Arçelik
Arçelik
18.12.2023

Unutuyorum ya da Canım İstemiyor Diyenlere: Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Unutuyorum ya da Canım İstemiyor Diyenlere: Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

 

Suyun vücudumuz için önemli olduğunun hepimiz farkındayız. Fakat buna rağmen günlük su tüketimine dikkat etmeyenlerin sayısı hiç de az değil. Su içme alışkanlığını edinememek nedeniyle su içmeyi unutmayı ve su içmeyi sevmemeyi su tüketiminin az olmasının başlıca nedenlerinden sayabiliriz. Fakat sağlığınız için yeterli miktarda su tüketmek sandığınızdan çok daha önemli. Dilerseniz “Vücudunuz Suya İhtiyacı Var: Yeterli Miktarda Su İçmemenin Zararları” yazımızı okuyarak su tüketiminize dikkat etmeyip az su içtiğinizde vücudunuzda ne gibi değişimler olabileceğini

Eğer vücudunuzun suya ihtiyacı olduğunu biliyor ama çeşitli nedenlerle su içmiyorsanız çare su içme alışkanlığı kazanmakta. Siz de su içmeyi artırmanın yollarını arayanlardansanız doğru yerdesiniz; çünkü bu yazı tam sizlik! Şimdi, su içme alışkanlığı kazanmanızı sağlayacak önerileri sıralamaya başlayalım.

 

Uyandığınızda Bir Bardak Su İçme Alışkanlığı Edinin

Sabah uyandığınızda aç karnınıza, çay veya kahve içmeden önce, bir bardak su için. Bu sayede sindirim sisteminize de uyandığınızı haber verebilir ve güne rahat bir başlangıç yapmak için adım atarken günün ilk suyunu içebilirsiniz.

Suyunuzu Yanınızda Taşıyın

Yolda, işte veya okulda yanınızda her zaman suyunuz olsun. Böylece sırf yanınızda yok diye su içmemezlik etmezsiniz. Ancak plastik pet şişelerin suya salınım yapabildiğini1 göz önünde bulundurarak cam şişe kullanmanızın sağlığınız açısından daha iyi bir alternatif olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.

Yemeklerden Önce ve Yemeklerde Su İçmeyi Tercih Edin

Yemek yerken kola, meyve suyu, gazoz gibi içeceklerin yerine su içmeyi tercih etmek hem daha sağlıklı hem de daha fazla su tüketmenizi sağlayacak bir çözümdür. Ayrıca yemekten önce içilen bir bardak suyun daha çabuk doymanız konusunda da size yardımı dokunur. Bu doğrultuda, yemeklerden önce içilen suyun kilo vermeniz konusunda da size yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Çünkü yapılan bir araştırma; kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinden önce su içen kişilerin 8 hafta sonra kilolarında ve iştahlarında azalma olduğun göstermiştir2.

 

Kendinize Hedef Belirleyin

Gün içinde ne kadar su içeceğinize dair kendinize kademeli hedefler belirlemek, düzenli ve yeterli su içmek için yapılan öneriler arasında yer almakta. Örneğin önünüzde saat 10’a kadar iki bardak, öğle yemeğinde dört bardak, saat 2’de altı bardak su içmiş olmak gibi net bir hedefiniz olursa buna ulaşmak daha kolay olacaktır.

Günlük Su Tüketiminizi Takip Edin

Daha fazla su içmek için her gün ne kadar su içtiğinizi kaydedin. Bunun için mobil uygulamalardan yararlanabilir ya da kaç bardak su içtiğinizi küçük bir not defterine, telefonunuzun notlar bölümüne yazabilirsiniz. Bu sayede günlük su tüketimi için koyduğunuz hedefi takip etmeniz ya da az su içtiğinizde bunu telafi etmeniz kolaylaşır.

 

Boşalan Bardağı ya da Şişeyi Hemen Doldurun

Su bardağınız veya şişeniz boşaldıysa vakit kaybetmeden doldurun. Boş kalan bardak ve şişeler sizi su içmekten alıkoyabilir. Kimi zaman günlük yoğunluğunuz arasında, kimi zaman unuttuğunuz için elinizin altında dolu bir bardak veya şişe olmadığında su içmeyi ihmal edebilirsiniz. Ayrıca bardağınız ya da şişeniz boş kaldıkça su içmeye de üşenebilirsiniz. Bu nedenle boşalan bir bardağı ve şişeyi ilk fırsatta tekrar doldurmak size kolaylık sağlayacaktır.

Su İçmeniz Gerektiğini Hatırlayın

Günlük koşuşturma içerisinde su içmeyi unutan ve ancak susuzluk hissettiğinde su tüketen insanların sayısı hiç de az değil. Fakat bu durum, yeterli miktarda su içmenin önünde bir engel. Bu nedenle su içmeyi hatırlamanız gerekebilir. Bunu yapabilmek için ise size belirli aralıklarla bildirim yollayan mobil uygulamalardan ya da telefonunuzun alarmından yardım alabilirsiniz. Hatta dilerseniz evinizde ve iş yerinizde kendinize minik notlar da bırakabilirsiniz.

Suyunuzu Tatlandırın

Eğer su içmeyi sevmiyorsanız suyunuzun tadını değiştirebilirsiniz. Suyunuza limon, çilek gibi taze meyveler, salatalık gibi sebzeler veya nane yaprağı, çubuk tarçın koyarak aroma kazandırabilirsiniz. Bu sayede su içme isteksizliği de ortadan kalkabilir. Hatta haydi hemen şimdi kendinize hemen bir bardak limonlu su hazırlayın! Çünkü limonlu suyun faydası sandığınızdan daha çok. Limonlu suyun sağlığınızı nasıl etkilediğini merak ediyorsanız “Hem Lezzetli Hem Sağlıklı: Limonlu Suyun Faydaları” yazımızı okuyabilirsiniz.

Suyunuzun tadını içine limon, nane gibi sebzeler koyarak değiştirebileceğiniz gibi, içindeki maddelerden arındırarak da düzenleyebilirsiniz. Bunun için bir su arıtma cihazı kullanabilirsiniz. Su arıtma cihazları, suyun içindeki mikrobik ve kimyasal maddeleri arındırdığı için suyunuzun tadını hoşunuza gidecek şekilde değiştirebilir. Üstelik su içme alışkanlığınızı kaliteli su içerek pekiştirebilir, faydalarını artırabilirsiniz.

Arçelik, taze ve temiz suyu içebilmeniz için, kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyacınıza uygun su arıtma cihazı ile yanınızda! Tezgah altı ve sebil tipi su arıtma cihazları sayesinde temiz, arıtılmış suya pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.