Arçelik
Arçelik
18.12.2023

Sağlıklı Kalın: Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemli?

Sağlıklı Kalın: Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemli?

 

Vücudunuz en çok idrar ve terleme yoluyla su kaybeder. Spor sırasında kaybettiğiniz suyu yerine koymamanız ise vücudunuzun susuz kalmasına yol açar. Vücudun susuz kalması ise kalbinizi, böbreklerinizi, idrak yeteneğinizi, cildinizi, spor performansınızı etkiler ve baş ağrılarına sebep olabilir.

 

Spor Yapmak Neden Su Kaybettirir?

Vücudunuz, yükselen ısıyı düşürmek ve serinleme sağlamak için terler. Egzersiz esnasındaki terleme ve su tüketim miktarı kişiden kişiye değiştiği için aynı antrenmanı bazı insanlar daha fazla susuz kalarak bitirebilir. Serin veya ılık ortamlarda hafif egzersiz yaptığınızda terleme saatte 100 ml civarındayken sıcak ortamda ağır egzersizle bu miktar daha da yukarılara çıkabilir1. Midenin belli bir genişleme kapasitesi olduğu için egzersiz esnasında çoğu kişi su içmekte zorlanabilir ve bu durum da fazla terleme nedeniyle ciddi susuzluğa yol açabilir. Terleme oranı değişiklik gösterdiği için “Spor yaparken ne kadar su içilmeli?” sorusuna kesin bir yanıt verilemese de araştırmacılar saatte 1 litre su içmenin vücuda yeterli su, karbonhidrat ve elektrolit sağlayacağını belirtmektedirler2. Ancak vücuda bir anda fazla miktarda su almak sakıncalı olduğu için bunu 10-20 dakikada bir, belirli miktarlarda su içerek yapmak gerekir. Ayrıca spor bittikten sonra atılan tere karşılık gelecek miktarda suyu yerine koymak da şarttır3.

 

Spor Yaparken Susuz Kalmayın: Susuzluk Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Uzmanlar %2’den fazla su kaybının spor performansını olumsuz etkileyebileceğini belirtmektedirler. Daha büyük su kaybı ise daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Susuz kalmanın etkileri sporun ilk 30 dakikası içinde görülebilir ve susuzluk arttıkça etkileri de artar. Bu da performansın düşmesine yol açar4.

Uzun süreli sporda yeterli su alınmaması vücut sıcaklığını ve kalp atışını artırır, vücudun iç ısısının tehlikeli derece yükselmesine neden olur5. Susuzluk, sıcaktan kaynaklanan rahatsızlıkların gelişmesine ve hayati tehlike yaratan sıcak çarpmasına da yol açabilir6. Özellikle sıcak havalarda yeterli su içmeden egzersiz yapmak, vücut ısısının çok yükselmesine, kan basıncının ve kaslara kan akışının azalmasına sebep olur7. Spor yaparken su tüketimi ise bu riskleri azaltır.

 

Araştırmalar, vücudun susuz kalmasının spor sırasında kişinin direncini önemli ölçüde azalttığını ortaya koymaktadır8. Susuzluk, vücudun ağır egzersizlere verdiği hormonal ve metabolik tepkiyi de etkiler9.

Susuzluk fazla yorulmaya sebep olduğu için egzersiz süresini düşürür10. Spor yaparken su içmenin faydaları arasında performansın artması, hissedilen efor hissinin azalması ve nabız atışının artmasının önlenmesi sayılabilir11.

Su ve Spor: İkisi de Birbirini Etkiliyor

Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12. Fakat bu miktarın yaşınıza, cinsiyetinize, egzersiz ağırlığına, kilo ve boyunuza göre değişebileceğini unutmamalı ve bu konuda uzman görüşü almayı ihmal etmemelisiniz.

Spor yaparken su içmek vücudun susuz kalmasını engeller. Bu miktar genelde saatte 1 litre olarak belirtilmektedir13. Önemli derecede susuzluğun kaçınılmaz olduğu durumlarda ise susuzluğun, kişinin kaldırabildiği kadar -fazlaya kaçmadan- adım adım su içerek azaltılması gerekir14. Peki, “Spor yaparken su içmek zararlı mı?” diyorsanız cevap şöyle: Spor esnasında ve sonrasında su içerken bir anda çok miktarda su içmemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü “Fazla Su İçmek Zararlı mıdır? İhtiyacınızdan Fazla Su İçtiğinizin Belirtileri” yazımızda da bahsettiğimiz gibi, çok miktarda suyun çok kısa sürede tüketilmesi, su zehirlenmesine ve hiponatremiye neden olabildiğinden suyu kontrollü bir şekilde içmek gerekir 15,16.

Spor sırasında su içmek, vücudunuzun kendini toparlamasına ve spordan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak içtiğiniz suyun temiz, sağlıklı ve içerdiği her türlü zararlı maddeden arınmış olması da oldukça önemlidir. Spor yaparken yanınıza su alıyorsunuz; ancak bu suların içinde durdukları pet şişelerin çoğu suya, sağlığa zararlı bisphenol A (BPA) ya da BHPF maddesinin salınmasına neden olabilir17, 18. Ayrıca bu sular bekledikçe içlerinde bakteri de üreyebilir19.

Yanınıza her zaman taze ve temiz su aldığınızdan emin olmanız gerekir. Arçelik, ters ozmos teknolojili su arıtma cihazıları ile içtiğiniz suyun kaliteli olduğundan emin olmanızı sağlar. Spor yapmaya giderken su arıtma cihazından gelen arınmış suyunuzu yanınıza alabilirsiniz. Tabii bu noktada BPA, BHPF gibi zararlı maddelerin salınımı nedeniyle sağlığınıza zararlı olabilecek plastik pet şişeler yerine cam şişeleri tercih etmekte yarar olduğunu belirtelim. Böylece sporun ve suyun faydalarından bedeninizin tam anlamıyla yararlanmasını sağlayabilirsiniz!

Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.