Yakından Tanıyın: Su Arıtma Cihazı Filtreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Belki bir su arıtma cihazı alma aşamasındasınız belki de bir su arıtma cihazına sahipsiniz. Peki, siz de size arındırılmış ve daha sağlıklı suya ulaşmanızı sağlayacak su arıtma cihazlarının en önemli parçaları, filtreler hakkında aklında soru işaretleri olanlardan mısınız? Cevabınız evet ise doğru yere geldiniz; çünkü bu içeriğimizde su arıtma cihazları filtreleri hakkındaki bilmeniz gereken önemli noktaları paylaşacağız!
Filtrelere Başlarken: Kaç Tip Filtre Var?
Filtreleme, temel olarak suyu; içinde bulunan maddelerden, bakterilerden ve virüslerden arındırma işlemidir. Su arıtma cihazlarıyla yapılan bu işlem, içme ve kullanma suyunu temizlemek için yapılır. Su arıtma cihazı filtreleri de birçok farklı malzeme ve özellikte olabilir. Bu filtrelerin yapıları ve çalışma prensipleri ise verimliliklerini doğrudan etkiler.
Gözenekli Yapıda Filtreler
Gözenekli filtreler, suyu süzüp arındırmak için üzerinde küçük gözenekler olan malzemelerden yapılır. Genellikle kağıttan yapılan bu filtrenin virüs ve bakterilerin çapından daha büyük gözenekleri bulunur. Bu nedenle mikropları daha az arındırabilir1. Yine de şistozom gibi görece büyük bazı parazitlerin arındırılmasında iyi sonuçlar verebilir2.
Seramik filtreler ise genelde fıçı veya silindirik delik mum biçiminde olur. Kil, gözenekli taş, diyatomik toprak gibi malzemelerden yapılır. Ne kadar etkili olduğu da gözenek genişliklerine bağlı olarak değişir. Çoğu seramik filtre, bakterilerin gelişmesini durdurmak ve filtre yüzeyinde biyofilm oluşumunu önlemek için kolloidal gümüş kaplanır3. Ancak bütün gözenekli seramik filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir4.
Membran Filtreleme ve Tanıdık Bir İsim: Ters Ozmos
Düşük basınçlı ve yüksek basınçlı olmak üzere iki tür membran sistem bulunur. Adını sıkça duyduğumuz ters ozmos, yüksek membran tipi bir filtreleme sistemidir5. Düşük basınçlı membranlar, sudaki mikroorganizmaları süzmekte etkili olsa da suda çözünmüş organik maddeleri bertaraf etmekte etkisiz kalabilir. Yüksek basınçlı membranlardan olan ters ozmos ise klor, bromür ve sodyum da dâhil olmak üzere suda bulunan toplam katı madde miktarının %99’unu ayrıştırabilir6.
Peki Ya Diğer Filtre Çeşitleri?
Kömür ve aktif karbon filtreler, sudaki toksik organik bileşenleri, tadı ve kokuyu düzenlemek için kullanılır. Ancak bu filtrelerin başka bir gerçeği daha var: Suda çözünmüş organik maddeler yüzeye tutunup burada bir mikroorganizma kümesi oluşturabilir. Bu nedenle çoğu karbon filtrede, seramik filtrelerde olduğu gibi gümüş kullanılır7. İyon değişimi filtreleme sisteminden ise genelde suyu yumuşatmak ve dezenfekte etmek için yararlanılır. Bu filtrelerde malzeme olarak reçine kullanılır ve sudaki makromolekülleri deiyonize veya dezenfekte etmeye yarar.8
Hangi Filtreyi Seçmelisiniz?
Su arıtma cihazlarında kullanılan filtrelerin farklı özellikleri, onlara farklı avantajlar sağlar. Gözenek boyutu küçüldükçe filtrenin etkisi artar. Performans ve sonuç olarak bakıldığında ters ozmos, suyla taşınan her tür kirliliği temizleyebildiği için en güvenli su düzenleme sistemlerinden biri olarak kabul edilir9. En geniş su düzenleme aralığı olan yöntem yine ters ozmostur10. Gözenekleri çok küçük olduğu için sudaki pek çok zararlı maddeyi ayrıştırabilir.
Su Arıtma Cihazını Aldıktan Sonra
Cihazınızı aldınız ve kullanmaya başladınız. Peki ya sonra? Her gün kullandığınız su arıtma cihazı filtreleri nasıl temizlenir, biliyor musunuz? Filtre temizliği, aldığınız cihazda kullanılan filtrenin modeliyle ve suyunuzun yapısıyla doğrudan alakalıdır. Çok kirli ve içinde çok fazla arındırılacak madde bulunan sular, daha sık filtre temizliği anlamına gelir.
Ters ozmos gibi membran filtrelerin nasıl temizleneceği, kullanılan malzemeye göre değişebilir. Çeşitli malzemeler farklı pH derecelerinde temizlenir11. Ürünü en uzun süre ve verimli kullanmak için üretici firmanın temizleme talimatlarına sıkı bir şekilde uymak gerekir.
Aktif karbon filtrelerde ise sudaki organik maddelerin yoğunluğu ve tipi, su ısısı ve pH’ı, sudaki bakteri miktarı gibi faktörler, filtrenin ömrünü etkiler. Örneğin musluk suyunu arıtmak için aktif karbon filtre kullanılıyorsa kullanım ömrü, zararlı maddelerin az olduğu bir alana göre daha kısa olabilir. Filtrenin kullanıldığı zaman uzadıkça filtrede bakteri kolonileri oluşmaya başlayabilir ve herhangi bir sızma durumunda içme suyuna zararlı maddeler bulaşabilir12. Bu nedenle bu filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi şarttır.
Seramik filtrelerde de durum farklı değil. Gümüş kaplanmış olsa da bu filtrelerde birikmiş maddelerin temizlenmesi ve suyun normal akış hızının sağlanması için periyodik bakım olmazsa olmazlar arasında yer alır13.
Su arıtma cihazı filtresi nasıl değiştirilir konusunda üretici firmadan bilgi almanız, cihazınızdan maksimum verimi almanızı sağlar.
Arçelik, ters ozmos filtreli su arıtma cihazı ile tam da bu noktada yanınızda! Dört aşamalı arıtma sistemiyle temiz su sağlayan Arçelik su arıtma cihazları, abonelik sistemi sayesinde filtre değişim zamanını sizin yerinize takip eder. Değişim zamanı geldiğinde su arıtma cihazınızın filtrelerini ücretsiz bir şekilde değiştirir. Bu sayede temiz ve arındırılmış suya her daim kolaylıkla ulaşabilirsiniz!
Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.