Arçelik
Arçelik
5.01.2024

Hayvansal gıdalar ne kadar zamanda tüketilmelidir?

Peynir, yumurta ya da et gibi hayvansal gıdaların ne kadar zaman içinde tüketilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Gıdaların üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmenin yanı sıra ne yapabileceğinize dair derlediğimiz ipuçlarına göz atın.
Buzdolabınızdaki yumurtaların son kullanma tarihleri geçmemiş olabilir ancak yeterince taze olup olmadıklarından emin olmanız gerekir. Hangi gıdalar ne kadar sürede tüketilmelidir? Gıdaların ömürleri hakkında bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Yumurta: USDA’ın (United States Department of Agriculture) yaptığı araştırmalar, yumurtaları marketten alındıktan sonra buzdolabında saklarsanız beş haftaya kadar yiyebileceğinizi söylüyor. Yine de yumurta kartonlarının üzerinde belirtilen son kullanma tarihini dikkate almaya özen gösterin. Yumurtaların tazeliğinden emin değilseniz küçük bir testle tüketilebilir olup olmadıklarını öğrenebilirsiniz. Bir kaba su doldurun ve yumurtaları içine atın. Taze yumurtalar dibe çökerek yan yatacaklardır. Yumurta kabın dibinde, geniş tarafı yukarı bakacak şekilde dik duruyorsa da yenilebilir durumda demektir. Yüzeye yakın ve yüzeyde duran yumurtalarda bakteri oluşumu başlamış demektir. Bu nedenle tüketilmemeleri gerekir.

Et ve tavuk: Marketten aldığınız et ve tavuk ürünlerini 1-2 gün içinde pişirmeli ya da eve gelir gelmez dondurmalısınız. Dondurduğunuz gıdalar, pişirdiklerinize göre daha uzun süre dayansalar bile yemeden önce renk ve koku kontrolü yaparak tazeliklerinden emin olmalısınız.

İşlenmiş et: Salam, sosis, jambon gibi işlem görmüş etlerin paketlerini açmadıysanız iki haftaya kadar tüketebilirsiniz. Paketlerinin açılmasından itibaren 3-5 gün arasında tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Peynir: Peynirlerin tazeliklerini koruma süreleri türlerine göre farklılık gösterir. Krem peynir buzdolabında iki haftaya kadar tazeliğini korur. Paketi açılmamış kaşar peyniri ve Gouda gibi ithal peynirler 2 aya kadar tüketilebilir. Paketi açılmış peynirleri yağlı kâğıda koyup streç filmle sararak bozulma sürelerini uzatabilirsiniz. Peynirlerin kestiğiniz yüzeyine ince bir tabaka tereyağı sürerek havayla temaslarını kesebilir; daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz.
Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.