İş Yerinde Doğayı Korumak İçin Yapabileceğiniz 4 Şey
Gezegenimizin ne kadar büyülü bir yer olduğunun; gördüğümüz fotoğraflar, gezdiğimiz yerler ve doğanın kendini iyileştirmesine şahit olmamız sayesinde farkına varıyoruz. Fakat bize tüm bu güzellikleri sunan dünyamız, her geçen gün daha fazla zarar görüyor. Peki, doğayı korumak için ne yapmalıyız? Haydi gelin, zamanımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz iş yerlerinde, doğayı korumak için yapılması gerekenleri inceleyelim.
1. Kâğıt İsrafından Kaçının
Gereksiz yere kullanılan ya da tamamen kullanılmadan çöp kutusuna atılan kâğıtlar, ağaçlarımızın gereksiz yere kesildiği anlamına gelmektedir. Ayrıca kâğıtların nakliyesi sırasında kullanılan araçların havaya saldığı gazlar da hava kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir1. Kâğıt kullanımını azaltmak için yapabilecekleriniz arasında elbette ki kâğıtlar yerine bilgisayar programlarını kullanmak yer almaktadır. Örneğin almak istediğiniz notları Word, Pages, Notlar gibi programlar yardımıyla alabilirsiniz. Ayrıca, mümkün olduğunca az çıktı almaya özen göstermelisiniz.
Eğer kâğıt kullanmanız gerekiyorsa kâğıtların iki yüzeyini de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullandığınız kâğıtları, çöp kutuları yerine geri dönüşüm kutularına atmak da çevreyi korumak için yapabilecekleriniz arasında.
Tüm bunlara artı olarak, iş yerlerinde karton bardak kullanımı da oldukça fazla. Çay, kahve, su gibi içecekleri tüketmek için kullanılan karton bardaklar yerine cam bardakları tercih etmeniz doğayı korumak için iş yerinde yapabilecekleriniz arasında yer almaktadır. Eğer iş yerinde cam bardak yoksa, bir bardak alıp iş yerinize götürebilir ve onu kullanarak karton bardak tüketimini minimuma indirebilirsiniz.
2. Gereksiz Elektrik Tüketiminden Uzak Durun
Kullanılan elektronik aletler, aydınlatma, hatta ısınma ihtiyacı elektrik sayesinde sağlanmaktadır. Elektrik üretimi ve tüketimi nedeniyle atmosfere salınan zehirli gazlar ve diğer kirletici etmenler ise doğaya zarar vermektedir2. Bu nedenle doğayı korumak için elektrik tüketimine de dikkat edilmeli.
Kullanılmayan alanlardaki aydınlatmaları kapatmak, herkesin de bildiği gibi elektrik tasarrufu için yapılması gereken başlıca şeylerden biridir. Buna artı olarak, fişi prize takılı olan ama kullanmadığınız ürünlerin fişlerini prizden çıkarmak da iş yerinde elektrik tüketimini azaltmak için yapabilecekleriniz arasındadır. Çünkü çalışıyor olmasalar bile fişleri prize takılı olan ürünler, az da olsa elektrik tüketebilirler. Örneğin bataryası dolu olan bilgisayarınızın fişini çekebilirsiniz. Ayrıca kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızı “Uyku” moduna almak da enerji tüketimini azaltabilir.
Eğer işverenseniz sizin için önemli bir öneride bulunalım: Yüksek enerji sınıfına sahip elektrikli aletler daha çevre dostu bir şekilde çalışacak şekilde üretilmişlerdir. A+++, A++, A+ gibi yüksek enerji sınıfına dâhil olan elektrikli aletler daha az enerji tüketerek hem doğayı hem de iş yeri bütçesini koruyabilir.
3. Su Tüketimini Azaltın
Dünyanın temiz su kaynakları azaltmaktadır ve tam da bu nedenle su tüketimine de dikkat edilmelidir. Muslukları gereksiz yere açık bırakmamak çalışanların doğayı korumak için yapabilecekleri en önemli şeydir.
İş yerinin yapacağı uygulamalar da su tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin el hareketini algılayan ve bu sayede otomatik olarak açılıp kapanabilen fotoselli musluklar, su tüketimini azaltmak için iş yerlerinde yararlanılabilecek seçeneklerden biridir. Buna ek olarak evde olduğu gibi, iş yerlerinde de bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinelerini kullanmak su tasarrufu yapılmasına katkı sağlayabilir.
4. Plastik Kullanımını Kısıtlayın, Mümkünse Hayatınızdan Çıkarın
İş yerine giderken aldığınız simidi plastik poşete koydurmak, yemekhanede plastik kaşık, çatal kullanmak… Tüm bunlar, doğada yok olması yüzyıllar alan plastiğin kullanımını artıran alışkanlıklardır. Bu nedenle iş yerinde mümkün olduğunca az plastik kullanmaya özen gösterilmelidir. Özellikle plastik bardak kullanımını hayatınızdan tamamen çıkarmanızı öneririz. “Bunların Farkında mısınız: Pet Şişeden Su İçmenin Zararları” yazımızda da anlattığımız gibi, plastikler denizleri, okyanusları kirletmekte; deniz canlıları tarafından tüketilerek besin zinciri içerisinde yer bulmaktadır. Plastik kirliliğini minimuma indirebilmek için mümkünse plastik şişeden su içmemeyi tercih etmeli; gelen kargo, yemek ambalajları vb. şeylerde plastik varsa, bu plastikleri de geri dönüşüm kutularına atmayı unutmamalısınız.
Plastik ambalajlı sular, doğanın yanı sıra sağlığınıza da zarar verebilir. Su şişelerinin ısıya maruz kaldıklarında suya salınım yapan BPA ve BHPF gibi maddelerin yanı sıra, yapılan araştırmalar ile bazı plastik ambalajlı suların içerisinde mikroplastik partiküller de tespit edilmiştir3, 4, 5, 6. Arçelik su arıtma cihazları ise hem plastik kullanımı nedeniyle doğanın kirlenmesinin önüne geçer hem de iş yerinizde de taze, kaliteli suya ulaşmanızı sağlar. Evlerde olduğu gibi, iş yerlerinde de kullanıma uygun olan sebil tipi Arçelik su arıtma cihazı sayesinde içme suyuna pratik bir şekilde ulaşılabilir!
Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.