Arçelik
Arçelik
3.10.2024

Zamanı Durdurun: Gıdaları Buzdolabında ve Derin Dondurucuda Saklamanın Püf Noktaları

Gıdaları israf etmeden saklayabilmek ve taze bir şekilde tüketebilmenin yolu buzdolabı ve derin donduruculardan geçiyor. Her gıdanın buzdolabı ve derin dondurucuda saklama koşulu ise farklılıklar barındırıyor. Eğer zamanı durduran bir tazelik arıyorsanız buzdolabı ve dondurucularda gıda saklamanın ipuçlarını sizin için derledik.

Gelin ilk olarak buzdolabındaki saklama ipuçlarını paylaşalım.

Buzdolabında Gıda Saklama İpuçları

Buzdolabını doğru kullanmak gıdaların daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için önemlidir. İşte buzdolabında gıdaları saklarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

  1. Gıdaları Kapalı Kaplarda Saklayın

Gıdaların hava ile temasını en aza indirmek için mutlaka kapalı kaplarda saklayın. Bu şekilde sakladığınız besinler daha uzun süre taze kalır. Ağzı açık bırakılan gıdalar ise buzdolabında kötü kokular yayabilir. Eğer gıdaları cam kaplar ya da hava geçirmez plastik kaplarda saklamayı tercih ederseniz hem kötü koku oluşumunu engelleyebilir hem de uzun bir tazelik elde edebilirsiniz.

  1. Etleri Ayrı Saklayın

Çiğ et ve tavuk ürünleri bakterilerin kolay bir şekilde çoğalmasına elverişlidir. Buzdolabı poşeti ya da sızdırmaz bir kapta alt raflarda saklayabilirsiniz. Ancak pişmiş eti de çiğ eti de saklamaktansa hızlı bir şekilde tüketmenizde fayda var. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız dondurucu kısmını tercih etmeniz gerekir.

  1. Gıdaları Uygun Bölmelere Koyun

Buzdolabının içindeki her bölme farklı besin gruplarının saklanması için kurgulanmıştır. Bu sebeple siz de buzdolabınızı düzenlerken, aldığınız besinleri uygun alanlara yerleştirmeye dikkat ederek daha uzun süre saklayabilirsiniz.

  • Yumurtalar bilinenin aksine buzdolabı kapağında değil buzdolabının alt raflarının arka bölgeleri gibi en soğuk kısımlarına yerleştirilmelidir. Bu şekilde onları daha uzun süre taze tutabilirsiniz.
  • Et ve balık gibi çabuk bozulabilecek gıdalar için alt rafları tercih edebilirsiniz.
  • Süt ürünlerini de orta rafta saklayabilirsiniz.
  • Sebzeler ve meyveler için en uygun alan, buzdolabının alt kısmında bulunan nem ayarlı çekmecelerdir. Zaten bu alanlar çoğunlukla sebzelik olarak isimlendirilir.

Ancak her buzdolabının bölmeleri aynı olmayabilir. Hatta Arçelik VitaminZone Teknolojisi olan buzdolaplarında meyve ve sebzeler uzun süre tazeliklerini ve vitamin değerlerini korumayı başarır.

Arçelik'in Sıcak Tencere Soğutma Teknolojisi, buzdolabına sıcak yiyecekleri güvenle koyabilmeyi mümkün hale getirir. Özel sensörlü bölmesi sayesinde sıcak tencereyi 2 kata kadar daha hızlı soğutarak besinlerin vitamin değerlerini 2 kata kadar korumayı sağlar.

Her rafta homojen soğutma sağlayan AeroFresh Yeni Nesil İkili Soğutma Teknolojisi de besinlerin tazeliğini %30'a kadar daha uzun sure korur.

Ayrıca Fresh&Freeze teknolojisine sahip buzdolaplarında, kahvaltılık bölmesini dilediğiniz gibi kahvaltılık ya da kırmızı et ve balık saklama alanı olarak kullanabilirsiniz. Kırmızı et ve balık ürünlerini çözdürmeden 10 güne kadar taze tutarak su kaybını azaltır, besin değerlerini ve lezzeti korursunuz. Böylece eti çözdürmek için zaman kaybetmeden tüketebilirsiniz. Detaylı bilgi için Arçelik 278551 ESC Buzdolabı Fresh&Freeze Teknolojisi ve Daha Fazlasıbaşlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.  

  1. Buzdolabının Doldurulma Kapasitesini Aşmayın

Buzdolabınıza aşırı yükleme yapmak, soğuk hava sirkülasyonunu engelleyebilir ve gıdaların düzgün soğutulmasını zorlaştırabilir. Buzdolabını %70 kapasitede tutmak ise hava akışının en iyi şekilde olmasını sağlar. Ayrıca gıdaların eşit şekilde soğumasına yardımcı olur. Küçük bir aileniz varsa ya da sık sık alışveriş yapıyorsanız 500 litre ve altı buzdolaplarını, kalabalık bir aileyseniz ya da tek seferde büyük alışveriş yapıyorsanız 500 litre ve üzeri buzdolaplarını tercih edebilirsiniz.

  1. Bozulmayı Engellemek İçin Doğru Sıcaklık Ayarında Tutun

Buzdolabının yaz ayarı +2°C kış ayarı +4°C olmalıdır. Bu sıcaklık, gıdaların bakteri üremeden uzun süre taze kalmasını sağlar. Daha yüksek sıcaklıklarda gıdalar hızla bozulabilir, daha düşük sıcaklıklar ise donmaya sebep olabilir.

  1. Buzdolabını Düzenli Olarak Temizleyin

Buzdolabınızı düzenli olarak temizlemek ve düzenlemek hem hijyen açısından hem de gıdaların tazeliğini koruma açısından hayli önemli. 15 günde bir tüm rafları silmek, yiyecek kalıntılarından kurtulmak ve gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol etmek buzdolabınızın verimli çalışmasını sağlar. Buzdolabınızı derinlemesine temizlemek için daha fazla bilgi almak isterseniz Buzdolabı Temizleme Rehberi” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Derin Dondurucuda Gıda Saklama İpuçları

Derin dondurucu, gıdaların uzun süre taze kalmasını sağlamak için mükemmel bir araç. Elbette derin dondurucu doğru yöntemlerle kullanıldığında gıdaların lezzetini ve besin değerlerini en üst seviyede korumak mümkün.Derin dondurucuda gıda saklarken dikkat etmeniz gerekenleri ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:        

Gıdaları Tazeyken Dondurun

Gıdalar ne kadar taze dondurulursa çözüldükten sonra o kadar iyi sonuç verir. Bu yüzden sebze ve meyveleri dondurmadan önce yıkayıp doğrayarak dondurucuya kaldırmak en doğrusudur. Aynı şekilde et ve tavuk ürünleri de satın alındıktan hemen sonra tüketmeyecekseniz doğrudan dondurucuya kaldırabilirsiniz.

Porsiyonlara Bölün

Büyük porsiyonlar halinde dondurulan gıdaları kullanacağınız zaman çözdürürseniz hepsini kullanmanız gerekir. Tüketmediğiniz ancak çözülmüş gıdaları tekrar dondurarak kullanamazsınız. Bu yüzden gıdaları küçük porsiyonlar halinde dondurmak çok daha pratik olacaktır. Bu şekilde hem gereksiz çözdürme işlemlerinin önüne geçebilir hem de gıda israfını engelleyebilirsiniz.

Mutlaka Paketleyin

Dondurucu yanığı, gıdaların uygun şekilde paketlenmemesinden kaynaklı yani hava aldığı için karşılaşılan bir sorun. Gıdalarınızın lezzetini ve dokusunu korumak için onları hava almayan vakumlu poşetlere ya da sıkıca kapatılmış dondurucuya uygun paketlere koyarak saklayabilirsiniz.

Dondurucu Kapasitesini Aşmayın

Dondurucu kapasitesini bilerek içerisini doldurun. Çünkü kapasite aşımında etkili bir performans elde edemeyebilirsiniz. Boyu ve genişliği ne kadar fazlaysa derin dondurucunun kapasitesi de o kadar fazladır. Ancak yatay ve dikey derin dondurucu türlerinin kapasite alternatifleri birbirlerine yakın olsa da bazı yatay dondurucu modelleri daha fazla depolama alanı sunabildiğini de söylememiz gerekir. Buzdolabınızın dondurucusunda yeterli alan yoksa ya da tam kapasite çalıştırmadan kullanabileceğiniz bir dondurucu arıyorsanız Multimode özellikli bir dondurucu tercih edebilirsiniz. Böyle bir arayışınız varsa 2081 MultiMode EB | Çekmeceli Derin Dondurucu sizin için uygun olabilir. Detaylı bilgi için Derin Dondurucu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenlerbaşlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.  

Her Gıdayı Derin Dondurucuda Saklamayın

Neredeyse tüm gıdalar derin dondurucuda saklanabilir. Ancak bazı gıdalar çözüldüğünde daha iyi sonuç verir. Et, tavuk, balık, sebzeler ve meyveler dondurmak için ideal gıdalar olsa da süt ürünleri ve çiğ patates gibi gıdalar dondurucuda yapısal değişikliklere uğrayabilir. Aynı şekilde kahveyi de derin dondurucuda saklamamanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Derin Dondurucunuzu Düzenli Olarak Temizleyin

Dondurucunuzu yılda en az bir kez tamamen boşaltıp temizleyin. Gıdaları düzenli aralıklarla kontrol edin ve son kullanma tarihi geçenleri atın. Dondurucuya koymadan önce saklama kaplarının üzerine tarih atabilirsiniz. Bu şekilde gıdaların tazeliğini korumanın yanı sıra dondurucunun enerji verimliliğini artırabilirsiniz.

Derin dondurucu kullanımı ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz A'dan Z'ye Derin Dondurucu Kullanma Kılavuzu başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Hem buzdolabı hem de derin dondurucuda besin saklamak için dikkat edilmesi gerekenlerden ve püf noktalarından bahsettik. Bu ipuçlarını takip ederek hem buzdolabınızı hem de derin dondurucunuzu en verimli şekilde kullanabilir, gıdalarınızın tazeliğini daha uzun süre koruyabilirsiniz. Mutfakta size kolaylık sağlayacak teknolojilere sahip derin dondurucu ve buzdolabı modellerini incelemek isterseniz, Arçelik'in web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Ürünler

278551 ESC No Frost Buzdolabı
1
  • : Aerofresh
  • Kapı Yönü Değiştirme : Var
  • Dondurucu Bölme Teknolojisi : Sabit Set Değerli
  • FullFresh+ Teknolojisi : FullFresh+ teknolojisine sahip buzdolapları özel sebzelik tasarımı ve hava kanalları sayesinde hassas bir nem kontrolü sağlar.
  • : Soft Freeze
  • ProSmart™ Inverter Kompresör : Prosmart Inverter Kompresör devir değişimlerini ideal şekilde düzenler. Sıcaklık dalgalanmalarını en aza indirerek daha az enerjiyle daha etkin bir soğutma sağlar.
  • VitaminZone Teknolojisi : Gün döngüsü teknolojisi VitaminZone ile meyve ve sebzeler uzun süre tazeliklerini korurken vitamin değerlerini de kaybetmiyor.
  • Toplam Hacim (L) : 551 L
2083 Multimode EI Çekmeceli Derin Dondurucu
1
  • Enerji Sınıfı : E
  • Dondurucu Bölme Teknolojisi : Multimode
  • Bölme Sayısı : 8
  • Soğutma Sistemi : No Frost
  • Hızlı Soğutma : Var
  • Hızlı Dondurma : Bu özellik sayesinde dondurucuya saklamak istediğimiz gıdalarımızı hızlı bir şekilde dondurarak besin değerlerinin düşmemesi için saklama imkanı sunmaktadır.
  • Toplam Hacim (L) : 240 L
  • Aydınlatma : Yan duvarlarda LED aydınlatma
  • Kapı Yönü Değiştirme : Var
  • Kapı Açık Alarmı : Ürününüzün kapısı 1 dakika süre açık kaldığında uyarı sesi duyulur. Dolap kapısını kapattığınızda veya varsa, ekran düğmelerinden herhangi birine bastığınızda bu ses kesilir
2063 MB Çekmeceli Derin Dondurucu
1
  • Enerji Sınıfı : E
  • Bölme Sayısı : 6
  • Soğutma Sistemi : Statik
  • Hızlı Dondurma : Bu özellik sayesinde dondurucuya saklamak istediğimiz gıdalarımızı hızlı bir şekilde dondurarak besin değerlerinin düşmemesi için saklama imkanı sunmaktadır.
  • Toplam Hacim (L) : 196 L
  • Kapı Yönü Değiştirme : Var