Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Kahve Makinesi Temizliği ve Bakımı

Gerek filtre kahve makinesi, gerekse Türk kahvesi makinesi; günlük kullanımlar sonucu temizliği ve bakımı ihmal edilmemesi gereken elektrikli ev aletleri arasında ilk sıralarda olan cihazlardır. Özellikle kahve tüketiminin oldukça fazla olduğu ofislerde ve evlerde kullanılan kahve makineleri için hem günlük temizlik hem de detaylı olarak belli periyotlarla derinlemesine temizlik ihmal edilmemelidir.

Peki kahve makinesi nasıl temizlenir? Gelin, bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim!

Adım Adım Kahve Makinesi Temizliği

Öncelikle, filtre kahve makinelerinin temizliğini ele alalım.

Filtre kahve makinesi kireç temizleme yoluyla, dönemsel olarak detaylı biçimde temizlenmelidir. Bu aşamada, temizlik sıklığını belirleyen faktörler arasında kahve için kullandığınız suyun kalitesi ve günde kaç bardak kahve içtiğiniz gibi farklı kriterler vardır. Bizim önerimiz, en az üç ayda bir kireç çözme yoluyla detaylı bir temizlik yapılmasından yanadır.

Kahve makinesi temizliği için kireç çözücü ürünler tercih edebilirsiniz.

Filtre kahve makinesi su deposu temizliği için makinenin kullanım ve bakım önerilerinin yer aldığı kullanım kılavuzuna göz atarak kireç çözücü oranını hesaplayabilirsiniz. Kendi yapacağınız solüsyonlarda oranlar değişkenlik gösterebilir.

Kahve makinenizin su tankına kireç çözücü solüsyon eklendikten sonra kahve demleme işlemiyle birebir aynı yolu izleyerek makinenizi çalıştırabilirsiniz. Kahve makinenizin içindeki bütün kireç çözülene kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. İşlem sona erdiğinde bu kez makinenizin su tankına temiz su doldurarak aynı işlemi gerçekleştirip kahve makinenizi durulamanız gerekmekir. Fakat durulama işlemini en az iki kez gerçekleştirmelisiniz. Bakteri oluşumunu engelleyerek temizliğin tamamlanmasını sağlamak için bütün parçaların tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Tercihen, kahve makinesi temizleme ürünleri de bu döngüde kullanılabilir.

Kahve makinenizi bulaşık makinesinde yıkamanız tavsiye edilmez.

Türk kahve makinesi temizleme yöntemleri de filtre kahve makinelerine göre çok ciddi farklılıklar göstermemektedir.

Su haznesi olan Türk kahvesi makinelerinde dönemsel olarak kireç çözme uygulaması yapılmalıdır. Su haznesinin yarısına kadar bire bir oranda hazırlanan kireç çözücü solüsyonunu boşaltıp kahve makinesini çalıştırabilirsiniz. Ürününüz özelinde farklı bir gereksinim olması ihtimaline karşı makinenizin kullanım kılavuzunu detaylı biçimde incelemenizi öneririz.

Su haznesi olmayan Türk kahvesi makineleri ise her kullanımdan sonra kahve kalıntılarının temizlenmesi için cezvenin ılık su altında çalkalanması yoluyla temiz tutulabilir. Eğer inatçı kahve kalıntıları söz konusuysa, deterjanlı bir sünger ile hafifçe ovalayabilirsiniz. Makinenizin kullanım kılavuzunda “Makinede yıkanabilir” ifadesi yer alıyorsa cezvenizi bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.

Son dönemlerin gözdesi kapsül kahve makinesi bakımı nasıl yapılır merak edilen ürünler arasında başta geliyor. Öncelikle kapsül kahve makinelerinin dış parçalarının düzenli olarak silinmesinin gerektiğini hatırlatmak isteriz. Kahve çıkış alanı ve makinenin dış kapakları hem temizlik hem de kahve makinesi ömrü bağlamında sık sık silinmelidir. Nemli, temiz bir bez ile dış aksamlarını ve kapsül tutucu iç çeperlerini temizlemeniz bu konuda yeterli gelecektir.

Kapsüllü kahve makinelerinin her üç ayda bir kireçten arındırılmasını tavsiye ederiz ancak bu rakamı belirlerken, hazırlanan kahve sayısını gözetiyoruz. Ortalama olarak, 300 kullanımda bir kireç çözme temizliği yapılmalıdır. Kapsüllü kahve makinelerinde yer alan kireç çözme modunu çalıştırıp, kullanım kılavuzunda yer alan oranda kireç çözücü kullanarak gerekli temizliği yapabilir ve ardından durulama işlemiyle temizliği tamamlayabilirsiniz.

Kahve Makinesi İçin Kireç Çözücü Nasıl Hazırlanır?

Dışarıdan alabileceğiniz kireç çözücü ürünlerin yanı sıra kendi kireç çözücü solüsyonunuzu da hazırlayabilirsiniz. Ev temizliğinde sık başvurulan sirke ve suyla bu karışımı elde etmeniz mümkündür.

Sitrik asit, limon suyu veya beyaz sirkeyi su ile gerekli oranlarda karıştırmalısınız. Sitrik asit için 1/20; limon veya beyaz sirke için 1/1 oranda su ile karıştırarak kireç çözücü karışımınızı oluşturabilirsiniz. Fakat sitrik asit kullandıysanız makinenizi tekrar kullanmadan önce iki kez, beyaz sirke ya da limon kullandıysanız beş kez durulamanız gerekmektedir. Durulama işlemlerinin ardından en az on dakika kurumaya bırakmanızı tavsiye ederiz.

Kahve Makinesinin Düzenli Bakımı

Günlük temizlik işlemleriyle kahve makinelerinin düzenli bakımını gerçekleştirebilirsiniz.

Filtre kahve makinelerinde her kullanımdan sonra sürahi ve demleme sepetini makineden ayırıp sabunlu ılık suyla temizleyebilirsiniz. Eğer sürahinin içinde bir süre kahve beklettiyseniz, bakteri oluşumu ve kahve kokusunun sürahiye sinmesi nedeniyle sürahiyi sıcak su ve beyaz sirke karışımıyla en az bir saat boyunca bekletmenizi öneririz.

Türk kahvesi makinelerinde ise su haznesi yoksa gereken temizliği her kullanımdan sonra yaptığınızı yukarıdaki paragraflarda değinmiştik. Su haznesi olmayan kahve makinelerinizin dış yüzeyini çok az sabunlu su ile köpürtülen nemli bir bezle silebilir, cezve giren haznenin iç yüzeyini ise kuru bir bezle temizleyebilirsiniz.

Kapsüllü kahve makinesi veya espresso makinesi ise damlama tepsisi, kapsül kabı ve su tankı gibi çok kolaylıkla bakteri oluşturabilen parçalardan oluştuğu için günlük temizlenmesi gereken unsurlara sahiptir. Bu parçaların temizliğine dair detaylar, kullanım kılavuzunuzda yer almaktadır. Özellikle kapsül detektör merceğinin kesinlikle suyla temas etmemesi gereken modellere veya içinde su birikintisinin kalmaması gereken su tanklarına dair detayları kullanım kılavuzunuzda bulabilirsiniz.

Kahve Makinesinin Ömrünü Uzatmak İçin İpuçları

Kullandığınız kahve makinelerinin, model ve işlev olarak ömrünün uzaması için farklı ipuçları bulunmaktadır.

Örneğin; öğütücülü kahve makinesi kullanıyorsanız, tavsiye edilen gramajın üzerinde kahve çekirdeği kullanmamanız gerekmektedir.

Cooksense teknolojisi ile bol köpüklü kahve hazırlama özelliği olan Midi Telve Türk Kahvesi makinelerinde ise tek seferde üç fincan kahvesi yapımı olanağı bulunmaktadır. Kullanılan kahve miktarını bu ölçeğe göre tercih etmelisiniz.

Kullandığınız modellere göre kahve makinesi filtresi değiştirme sıklığı veya su haznesinin temizliğinin periyodu gibi detaylar değişkenlik göstermektedir. Kullanım kılavuzunuzda bu bilgileri kolayca bulabilirsiniz. İçtiğiniz kahvenin tadının ilk günkü gibi olması için temizlik ve bakım işlemlerini ihmal etmemelisiniz.

Ancak bazen, yepyeni bir tat arayabilirsiniz. Bunun için Arçelik Kahve Makinesi modellerini şimdi inceleyerek kahvenize yeni bir lezzet kazandıracak o modeli keşfedebilirsiniz!

İlgili Ürünler

K 3400 Telve Kırmızı K_3400_MÄ°NÄ°TELVE
5
  • Fincan Kapasitesi : 3
  • Su Tankı : Var
  • Cook Sense Teknolojisi (Pişmeyi Algılama) : Var
  • Sesli Uyarı : Var
  • Ölçü Kaşığı : Var
  • Anti Spill Teknolojisi (Taşmayı Önleme) : Var
TKM 9961 L Telve YENÄ°_TELVE_TKM_9961
17
  • Fincan Kapasitesi : 6
  • Su Tankı : Var
  • Cook Sense Teknolojisi (Pişmeyi Algılama) : Var
  • İndüksiyonlu ısıtma : Var
  • Sesli Uyarı : Var
  • Ölçü Kaşığı : Var
  • Anti Spill Teknolojisi (Taşmayı Önleme) : Var