Arçelik
Arçelik
19.01.2024

Şofben Hata Kodları: Nedir, Nasıl Çözülür?

Yaşam alanlarımızda sıcak su kullanımı için gerekli teknolojilerden biri olan şofbenin çalışmaması, sıcak su teminini etkileyeceği için zor durumlara sebep olabilir. “Peki, şofben neden çalışmaz?” diye merak ediyorsanız bu sorunun pek çok sebebi olduğunu söylemek mümkün. Tüm nedenleri öğrenmenin yolu ise şofbende ortaya çıkan hata kodlarını ve anlamlarını bilmekten geçiyor. O halde gelin, Arçelik şofbenlerde karşılaşabileceğiniz hataları ve çözümlerini keşfetmeye başlayalım.  

A01: Ateşleme Hatası

Şofben ateşleme yaptığı halde yanma gerçekleşmiyorsa A01 hata kodu ile ateşleme hatası ortaya çıkar.

Ateşleme hatasının ortaya çıkmasının sebebi ise gaz vanalarından kaynaklı olabilir. Eğer gaz vanaları kapalı ise şofben, yanma işlemini gerçekleştiremez. Gaz vanaları açıldıktan sonra şofben yeniden çalıştırılarak ateşleme hatasını giderebilirsiniz. Ancak vanalar açık olduğu halde şofben yine aynı hatayı veriyorsa yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.

A02: APS Kaybı Hatası

Elektrik şebekesinde meydana gelen dalgalanmalar, şofbenin çalışmasını etkiler. Voltajın düşmesi sonucunda A02 yani APS kaybı hatası ile karşılaşabilirsiniz.  

Şofbenin ateşlemesi sırasında veya yanmanın ilk 60 saniyesinde 3 kez APS kaybı yaşanırsa A02 hata kodu ortaya çıkar. Ancak bu hatayı şofbeni yeniden başlatarak çözmeniz ve şofbenin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamanız mümkün.

A03: Emniyet Termostatı Arızası

Şofbende yer alan emniyet termostatı sayesinde soğuk su tahliyesi yapılarak sistemin aşırı ısınması engellenir. Şofbenin soğutma görevi için gerekli olan bu parçada bir arıza meydana gelirse de şofbende A03 hata kodu ortaya çıkar.

Eğer şofbeninizde emniyet termostatı arızası varsa ilk olarak şofbeni yeniden başlatmanız gerekir. Ancak yeniden başlatma işleminden sonra da hata düzelmezse yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.

A04: Güvenlik Hatası (Gaz Valfi Sürücüsü)

Şofbeninizde karşılaşabileceğiniz bir diğer hata, gaz valfi sürücüsünde güvenlik hatası anlamına gelen A04 hata kodudur.  

A04 hata kodu, şofbenin gaz valfi sürücüsünde veya geri besleme devresinde bir arıza meydana geldiğinde ve gaz vanası geri beslemesi düzgün algılanmadığında ortaya çıkar. Hatanın çözülmesi için de şofbenin yeniden başlatılması gerekir. Ancak hata, yeniden başlatma işleminden sonra da devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçmenizde fayda var.

E03: Hava Basınç Anahtarı Arızası

Şofbenin hava sirkülasyonunu sağlamak için fan çalıştığında hava basıncı anahtarı kontaklarının açılması gerekir. Eğer 17 saniye boyunca hava basıncı anahtarı kontakları açılmazsa şofbende E03 hata kodu ile hava basınç anahtarı arızası ortaya çıkar.

Bu hata sırasında şofbende APS arıza fonksiyonu uygulanarak normal çalışma otomatik olarak başlatılır. Normal çalışma sayesinde bir süre sonra hata kendiliğinden düzelebilir. Hatanın düzelmemesi durumunda ise şofbeni kapatıp açarak tekrar kontrol sağlamalısınız. Cihaz yeniden çalıştığında da hata devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.

E06: Çıkış Suyu Sıcaklığı Sensörü Arızası

Şofbenin sıcaklık sensöründe arıza meydana gelirse çıkış suyu aşırı ısınabilir. Bu durumdan dolayı da şofbeninizde çıkış suyu sıcaklığı sensörü arızası anlamına gelen E06 hata kodu ile karşılaşabilirsiniz.  

Çıkış suyu sıcaklık sensörünün arızasının giderilmesi için yetkili servis ile iletişime geçerek aşırı ısınma problemini çözebilirsiniz.  

E16: Eşanjör Giriş ve/veya Çıkış Suyu NTC Arızası

Şofbende farklı sıcaklıkta iki sıvı birbirine karışmadan ısı transferini sağlayan parçaya eşanjör denir. Eşanjörün DHW IN NTC probunda bir arıza oluşması halinde ise şofbende E16 hata kodu ortaya çıkar.  

Şofbende DHW IN NTC hatası ortaya çıktığında şofbenin çalışması otomatik olarak durdurulur. Hata kaybolduğunda ise şofben tekrar çalışmaya başlar. Kısacası şofbende meydana gelen bu sorun, sistemin otomatik olarak durdurulması ile kendiliğinden çözülebilir.

Ancak hata çözülmezse şofbeni kapatıp tekrar açmalısınız. Bu işlemden sonra da hata devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.

E26: Kullanım Suyu Aşırı Isınma Arızası

Şofbende DHW OUT sıcaklığının belirli bir seviyede olması gerekir. Bu seviye ise maksimum 75°C’dir. Eğer DHW OUT sıcaklığı 90’C üzerine çıkarsa şofbende de E26 hata kodu ile kullanım suyu aşırı ısınma arızası meydana gelir.

Bu arıza ortaya çıktığında şofben durdurularak DHW OUT sıcaklığı düşürülmeye çalışılır. DHW OUT sıcaklığı tekrar 75°C altına düştüğünde ise şofben otomatik olarak çalışmaya başlar. Ancak sıcaklıkta bir düşüş olmuyorsa öncelikle şofbeni kapatıp tekrar açmanız ve bu işlemden sonra da sorun devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçmeniz gerekir.

E35: Alev Oluşum Arızası

Şofbenin sorunsuz çalışması için alevleme düzgün bir şekilde olmalıdır. Alevlemede bir bozulma meydana gelirse şofbende alev oluşum arızası anlamına gelen E35 hata kodu ortaya çıkar.

Alev oluşum arızası da kendiliğinden düzelebilen hatalardan biridir. Eğer alevlemede meydana gelen bozulma ortadan kalkarsa hata kodu kaybolur.

Ancak bazı durumlarda bu hata devam edebilir. Hatanın devam etmesi halinde ise öncelikle şofbeni kapatıp tekrar açarak kontrol sağlamalısınız. Bu işlemden sonra da hata kaybolmazsa yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.

E36: Alev İyonizasyon Dedektörü Arızası

Şofbende yanmayı algılayarak sisteme alev oluştuğunu bildiren parça, alev iyonizasyon dedektörüdür. Bu parçada bir arıza meydana gelmesi halinde şofbende alev iyonizasyon dedektörü arızası anlamına gelen E36 hata kodu ile karşılaşırsınız.

Şofbende E36 hatası çıktığında sistem durarak bu sorunu otomatik olarak çözmeye çalışır. Eğer sistem kendiliğinden hatayı çözerse şofben tekrar çalışmaya başlar. Ancak sorun çözülmüyorsa ilk olarak şofbeni kapatıp tekrar açarak kontrol etmelisiniz. Şofben yeniden çalıştığında da sorun devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.

E40: Gaz Valfi Modülasyon Arızası

Şofbendeki gaz akışını sağlayan parça gaz valfidir. Gaz akışının düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için sürekli olarak akış takip edilir ve ölçüm yapılır. Ancak gaz valfi modülasyonunda bir arıza meydana gelirse akım ölçülemez. Böyle bir durumda da şofbende E40 hata kodu ile gaz valfi modülasyon arızası ortaya çıkar.

E40 hatası meydana geldiğinde şofben çalışmayı sürdürür. Ancak bu sorundan kaynaklı olarak sistemde farklı bir hata oluşmaması için yetkili servis ile iletişime geçmenizde fayda var.  

Şofbeninizde ortaya çıkabilecek tüm bu hatalar sistem tarafından çözülmediği takdirde Arçelik yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz. Şofbeninizdeki arızanın giderilmesi için yetkili servisle iletişime geçmeniz gerekirse 0850 210 0 888 numaralı çağrı merkezini arayabilir ya da “Servis Randevu” sayfası üzerinden randevu oluşturarak teknik destek hizmeti talep edebilirsiniz.