Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Salon Dekorasyonuna İlham Arayanlara Özel: Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılır

Yeni bir eve taşındığınız zaman veya evinize yenilik katmak için yeni bir salon dizaynı yapmak istediğinizde bazı püf noktalarına ihtiyaç duyarsınız. Zira dikdörtgen, L tipi ve kare salon dizayn işlemleri farklı dinamikler göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Her salon, yapısı itibariyle tarz olarak farklı yaklaşımlara ihtiyaç duyar. Mevcut alanın, beğenilen tasarım doğrultusunda en verimli şekilde değerlendirilmesi gerekir. Siz de küçük veya büyük salon dekorasyonu konusunda ilham arıyorsanız doğru adrestesiniz. Yazıyı okuyup bitirdiğinizde, ideal bir salon nasıl olmalı sorusunun cevabını bulacaksınız.

Salon Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

“Salon dizaynı nasıl olmalı?” diye araştırmaya başlamadan önce, doğru seçimler yapmak için gerekenleri netleştirmek gerekir. Salon dekorasyonunda aile üyelerinin beğendiği tarza yakın bir dekorasyona ulaşabilmek adına;

  • Mobilya,
  • Renk,
  • Halı,
  • Sehpa,
  • Televizyon ünitesi unsurlarının uyumlu seçimi, doğru salon kombini için önemlidir.

Salon Dizaynı İçin Mobilya Seçimi

Oturma odasına doğru mobilyayı seçebilmek için, salonunuzun büyüklüğü ve tipini göz önünde bulundurmalısınız.

  • Küçük ve kare salon dekorasyonu için mobilyaları mümkün olduğunca küçük hacimli tercih etmeniz tavsiye edilir. Ancak salonun boyut algısını değiştirmek, mekânı daha büyük hissedebilmek için büyüklü ve küçüklü mobilyaları bir arada kullanmak da iyi bir çözüm olacaktır.
  • Dikdörtgen salon dizayn işlemi için salonunuzun büyüklüğünü de ayrıca gözetmeniz gerekir. Kanepenizin L, ikili veya üçlü modellerden hangisi olacağına karar verdikten sonra salonun yerleşimini kanepeyi baz alarak yapabilirsiniz.
  • Kare salonları tasarlarken, mekâna hareketlilik kazandırmak için köşeli mobilyalardan ziyade yuvarlak hatlı oturma gruplarını tercih etmelisiniz.

Salon Dekorasyonu İçin Renk Seçimi

Dekorasyonun bir diğer önemli unsuru da renk seçimi. “Salon koltukları ne renk olmalı?” sorusundan tutun da sehpa ve halılara kadar doğru renk seçimini gerçekleştirmek bazen birkaç deneme yapmayı gerektirir. Büyük veya küçük salonlarda dekorasyonun püf noktalarından birisi de salon tipine uygun renkleri eşleştirebilmektir. Çünkü salon boyutuna ve tipine göre ideal renk kombinasyonları da farklılaşır.

Küçük salonları dekore ederken ferahlık ve iç açıcı bir hava katmak için açık renk tonlarını tercih etmeniz tavsiye edilir. Ancak sadece açık renk tonlarını kullanmak tek başına yetmeyecektir. Kullanılan halı modelleri veya koltuk takımınızın detayları da salona derinlik katacak şekilde seçilmiş olmalıdır. Dekoratif aynaların kullanılması gibi küçük dekorasyon detayları da bu konuda size yardımcı olur.

Canlı tonlar ise özellikle dikdörtgen salonlara dinamik bir görünüm kazandırır, ancak renk uyumu her unsurda gözetilmelidir. Bu konuda akla ilk gelen kombinler, duvar veya döşeme renkleri ile uyumlu mobilya ve aksesuarlardır.

Kontrast etki yaratmak için duvar veya döşeme zemini kaplamalarında açık renk tonlarını tercih ederek ferah bir hava oluşturabilir; mobilyalar, halı ve perdelerde tercih edeceğiniz renklerle kontrast etki sunabilirsiniz.

Dingin bir atmosfere sahip salon dizaynı nasıl olur, diye arıyorsanız; çözüm pastel renk tonlarında gizlidir. Pastel tonlardan bir palet oluşturup salonunuzun mobilyasından zemin döşemesine kadar bu renkleri tercih ederek evinizin salonunda dingin bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Salon Dekorasyonu İçin Halı Seçimi

Salonda tarzınızı tam olarak yansıtması için renk ve biçim açısından salon halıları nasıl olmalı? Örneğin canlı ve nötr renkleri bir arada kullanacağınız salonlarda halı seçiminde sıcak tonları kullanmanız uygun olabilir.

“Farklı halı tipleriyle evimin dekorasyonunu nasıl yapabilirim?” sorusu için de salon dekorasyonunda tercih edilebilecek halı modellerine dair bazı püf noktaları şu şekildedir:

  • Yumuşak tonların ağırlıklı olduğu, klasik tarzda bir salon dekorasyonunu tercih ediyorsanız retro tarzda görünen klasik halı modellerinden birisi sizin için idealdir.
  • Canlı renklerin tercih edildiği, modern bir salon için yamalı halılar veya daha yaygın bilinen isimleriyle patchwork modelleri uygun olacaktır.
  • Koyu renk mobilyaların ve dekorasyonun hâkim olduğu ancak kontrast etkisi yaratılmak istenen salonlarda açık renk, yer yer de renkli detaylara sahip bir halı istenilen etkiyi yapacaktır.
  • Oldukça geniş olan, boş alanı fazla olan salonlar için yuvarlak halı modelleri de hareketlilik katma adına isabetli tercihler arasında gösterilebilir.

Geleneksel tarzdan ödün vermeyen, renk tasarımı olarak da salonu elverişli olan kişiler için kilim ve yolluk gibi modeller de oldukça rağbet gören tercihlerdendir.

Salon Dekorasyonu İçin Sehpa Seçimi

Oturma gruplarının vazgeçilmez eşlikçilerinden birisi olan sehpalar; zigon sehpa, yan sehpa ve orta sehpa olarak kullanım alanları ölçütünde farklı tarzlarda tasarlanmaktadır. Salonunuzda kullandığınız mobilyalar ve tercih ettiğiniz dekorasyon unsurları ile en uyumlu sehpa modelleri hangileri ise, dekorasyonu tamamlayıcı seçimi o doğrultuda gerçekleştirebilirsiniz.

  • Genel anlamda dekoratif yaklaşımınızı ortaya koyacak, üzerine yerleştirilecek vazolar veya benzer unsurlarla bir bütünlük teşkil edecek orta sehpalar veya salonunuzun tasarım yaklaşımını pekiştirecek modellere sahip zigon sehpalar salon dekorasyonunun önemli bir parçasıdır.
  • Koltuk takımınız oldukça büyükse ve salonunuzda geniş alan ihtiyacı duyuyorsanız oturma grubu ile uyumlu renklerde yan sehpaları veya zigon sehpa modellerini tercih edebilirsiniz.
  • Canlı renklerden oluşan salonlarda ya da koyu renkler için kontrast etkisi oluşturulmak istenen durumlarda geniş orta sehpalar renk ve model alternatifleriyle aranan etkiyi sunabilir.

Salon Dekorasyonu İçin Televizyon Ünitesi Seçimi

Salon dizaynı yapılırken, televizyon ünitesi seçimi de hem ortamın ambiyansı hem de seyir keyfini artırma bakımından önemli bir detaydır.

  • Seçebileceğiniz farklı televizyon ünitesi modelleri arasından çekmeceli, dolaplı, camlı ve metal detaylı olan üniteler her dekorasyon tarzı ile uyumludur.
  • Modern ve klasik tarzdaki salonlar için televizyon ünitesi seçiyorsanız dekoratif unsurları da değerlendirebilirsiniz. Kitaplar, çerçeve, canlı çiçek gibi parçalar TV ünitenizin raflarında hoş bir dekorasyon etkisi oluşturur.
  • Duvara monte edilen dolaplı televizyon ünitesi kullanacaksanız üst dolaplarda hafif eşyalar kullanarak olası kazaların önüne geçebilirsiniz. Alt kısımda bulunan kapaklı dolapları ise sık kullanılmayan eşyaları depolama işleviyle değerlendirebilir; böylece salonunuzun tasarımı için işlevsel bir çözüm üretebilirsiniz.

Salon Şekline Göre Dekorasyon Nasıl Olmalıdır?

Şekillerine göre salon dizaynı için farklı dinamiklerin gerektiğini, rehberimizin başında belirtmiştik. Peki bu dinamikler neler? Gelin, yakından inceleyelim.

Dikdörtgen Salon Dizaynı

Bu tarz salonlarda, yerleşimi televizyon ünitelerini merkeze alarak yapmanız gerekir. Ancak odağınızda bir manzara olacaksa kullanım tarzınız doğrultusunda salonu hayali bölümlere ayırarak tasarım yapmanız tavsiye edilir.

Kare Salon Dizaynı

Büyük kare salon dekorasyon açısından oldukça elverişlidir. Zira oturma grubu orta kısımda değerlendirilerek konforlu alanlar oluşturmak mümkündür. Küçük salon dizaynı ise ebat olarak küçük mobilyaların en fazla bir büyük mobilya ile eşleştirilerek büyüklük algısı oluşturmasını gerektirecektir.

L Tipi Salon Dizaynı

Oturma grubu, yemek takımı, hobi köşesi gibi farklı işlevlere sahip alanların fonksiyonel biçimde yerleştirilmesi; L tipi salonların dekorasyonunda oldukça kolaylaşmaktadır. L planın dar bölümüne yemek masanızı, en geniş bölüme ise oturma grubunu yerleştirdikten sonra dekoratif unsurları salonda uyumlu biçimde konumlandırabilirsiniz.

Salon Boyutuna Göre Dekorasyon Nasıl Olmalıdır?

Küçük salon dizaynı için salonu daha da küçük gösterecek tasarımda ve büyük boyutlu mobilyalar ile dekorasyon unsurlarından uzak durulması önerilir. Ayrıca renk tonları olarak açık veya pastel tonlar tercih ederek salonunuza daha geniş bir hava kazandırabilirsiniz.

Büyük salon dekorasyonu ise alanı en verimli ölçüde değerlendirmeyi gerektirir. Büyük salonlar için aydınlatma konusu da en önemli noktalardan biridir. Doğru aydınlatmayı tercih etmeniz, salon dekorasyonunuzu daha da güzel gösterebilir. Bu konudaki en pratik ipuçları; avizelerdeki ampullerin sarı veya beyaz renkte olması, LED ışık kullanılması veya kademeli olarak ayarlanabilen ışıkların tercih edilmesidir. Doğru aydınlatma seçeneğini salonunuzun boyutuna ve tercih ettiğiniz mobilyaların yerleşimine göre belirleyebilir, böylece şık bir salon dekorasyonuna imza atabilirsiniz.