Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Online Alışveriş ve Ödeme Yöntemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnternet üzerinden alışveriş yapmak her geçen gün yaygınlaşıyor. Haliyle online ödeme yöntemleri hakkında bilmemiz gereken birçok detay var. Bu bilgiler, internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişin güvenliği ve takibi açısından son derece önemli.

Bu sebeple sizin için online alışveriş ve ödeme sistemleri hakkında bilinmesi gerekenleri ele aldık. Siz de online ödeme sistemleri ve online alışveriş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, dijital mecralar üzerinden rahatlıkla alışveriş yapabilmek için yazımızı inceleyebilir ve böylelikle daha güvenli alışverişler gerçekleştirebilirsiniz.

İyi okumalar dileriz!

Online Alışverişte İnternet Güvenliği

Online alışveriş söz konusu olduğunda internet güvenliği, odaklanılması gereken noktaların başında gelir. Güvenilir yöntemler kullanmayı bilmeyen ya da bu yöntemleri tercih etmeyen birçok kişi, kart bilgilerinin çalınması gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalabilir.

Siz de kötü niyetli satıcılardan uzak durmak ve gönül rahatlığıyla online alışveriş yapmak için güvenliğinizi sağlayacak bilgilere göz atabilirsiniz.

Güvenilir İnternet Sitelerini ve Güvenilir Satıcıları Tercih Edin

Bir internet sitesinin güvenilir olup olmadığını anlamanın birkaç noktası vardır. İlk olarak web sitesinin SSL sertifikasına sahip olduğundan emin olun. Tarayıcınızın üst kısmında bulunan web site adresinin sol tarafında kilit şeklinde bir ikonun bulunması, web sitesinin SSL sertifikasına sahip olduğu anlamına gelir.

Bunun dışında satıcının iş yeri adresi ve telefon gibi bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurup doldurmadığını kontrol edin. Bu bilgilerin eksik olması, satıcının güvensiz eylemlerde bulunabileceği anlamına gelebilir. Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen sağlayıcı kuruluşlar tarafından verilen TR GO logosu da o e-ticaret sitesinden alışveriş yapmanın güvenli olduğunu gösterir.

Geldik satıcının güvenilir olduğunu anlama kısmına:

İletişim bilgileri: Satıcının sayfasında bulunan iletişim bilgileri, güvenli bir satıcı ile karşı karşıya olduğunuzun göstergesi olabilir.

Güçlü Şifreler Kullanın

Güçlü şifreler, hesabınızın çalınmasını zorlaştırır. Son zamanlarda internet üzerinden dolandırıcılık yapan kötü niyetli kişiler genelde kullanıcıların şifrelerini bularak kredi kartı ve ev adresi gibi bilgileri ele geçirmeyi hedefliyor.

Gizli kalması gereken bu bilgilere 3. kişilerin erişmesi, ortaya istenmeyen durumların çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple özel karakter, büyük - küçük harf ve rakam içeren şifreleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

Diğer Kişisel Bilgileri Koruma Yöntemleri

Yukarıdaki önerilerin yanı sıra online alışveriş yaparken kendinizi dolandırıcılardan korumanın birkaç farklı noktası daha bulunur. Bu yöntemleri şöyle özetleyebiliriz:

Güncel bir antivirüs programı kullanın: Antivirüs programı kullanılmayan bilgisayarlar, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı savunmasız olur. Bilgisayarınıza güncel ve bilindik bir antivirüs programı yükleyerek 3. şahısların kişisel bilgilerinize erişmesine engel olabilirsiniz.

Şüpheli etkinlikleri düzenli aralıklarla kontrol edin: Sanal platformlarda kayıtlı olan kartlarınızdaki hesap hareketlerini düzenli olarak izleyebilir ve beklenmedik bir durum olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı online satış mecraları, web sitesinde kayıtlı olan hesabınızın da hareketlerini izleyebilmenize imkan tanır. Güvenli alışverişler yapabilmek için bu takip yöntemini de sık sık uygulamanızı öneririz.

Online Alışverişte Ödeme Yöntemleri

Ödeme aşaması, internet üzerinden yapılan alışverişlerin en önemli noktası. Hemen hemen tüm dolandırıcılık işlemleri bu aşamada gerçekleştirildiği için bu adımda oldukça dikkatli olmanızı öneriyoruz.

Online olarak satış yapan satıcılar, kullanıcılara genellikle kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yöntemleri sunuyor. Bazı e-ticaret sitelerinde ise EFT, havale ve kapıda ödeme seçenekleri de bulunuyor. Arçelik web sitesinde ise alışverişi kredisi, çoklu kredi kartı ile ödeme, EFT, havale seçenekleri gibi ihitiyaca uygun bir çok ödeme yöntemi yer alıyor. 

Güvenli Ödeme Yöntemleri

İnternet alışverişinde dolandırıcılık yapmaya çalışan kişilerden uzak durmak için güvenli bir ödeme yöntemi tercih etmek gerekiyor. SMS doğrulaması, e-mail onayı ya da kimlik doğrulama gibi güvenlik adımlarını zorunlu tutan satış platformlarını tercih ederek sizi zarara uğratacak durumlara karşı kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz online ödeme yöntemleri ise şöyle:

3D Secure Ödeme: Güvenilir online satış kanallarının çoğunda kart bilgilerinizi özel şifreleme yöntemi ile koruyan 3D Secure ödeme yöntemi bulunur. Bu sistemi kullanarak fraud işlemlerinden de kaçınabilirsiniz. (Finans alanında fraud kavramı “kart sahiplerinden habersiz kartlarından alınan ödemeler” olarak tanımlanır.)

Alışveriş Kredisi: Bu ödeme yöntemi de pazaryerlerinin anlaşmalı olduğu banka tarafından sunulan bir hizmet. Ödeme yapmak istediğiniz zaman online alışverişinizdeki sepet tutarı kadar kredi alabiliyorsunuz. Sonrasında ise alışveriş kredisine başvurduğunuz bankanın anlaşmasına göre farklı taksit seçenekleri ile karşılaşıyorsunuz. Kredi kartı kullanmıyorsanız, kredi kartınızdaki taksit seçenekleri sizin için uygun değilse ya da tek seferde büyük bir harcama yapmak istemiyorsanız bu yöntemi değerlendirebilirsiniz.

Dijital Cüzdanlar: Dilerseniz dijital cüzdanlar ya da sanal kartları kullanarak da ödeme yapabilirsiniz. Dijital cüzdanlarla tek tıkla alışveriş kolaylığı ile yurt dışından alışveriş yapma konusunda da zorlanmazsınız. Elektronik cüzdanlar sayesinde e-ticaret sitesine kart bilgisi vermeye de gerek kalmaz.

Sanal Kartlar: Dijital cüzdan gibi sanal kart ile alışveriş yapmak da bilgilerinizi saklı tuttuğu, anlık ve tek seferlik kullanılan kart bilgileri oluşturduğu için en güvenli seçeneklerden biri. Bu şekilde kredi kartı ve kimlik dolandırıcılığının da önüne geçebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi pek çok farklı ödeme yöntemi bulunuyor. Bunların dışında link ile ödeme, mobil cihaz ile ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri de mevcut. Alışveriş yaparken hangi ödeme yöntemini tercih edeceğiniz ise tamamen kişisel kararınıza bağlı.

Güvenli Online Alışverişte İade ve Garanti Politikaları

Güvenli online alışveriş için diğer bir önemli konu ise satıcının iade ve garanti politikalarını açık açık web sitesine yazmış olması. Tercih ettiğiniz ürünü satın almadan önce bu politikaları dikkatli bir şekilde incelerseniz haklarınızı bilir ve alışverişinizi de gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.

Aşağıdaki maddelerde sıraladığımız satış politikalarına sahip olan satıcıları tercih edebilir, böylece güvenli ve kolay bir şekilde online alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz:

İade ve değişim politikaları: Tek kullanımlık ya da kişisel eşyalar dışında online olarak satılan birçok ürünün sorgusuz sualsiz 30 günlük iade hakkı bulunur. (2023) Satıcınızın bu maddeyi iade ve garanti politikaları arasında belirttiğinden emin olarak alışverişinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz. Güncel bilgi için Mesafeli Satış Sözleşmesi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Garanti süresi: Satın alacağınız ürünün garanti süresine bakmak, online alışveriş güvenliğinizi sağlamanın bir diğer yolu.

İade ve garanti şartları: Bu bilgiler, ürünün bozuk ya da hasarlı olması durumunda sahip olacağınız hakları temsil eder. Bu sebeple ilgili maddeyi satın alma aşamasına geçmeden önce dikkatli bir şekilde incelemenizi tavsiye ederiz.

Teslimat süresi ve yöntemi: Teslimat süresi ve yöntemi de satıcının iade ve garanti politikaları başlığı altında yazmak zorunda olduğu bir madde. Bu maddeyi inceleyerek satıcınızın güvenilir bir kargo şirketi ile çalıştığından emin olabilirsiniz.

Online alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık. İnternet dolandırıcılığına karşı güvende hissetmek için güvenilir satıcılar ve güvenilir ödeme yöntemlerini tercih ettiğiniz sürece tek tıkla alışveriş yapabilme kolaylığı sizi bekliyor.

Dilerseniz Arçelik web sitesinde yer alan ihtiyacınıza uygun ürünleri kolayca inceleyebilir ve güvenilir ödeme yöntemleri ile kolayca satın alabilirsiniz.

Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.

İlgili Ürünler

283721 EI No Frost Buzdolabı
28
  • Enerji Sınıfı : E
  • Toplam Hacim (L) : 615 L
  • Ürün Rengi : Leke Tutmayan İnoks
  • VitaminZone Teknolojisi : Gün döngüsü teknolojisi VitaminZone ile meyve ve sebzeler uzun süre tazeliklerini korurken vitamin değerlerini de kaybetmiyor.
  • FullFresh+ Teknolojisi : FullFresh+ teknolojisine sahip buzdolapları özel sebzelik tasarımı ve hava kanalları sayesinde hassas bir nem kontrolü sağlar.
  • Koku Giderme Teknolojisi : Koku önleme sistemi sayesinde buzdolabınızdaki kötu koku oluşumu % 90 oranında engellenir.
  • Kapı Yönü Değiştirme : Var
7 serisi A55 D 790 B / 55" 4K Smart 55 İnç (140 Ekran) TV
2
  • Android İşletim Sistemi : Arçelik Android TV’lerdeki Google Duo uygulaması ile büyük ekranda görüntülü konuşma deneyimi yaşayın.
  • HDR ile sinematik kalitede net görüntü : LCD ve LED panel teknolojisine göre çok daha net ve yüksek kontrastlı görüntüler sunar.
  • Çözünürlük : Dört dörtlük görüntü deneyimi sunan 4K Arçelik TV!
  • İnç/Ekran Boyutu : 55'/139 cm
  • Dolby Digital Ses : Var
Imperium® Go SD 9041K Şarjlı Dik Süpürge Şarjlı Dikey Süpürge
23
  • Led Fırça : Var
  • Toz Haznesi Kapasitesi : 0,9 L
  • Motor Gücü : 450 W
  • Kablosuz Çalışma Süresi : 45
  • Motor Tipi (VC) : BLDC