Arçelik
Arçelik
11.10.2023

Size Hangisi Uygun: İndüksiyonlu Ocak ve Elektrikli Ocağın Farklılıkları

Mutfağın vazgeçilmez unsurları olan fırınlar ve ocaklar, sahip oldukları özelliklerle yemek yapma sürecini doğrudan etkilerler. Yemek yapmayı daha keyifli hâle getirmenin yolu ise doğru mutfak aletlerini seçmekten geçer. İhtiyacınıza göre en uygun ocağı seçmeniz, yemeklerinizi istediğiniz şekilde pişirmeniz konusunda önemli bir faktördür. Ocak arayışı sırasında aklınızda belirecek olan “Elektrikli ocak mı, indüksiyonlu ocak mı?” sorusunun cevabını bulmak için ise bu iki ocak türünün hangi konularda daha verimli olduğunu karşılaştırmak gerekir.

Elektrikli ocak ile indüksiyonlu ocak arasındaki fark, aslında çalışma prensiplerinde kendisini gösterir. Elektrikli ocak, rezistanslar aracılığıyla kendi cam yüzeyine ısı verir ve camın ısınmasıyla birlikte üzerindeki kabı ısıtır. İndüksiyonlu ocak modelleri ise indüksiyon akımı sayesinde ocağın kendisinin değil, üzerindeki kabın ısı kaynağına dönüştürülmesini sağlar.

Gelin, bu iki ocağa daha yakından bakalım.

İndüksiyonlu Ocak Nedir?

Manyetik alan oluşturan bir elektromıknatıs yardımıyla çalışan yeni nesil ocaklar, elektrikli indüksiyon ocak olarak da bilinir. Cam veya cam seramik yüzeyleriyle estetik bir görünüme de sahip olan bu mutfak aleti, çalışma prensibi dolayısıyla el yakmayan ocak tipidir. Çünkü kendisi değil, üzerindeki kap ısınır. Dolayısıyla ocağa dokununca eliniz yanmaz.

İndüksiyonlu Ocak Özellikleri Nelerdir?

Mutfaklara zerafet katan, yemek pişirmeye görsel bir zevk de kazandıran indüksiyonlu ocaklar, sahip oldukları özelliklerle bu görsel şöleni pratik bir yemek pişirme sürecine dönüştürüyor:

  • Sadece üzerine konulan kabı ısıttıkları için indüksiyonlu ocaklar hızlı çalışır. Diğer ocaklara kıyasla daha kısa sürede yemeği pişirirler.
  • Yüzeyde herhangi bir ısı yayılımı olmadığı için el yakma riski yoktur.
  • Üzerine başka bir kap yerleştirilmemiş ocak gözlerinin ısı yaymaması nedeniyle pişirilen yemeğin taşması hâlinde taşan yemeğin yanması mümkün değildir. Böylece temizliği de daha kolay olur.

İndüksiyonlu Ocak Kullanımı Nasıldır?

“İndüksiyon ocak nasıl kullanılır?” sorusu, indüksiyonun çalışma prensibi kadar kolay bir cevaba sahiptir. Bu ocak tipinde ısıtma işlemi, indüksiyon akımı ile gerçekleştirilir. Bu akım, hızlı bir çalışma sisteminden ibarettir. İndüksiyonlu ocak bir açık devredir, üzerine konulan metal kap bu açık devreyi tamamlar. Devre tamamlandığı için de akım oluşur ve ısı yayılır.

Dolayısıyla indüksiyonlu ocağın üzerine metal kapta yemeği koymanız, onu çalıştırmaya yetecektir. Yemek piştiğinde kabı ocaktan aldığınız anda ocağınız soğumaya başlar ve hızlı biçimde soğur.

İndüksiyonlu Ocak Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

İndüksiyonlu ocakları kullanmanın görsel zevkin ötesinde pek çok faydası vardır:

  • Enerjiyi sağlıklı biçimde kullandığı için diğer ocaklara kıyasla çevre dostu sayılabilir.
  • El yakmaz ve görünmez kazalara karşı oldukça iyi bir önleyicidir.
  • Taşan yemekler yanmayacağı için temizlemesi kolay olur.
  • Hızlı ve pratik yemek pişirme olanağı sunar.

İndüksiyonlu Ocak Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

İndüksiyonlu ocaklar, sunduğu pratik kullanımlarla birlikte bazı dezavantajlar da barındırır. Bu dezavantajları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Sahip olduğu manyetik alan, bazı elektronik aksamları etkileyebilir. Kalp piline sahip kullanıcılar için bu tarz ocakları kullanmaktan sakınmaları tavsiye edilir.
  • Üzerinde en verimli pişirme sonucunun alınacağı pişirme kapları sınırlıdır. Bu ocaklar ile uyumlu tencereler kullanılmalıdır.
  • Tipik bir kullanım sırasında ufak bir uğultu yapan indüksiyonlu ocaklar, yüksek ısı ayarlarında daha yüksek ses çıkarabilir.

Elektrikli Ocak Nedir?

Elektrikli ocak modelleri, elektrikle entegre ısıtma ve pişirme sistemine sahiptir. Bu ocaklarda elektrik, rezistans aracılığı ile ısıya oldukça dayanıklı cama ısı verir ve cam ısınır. Camın ısınması ile üzerindeki kap ısınır. Set üstü ocakların aksine ocak çıkıntılarına sahip olmayan bu modellerde yüzey, düz cam seramikten oluşur.

Elektrikli Ocak Özellikleri Nelerdir?

Elektrikli ocak, gazlı ocak modellerine kıyasla yiyeceklere ısı ulaştırma açısından enerji verimliliğini daha yüksek boyuta taşır. Ancak bu modeller, indüksiyonlu modellerin yakaladığı yüksek enerji verimliliğini yakalayamaz.

Yüzeyleri için özel bir temizleyiciye ihtiyaç duymayan elektrikli ocakları, kullanım kılavuzlarında gösterildiği talimatlar doğrultusunda kolay ve pratik biçimde temizleyebilirsiniz.

Elektrikli ocaklar için bir de püf noktası verelim: Zaman zaman yapısı nedeniyle aniden kapanan elektrikli ocak neden ısıtmaz?

Eğer kumanda yüzeyinde bir nesne veya sıvı bulunursa ocağınız güvenlik nedeniyle otomatik olarak kapanır. Dolayısıyla elektrikli ocağınızın yüzeyinin hep temiz ve yabancı unsurlardan arındırılmış olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Elektrikli Ocak Kullanımı Nasıldır?

Kullanımını tarif etmek için öncelikle elektrikli ocaklar nasıl çalışır, bunu ele almak gerekir. Üzerlerinde camlı bir yapı bulunan elektrikli ocaklar, rezistanslar aracılığıyla ısıtılır ve yüksek ısıya ulaşan cam yapı, üzerindeki kapları ısıtır.

Genellikle dokunmatik yüzeye sahip olan elektrikli ocakların çalıştırılan panellerinin üzerine kap konularak yemeklerin ısıtılması sağlanır. Oldukça pratik bir kullanıma sahip olan bu modellerde yemeğin ısınması, kullanım kolaylığıyla tezat bir yavaşlığa sahip olabilir.

Elektrikli Ocak Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Çalışma prensipleri itibarıyla gazlı ocaklardan çok da farkı olmayan elektrikli ocaklar, klasik kullanım tarzını sevenler için kolay alışılabilir tarzdadır. Dolayısıyla dokunmatik yüzeyine alıştığınız ölçüde kullanımına hızlıca adapte olabilirsiniz.

İndüksiyonlu ocakların aksine her yemek kabının kullanılabildiği elektrikli ocaklar bu özellikleri sayesinde mutfak araç gereçlerinde yenileme ihtiyacı doğurmaz.

Kısacası gazlı ocaklardan elektrikli ocaklara geçmek, pek çok açıdan gündelik kullanımın aynı şekilde sürmesini sağlar.

Elektrikli Ocak Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Elektrikli ocaklar, yapıları ve kullanım prensipleri dolayısıyla bazı dezavantajlar sunabilir. Bu dezavantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yemekleri, gazlı ocaklar veya indüksiyonlu ocaklar kadar yüksek sıcaklıkta ısıtamayabilirler.
  • Isı değişimi oldukça yavaş olduğu için sıcaklık üzerinde daha az kontrole sahiptir. Gözle görülür ısı değişimi olmadığı için pişirme sırasında sıcaklığa müdahale etmek kolay değildir.
  • Yüzeyi çok ısındığı için görünmez kazalara davetiye çıkarabilir.  
  • Yüzeyinin dayanabileceği belirli ağırlık sınırı vardır. Bu nedenle birden çok yemeği yaparken kullanım kılavuzunda işaret edilen sınırı aşmadığınıza dikkat etmeniz gerekir.
  • Dokunmatik yüzeyleri, geleneksel ocak kullanımına alışkın kişiler için başlangıçta zorlayıcı olabilir.

İndüksiyonlu Ocak ve Elektrikli Ocak Farkları Nelerdir?

İndüksiyonlu, elektrikli, doğal gazlı ocak modelleri; çalışma prensipleri ve kullanımları dolayısıyla pek çok farka sahiptir. Elektrikli ve indüksiyonlu ocaklar arasındaki farkları inceleyerek doğal gazlı ocak modelinizi hangi versiyon ile değiştirebileceğinize karar verebilirsiniz:

  • Elektrikli ocaklarda her türlü tencere tava kullanılabilir. İndüksiyonlu ocaklar, ısıtma prensiplerinden dolayı her kabın kullanımına olanak tanımaz.
  • Elektrikli ocaklar, gazlı ocaklara kıyasla enerji verimliliği konusunda daha başarılıdır. Ancak indüksiyonlu ocaklar da elektrikli ocaklardan daha yüksek enerji verimliliği sunar.
  • İndüksiyonlu ocakların yüzeyi ısınmadığı için kazara dokunduğunuzda vücudunuzda herhangi bir yanma gözlenmez. Elektrikli ocaklarda ise elektrikli rezistansın cam yüzeye ısı vermesinden dolayı yüksek sıcaklıkla karşılaşmanız ve elinizi yakmanız olasıdır.
  • Elektrikli ocaklar, indüksiyonlu ocaklara kıyasla yemekleri daha uzun sürede pişirir.

Peki, bu iki ocak modeli kıyaslandığında en çok sorulan sorular ve bu soruların cevapları neler? Gelin, birlikte inceleyelim.

Hangisi Daha Çok Yakar: İndüksiyonlu Ocak mı, Elektrikli Ocak mı?

Elektrikli ocaklar, enerji tasarrufu konusunda henüz indüksiyonlu modeller ile aynı düzeyde değildir. Dolayısıyla elektrikli ocaklar daha çok elektrik tüketirler.

Hangisi Daha Güvenlidir: İndüksiyonlu Ocak mı, Elektrikli Ocak mı?

Yüzeyinde herhangi bir ısı dağılımı olmadığı, sadece üzerine konulan metal kabı ısıttığı için indüksiyonlu ocaklar daha güvenli kabul edilir.

Hangisi Daha İyi Pişirir: İndüksiyonlu Ocak mı, Elektrikli Ocak mı?

Sorunun cevabı, kullanılan kabın türüne ve pişirilen yemeğe göre değişiklik gösterir. Metal bir kabın içinde, hızlı biçimde pişmesi gereken bir yemeği hazırlıyorsanız indüksiyonlu ocak yeterlidir. Ancak başka bir kapta, uzun süre pişirilmesi gereken bir yemeği ısıtacaksanız elektrikli ocak daha uygun olabilir.

Hangisi Daha Dayanıklıdır: İndüksiyonlu Ocak mı, Elektrikli Ocak mı?

Üzeri cam bir yüzeyle kaplı olan elektrikli ocaklar, belirli bir taşıma kapasitesine sahiptir. İndüksiyonlu ocaklar ise dokunmatik yüzeyleri ile elektrikli ocaklara kıyasla daha dirençli kabul edilebilir. Bu nedenle indüksiyonlu ocakların daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Siz de ihtiyaçlarınız, beğenileriniz ve kullanım tarzınıza göre en iyi ocak modeline sahip olmak için Arçelik Ocak modellerine göz atmayı unutmayın.

İlgili Ürünler

OCD T 651 ES Fibona Serisi Gazlı Cam Tablalı Ocak
2
  • ExpertClean Nano Kaplama : ExpertClean
  • Ocak Tipi Ve Göz Sayısı : 4 Gözü Gazlı
  • Genişlik : 65 cm (60 cm ile Aynı Alana Montaj Kolaylığı)
  • Ürün Rengi : Siyah
  • Ürün Serisi : Fibona Serisi
  • Ocak Tipi : Gazlı Ocak
OCD K 651 DWYS Gazlı Cam Tablalı Ocak
0
  • ExpertClean Nano Kaplama : ExpertClean
  • Ocak Tipi Ve Göz Sayısı : 4 Gözü Gazlı (1'i WOK)
  • Genişlik : 65 cm (60 cm ile Aynı Alana Montaj Kolaylığı)
  • Ürün Rengi : Siyah
  • Ürün Serisi : Fibona Serisi
  • Ocak Tipi : Gazlı Ocak
OI 6024 S İndüksiyonlu Ocak
0
  • Ocak Tipi Ve Göz Sayısı : Kaza ihtimalinden uzak, güvenli kullanım
  • Genişlik : 60 cm
  • Ürün Rengi : Siyah
  • Ocak Tipi : İndüksiyonlu Ocak