Arçelik
Arçelik
10.01.2024

Daha Fazlasını İsteyenlere Özel: Görüntü ve Ses Sistemlerinde Etkileyici Teknoloji

Evinizde vakit geçirmeyi ve televizyon izlemeyi seviyorsanız teknolojinin gelişmesiyle birlikte oturma odanızı küçük bir sinema salonuna dönüştürebilmeniz mümkün. Daha canlı görüntüler ve etkileyici ses kalitesiyle seyir zevkini farklı bir noktaya taşıyan televizyon modellerini tercih ederek eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Teknolojinin Ses ve Görüntüdeki Rolü

Hayatımızın hemen her alanında kolaylaştırıcı ve iyileştirici bir rol üstlenen teknoloji, ses ve görüntü alanında da büyük bir etki alanına sahip. Öyle ki hayatımızın değişmez bir parçası olan televizyonlar da yıllar içinde büyük değişimler yaşadı ve bugünkü özelliklerine sahip oldu.

Şimdi, ilk olarak renkleri, sesleri ve efektleriyle tüm modunuzu değiştiren filmlerin seyir deneyimini artıran görüntü teknolojilerine yakından inceleyelim.

Görüntü Teknolojileri

Yüksek çözünürlüklü ekranlar, renk doğruluğu, kontrast oranı ve yenileme hızı gibi faktörlerdeki iyileştirmeler, görsel deneyimlerimizi muhteşem hale getiriyor. Siyah beyazdan renkli görüntülere, düşük çözünürlüklü bir yapıdan gerçekci yüksek çözünürlüklü ekrana uzanan görüntü teknolojilerinin günümüzde kullanılan teknolojilerine göz atalım.

Çözünürlük

Çözünürlük, ekranlardaki en küçük görüntü anlamına gelen piksellerin yoğunluğunu ifade ediyor. Ekranın boyutuna ve sahip olduğu teknolojiye göre piksel sayısı ve dolayısıyla çözünürlük değişiyor. Görüntünün keskinliği, netliği ve gerçekçiliği ne kadar fazlaysa çözünürlüğü için de o kadar yüksektir diyebiliriz.

HD Ready (High Definition): Yüksek dinamik aralık anlamına gelen HDR teknolojisi, görüntülerin daha geniş bir renk aralığı ve kontrast sunmasını sağlar. Bu sayede renkler daha canlı hale gelir. 720p olarak bilinen televizyonlar 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahiptir. Yani ekrandaki yatay çözünürlüğün 1280 piksel, dikey çözünürlüğün ise 720 piksel olduğu anlamına gelir.

FHD (Full High Definition): 1080p olarak da bilinir ve genellikle 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahiptir. FHD, HD Ready’e göre daha yüksek çözünürlükte ve daha ayrıntılı görüntüler sunar.

UHD (Ultra High Definition): UHD teknolojisi ikiye ayrılır. İlki 4K veya 2160p olarak da adlandırılır ve 3840 x 2160 piksel çözünürlüğe sahip olan bir görüntü standardını ifade eder. 8K görüntü standardında ise 7680 x 4320 yani 4320p çözünürlük yakalanır.

UHD, FHD'nin 4 katı kadar piksel içerir. Bundan dolayı UHD daha yüksek çözünürlüklü ve daha keskin bir görüntü deneyimi sunar. 8K UHD ise 4K’nın 4 katı fazla piksel içerir ve daha iyi bir görüntü kalitesi sunar. Daha çok büyük ekran televizyonlar ve sinema projeksiyonları için tercih edilir.

Piksel Teknoloji
1280 x 720: 720p  High Definition (HD)
1920 x 1080: 1080p Full HD (FHD)
3840 x 2160: 2160p 4K Ultra HD
7680 x 4320: 4320p 8K Ultra HD
 

Ekran Panelleri

OLED (Organic Light-Emitting Diode): OLED ekranlar, organik (karbon bazlı) bileşenlerden oluşan ve kendini aydınlatan pikseller kullanır. Böylece yüksek kontrast oranı yakalanır. OLED ekranlar, daha ince ve daha hafiftir.

QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode): QLED ekranlar, geleneksel LED ekranlara benzer, ancak Quantum Dot teknolojisi ile daha iyi bir seyir deneyimi sunar. Quantum dotlar yani kuantum noktalar sayesinde geniş renk gamları, yüksek renk doğruluğu ve parlaklık sağlanır.

Gelin, biraz da Arçelik’in televizyonlarının sahip oldukları görüntü teknolojisi özelliklerine göz atalım.

Wide Color Gamut: İnsan gözünün gördüğüne en yakın görüntüyü aktarmaya çalışır. Geniş renk skalası, parlak ve canlı renkleriyle yüksek bir görüntü kalitesi sunar. Bir renk geliştirme teknolojisi denilebilir.

Video Perfection Engine: Akıcı Görüntü Performansı olarak da ifade edebileceğimiz Video Perfection Engine, aksiyon dolu sahnelerin en doğal şekilde ekrana yansıması için geliştirilmiş bir teknolojiye sahiptir.

Micro Dimming: En karanlık sahnelerin bile görünür olmasını sağlayacak özellikte bir teknolojidir. İzlediğiniz filmin en heyecanlı sahnesinde bile karanlık yerine her şey daha görünür olacak.

Bu teknolojilere sahip bir televizyon arıyorsanız Imperium TV modellerini inceleyebilirsiniz.

Ses Teknolojileri

Görüntüyle birleştiğinde bambaşka bir deneyim sunan ses teknolojileri, seyir keyfini eşsiz bir noktaya taşımayı başarıyor. Dahili ses sistemleri ve ses deneyimini başka bir boyuta taşıyan harici ses sistemleri, farklı teknolojilerle günlük hayatımızın içerisinde yer alıyor.

Çok boyutlu bir ses deneyimi arıyorsanız harici ses sistemleri modelleri için Arçelik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Dahili ses sistemleri için ise Arçelik’in televizyonlarının sahip oldukları ses teknolojisi özelliklerine göz atalım.

Dolby Atmos: Sese netlik ve derinlik katan bu teknoloji ile evinizde bir film izlerken kendinizi sinemada hissedebilirsiniz. Sesi 3 boyutlu olarak konumlandıran bu teknoloji ile çok daha derinlikli bir ses kalitesine erişebilirsiniz.

ELAC Ses Teknolojisi: Uzman Alman markası ELAC’ın geliştirdiği ses teknolojisi ile izlenilen tüm içeriklerde sinemadaki gibi zengin ve çok boyutlu bir ses deneyimi yaşamanın yanı sıra akustik ses tasarımının da keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu madde ile görüntü ve ses sistemleri teknolojilerinden bahsettiğimiz yazımızın sonuna geldik. Geleceği iyileştiren teknolojiler tasarlayarak ürettiğimiz görüntü ve ses sistemlerini daha detaylı incelemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Ürünler

Imperium 9 Serisi A65 D 986 S/65" 4K UHD Smart 65 İnç (165 Ekran) TV
2
  • Google TV : Android
  • Dolby-Vision : Dinamik bir HDR formatı olan Dolby Visionen parlak ve en karanlık noktalar arasındaki derinliği ortaya çıkararak daha fazla detay görmenizi sağlamaktadır.
  • Çözünürlük : Dört dörtlük görüntü deneyimi sunan 4K Arçelik TV!
  • İnç/Ekran Boyutu : 65'/164 cm
  • HDR10+ : HDR10+ teknolojisi, standart HDR10’a göre sahnelerde daha gelişmiş iyileştirmeler sunmaktadır.
Grundig GSB 950 Hoparlör
0
  • Otomatik Kapanma : Var
  • Bluetooth : V 4.2
  • Aux Girişi : Var
Imperium A65 OLED C 970 B /65" 4K Android 65 İnç (165 Ekran) TV
0
  • Micro Dimming Teknolojisi : Arçelik televizyonlarınızda görsel bir şölen yaşayın!
  • Android İşletim Sistemi : Var
  • Çözünürlük : Dört dörtlük görüntü deneyimi sunan 4K Arçelik TV!
  • İnç/Ekran Boyutu : 65'/164 cm