Arçelik
Arçelik
5.01.2024

LCD televizyonda teletext yok/hatalı çalışıyor

Televizyonunuzda teletext özelliği olmasına rağmen ilgili tuşa bastığınızda ekrana teletext bilgileri gelmiyorsa bu konuyla ilgili çözüm adımlarını takip edebilirsiniz.
Kumandanızın menü tuşuna bastığınızda sol tarafta "Görüntü Ayarları" yazan bir menü mü geliyor yoksa sağ altta "Ayarlar" yazan vidaya benzeyen bir simge mi çıkıyor? Ekranın alt kısmında simgeler çıkıyor ve en sağ altta çarka benzeyen bir simge çıkıyorsa yatay menülü bir televizyona sahipsiniz demektir.

Kumandanızın TXT tuşuna bastığınızda ekranda yayın olmadığına dair uyarı çıkıyorsa kanalın teletext yayını olmadığından ya da yayın görüntü kalitesinin yetersiz ya da zayıf olmasından kaynaklanabilir. Kendinden uydulu televizyon kullanıyorsanız bağlantı kablolarınızı ve menüde anten ayarlarından kalite/sinyal seviyesinin 50'nin üstünde olup olmadığını kontrol ederek TRT 1'de teletext uygulamasını deneyin. Sinyal seviyesinde bir sorun yoksa; harici uydu alıcınız varsa ve Arçelik, Beko ya da Grundig markalarından farklı bir markaysa ilgili firmadan destek alın.

Kabloları kontrol edin

Uydu cihazınızın arkasında siyah renkli ve televizyonunuza bağlanan bir kablo göreceksiniz. İki ucunun da yerine tam oturup oturmadığını kontrol edin. Tam oturmamasından kaynaklı olarak renklerde sorun yaşayabilirsiniz. Çanak anteninizden televizyona gelen beyaz renkli bir kablo görürsünüz. Bu kabloya ek yapılmış ya da kablo bağlantı noktalarından gevşemiş olabilir. Bu bağlantıların sağlamlaştırılması gerekir. Kabloların ek yerlerinde oksitlenmeye/paslanmaya yüz tutmuş kısımlar olabilir. Bu durumda kablonun yenilenmesi gerekir. Bunun için uydu tesisatıyla ilgilenen bir uzmandan yardım alın.

Uydu ayarının yapılması

Kumandanızın menü tuşuna basın. Ekranın sol tarafında semboller çıkar. OK tuşunun üstündeki yukarı yön düğmesine "Kaynak Ayarları" yazısı gelene kadar basın. Ardından OK tuşuna basın. Aşağı yön tuşuna basarak "Anten Ayarları" kısmına gelin ve OK tuşuna basın. "Uydu" kısmında OK tuşuna basın uydu isim listesi çıkar.
Aşağı yukarı sağ ve sol yön tuşlarına basarak "Turksat 42 E" yazısının üzerine gelin ve OK tuşuna basın. Anten Ayarları listesine geri dönersiniz.

Aşağı yön tuşuna basarak "Transponder" kısmına gelin ve kumandanızın rakam tuşlarını kullanarak "12380" yazın. Ardından OK tuşuna basın. Aşağı yön tuşuna basarak "LNB Tipi" "Evrensel" olarak seçin. Aşağı yön tuşuna basın. "LNB Gücü" seçeneğini 13/18 V olarak seçin ve aşağı yön tuşuna basın.

"DISEqC Modu" kısmında "DiSEqC1.0 yazıp yazmadığını kontrol edin. Yazmıyorsa sağ sol yön tuşlarıyla ayarlayın ve aşağı yön tuşuna basın. "LNB Seçimi" seçeneğine gelin ve 1/4 olarak ayarlayın. Sinyal kalite gelmiyorsa sırasıyla 2/4, 3/4 ve 4/4 değerlerine ayarlayarak sinyal kalitesinin artıp artmadığını kontrol edin.

Anten ayarları

Kumandanızın Menü tuşuna basın. OK tuşunun sağındaki yön tuşuna basarak "Ayarlar" kısmına gelin ve OK tuşuna basın. "Kaynak Ayarları" yazısına gelene kadar sağ yön tuşuna basın. Çıkan ekranda "Elle Kanal Arama" seçeneğini göreceksiniz. OK düğmesine basın. Anten, kablo ve uydu seçenekleri çıkacaktır. Kumandanızın aşağı yön düğmesine basarak "Uydu" seçeneğine gelin ve OK düğmesine basın.

Çıkan listede aşağı yön tuşuna basarak "Servis Tipi" kısmına gelin ve sağ yön tuşuyla "Tümü" olarak ayarlayın. Aşağı yön tuşuyla "Tarama Tipi" kısmına gelin ve sağ yön tuşuyla "Ücretsiz" olarak ayarlayın.

Aşağı yön tuşuna basarak "Transponder" kısmına gelin ve kumandanızın rakam tuşlarını kullanarak "12380" yazın.
Aşağı yön tuşuna basarak "Sembol Oranı" kısmına gelin ve kumandanızın rakam tuşlarını kullanarak "27500" yazın.
Aşağı yön tuşuna basarak "Polarizasyon" bölümüne gelin ve sağ yön tuşuyla "Dikey" olarak ayarlayın.
Aşağı yön tuşuna basarak "Ağ arama" seçeneğine gelin sağ yön tuşuyla "Açık" olarak ayarlayın.

Bu ayarlardan sonra sinyal bulunamadıysa veya yayın kalitesi iyileşmediyse bir uydu tesisatçısına elinizdeki tesisatı kontrol ettirmeniz gerekir. Eğer sinyal geldiyse veya kalitesi iyileştiyse son adım olarak kumandanızın üzerindeki "Kırmızı" tuşa basarak aramayı başlatın. Arama işlemi bir kaç dakika sürecektir.
Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.