etmek için bir nedeniniz daha var! “Su içmek istiyorum, ama su içme alışkanlığım yok.” diyorsanız “Unutuyorum ya da Canım İstemiyor Diyenlere: Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?” yazımız bu konuda size yardımcı olabilir!

Tabii içtiğiniz su miktarı kadar suyun temizliği de önemli. Bu noktada küçük bir uyarı yapmak istiyoruz: Diğer seçeneklere göre daha güvenilir olduğunu düşündüğünüz ambalajlı sular da sandığınız kadar masum olmayabilir. Açılıp tüketilmeyi bekleyen ambalajlı sularda sağlığınıza zarar verebilecek bakteri oluşumu görülebilir6. Üstelik BPA ve BHPF maddeleri suya salınım yaparak sağlığınıza zarar verebilir7, 8.

Peki, içerisindeki yabancı maddelerden ayrıştırılmış, taze, temiz suya nasıl ulaşacaksınız? Elbette ki Arçelik su arıtma cihazları sayesinde! 4 aşamalı filtreleme sistemi ve ters ozmoz teknolojisine sahip Arçelik su arıtma cihazları ile temiz su, en pratik şekilde evinizde!

Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.