Arçelik
Arçelik
22.01.2024

Gezegeni Korumak: Sürdürülebilir Üretim ve Tüketimin Önemi

İşletmeler günden güne sürdürülebilir üretimle ilgili çalışmalar yaparken tüketicilerin de sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarını benimsemesi gerekiyor. Doğal kaynakları verimli kullanacak, atık yönetimi yapacak, enerji verimliliğini benimseyecek ve doğal kaynakları koruyacak şekilde yapılan sürdürülebilir üretimin doğa dostu tüketim ile taçlandırılması, sürdürülebilirlik hareketinin güçlenerek devam etmesini sağlar. Peki, sürdürülebilir tüketim ve üretim neden önemlidir?

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketimin Önemi

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri; yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak, tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için oluşturulmuş bir eylem çerçevesidir. Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri’nde yer alan “Sorumlu Üretim ve Tüketim” maddesinde ise üretim ve tüketim konuları için doğal kaynakların etkin kullanılmasından atık yönetimine kadar sürdürülebilir amaçlar yer alır. Bu amaçlara yönelik adımlar atmak için de üreticilerin ve tüketicilerin birlikte sorumluluğu üstlenmesi gerekir. Çünkü hem bizim hem de gelecek nesillerin geçim kaynaklarının var olması için sürdürülebilir tüketim ve üretimin benimsenmesi önemlidir.

Sürdürülebilir Tüketimde Bireysel Rol

Sürdürülebilir tüketim; çevresel etki gözetmeyi, tüketimi sosyal sorumluluk çerçevesinde değerlendirmeyi ve özellikle çevre bilinci ile karar almayı gerektirir. Bütün bunları yaparken elbette belli sınıflandırmalar ve kategorilendirmelere başvurmamız gerekir. Doğal kaynakları, iklim değişikliğini ve toplumsal etkileri ayrı ayrı değerlendirip ortak tüketim anlayışında buluşturduğumuz takdirde sürdürülebilirlik açısından en doğru tüketim alışkanlığını geliştirebiliriz.

Doğal Kaynakların Kısıtlılığı ve Tükenmekte Olan Kaynakların Kullanımı

Gezegenin doğal kaynakları tükenirken dünya nüfusu artmaya devam ediyor. Bu noktada enerji kaynağı tercihimizi daha sürdürülebilir olanlara kaydırmak ve gıda israfını önlemek, yapılması gerekenler arasında yer alıyor. Bu da kısıtlı olan doğal kaynakları bireysel olarak daha az kullanmamız ve korumamız anlamına geliyor.

İklim Değişikliği ve Karbon Ayak İzi Azaltımı

İnsan faaliyetlerinin sera gazı üretimi ile çevreye verdiği zarar, karbon ayak izi ölçümlemesiyle ortaya konulabiliyor. İklim değişikliğine karşı karbon ayak izimizi azaltarak dünyanın doğal döngüsüne olumlu katkı sağlayabiliriz.

Karbon ayak izini azaltma konusunda önemli bazı uygulamaları şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Yürüyerek gidilebilecek mesafeleri yürüyebilir, mümkünse bisikleti tercih edebiliriz.
  • Atıkları azaltabilir, ambalajsız tüketilebilecek ürünleri ambalaj kullanmadan tüketebiliriz.
  • Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilir, enerji tüketimini azaltacak uygulamalara öncelik verebiliriz.
  • Seyahatlere mümkün oldukça toplu taşıma araçlarıyla çıkabilir, zorunda kalmadıkça bireysel araçları kullanmayabiliriz.

Sürdürülebilir Üretimde Kurumsal Rol

Sürdürülebilir üretim, çevresel ve toplumsal etkileri açısından doğal kaynakları verimli kullanan uzun vadeli bir yaklaşımı içerir. İşletmelerin sürdürülebilir üretimde başarılı olabilmeleri için çeşitli stratejileri benimsemeleri gerekir. Bu stratejilerden bazılarını ise şöyle özetleyebiliriz:

  • İklim değişikliğine karşı döngüsel ekonomi uygulamalarında bulunmak
  • Ürün ve hizmet üretiminde verimliliği artırıp kaynakların doğru kullanımını gözetmek
  • Tedarik zincirini sürdürülebilir kılmak için tedarikçilerin çevresel ve sosyal performanslarını iyileştirmek
  • Çalışanları sürdürülebilir üretim konusunda bilinçlendirmek

Sorumlu Üretim Anlayışımızla Sürdürülebilir Tüketimi Destekliyoruz

Arçelik olarak 12. Sürdürülebilirlik Raporu’muzda 2030 sürdürülebilirlik hedeflerimizi; sorumlu üretim ve tüketim, iklim eylemi, erişilebilir ve temiz enerji, temiz su ve sanitasyon, sağlıklı ve kaliteli yaşam, toplumsal cinsiyet eşitliği başta olmak üzere BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak belirledik.

Bu kapsamda:

  • Gezegeni iyileştiren teknoloji ilkelerimizle operasyonlarımızda net sıfır emisyon ve sıfıra yakın atık seviyesine geçişimizi hızlandırmak için işimizi dönüştürmeye,
  • Yaşamı iyileştiren teknoloji ilkelerimizle toplulukları daha eşit ve kapsayıcı bir sosyal yapıya ulaşmak için teşvik ederek toplum ve çevre üzerinde olumlu etkiler yaratmaya,
  • İşimizi iyileştiren teknoloji ilkelerimizle de sorumlu satın alma ve tedarik zinciri yönetiminden dijitalleşme ve tüketici deneyimine kadar pek çok birimimizi uzun vadeli sürdürülebilir büyüme sağlayacak şekilde geliştirmeye özen gösteriyoruz.

Çünkü biliyoruz ki sürdürülebilirlik, ayrılmaz unsurlar olan üretim ve tüketimin ortak çabaları ile güçlenebilir. Sorumlu üretim ile ilgili yaptığımız çalışmalarla ilgili detaylı bilgi için Ne Yapabiliriz? sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.