Bazı yiyeceklerin buzdolabında saklanma koşulları diğerlerine göre farklılık gösterir. Bilinenin aksine yumurtaları buzdolabınızın kapısındaki raflara yerleştirmek ya da meyveleri yıkayarak saklamak iyi bir fikir olmayabilir. Hangi gıdalar buzdolabına koyulmalı; hangileri dışarıda bırakılmalı? Yiyecekler buzdolabında nasıl saklanmalı? Yiyecekler ve buzdolabında saklanma koşullarıyla ilgili bazı notları aşağıda bulabilirsiniz.
Süt: Taze sütü her zaman buzdolabında saklamanız gerekir. Alışılmışın aksine, süt ve süt ürünlerini buzdolabının kapısında değil, daha soğuk olan alt raflarda saklamak daha doğrudur. Günlük ve pastörize sütlerin son kullanma tarihlerinde büyük farklar olabilir.
Yumurta: Yumurtalar genellikle buzdolabının kapısına yerleştirilir. Ancak bu bölge yumurtaları taze tutacak soğukluğa sahip olmayabilir. Yumurtaları buzdolabınızın iç raflarında, son kullanma tarihlerine dikkat ederek saklamaya dikkat edin.
Peynir: Peynirlerin saklanma koşulları cinsine göre farklılık gösterir. Fakat oksijenle temas ettiğinde tüm peynirler daha çabuk bozulur, renk ve tat değişimi görülebilir. Beyaz peynir ve türevleri kendi salamura sularında saklanmalıdır. Kaşar peyniri havadan olduğu kadar nemden de korunmalıdır. Kaşar peynirini streç filme saracaksanız nemin küf oluşturmasını engellemek için önce temiz bir kâğıt havluyla sarmanız gerekir.
Tereyağı: Peynirler gibi tereyağı da havayla temas ettiğinde tazeliğini daha çabuk yitirir ve renk değişimi görülebilir. Bu nedenle buzdolabına yerleştirmeden önce tereyağını sıkıca paketlemenizi ya da hava geçirmez bir kaba koymanızı tavsiye ederiz.
Et: Etleri satın aldıktan hemen sonra buzdolabına koymaya dikkat edin. Çiğ etlerde bazı hayvansal bakteriler olabilir. Bu sebeple meyve ve sebzeler gibi pişmeden tüketilen gıdalarla temas etmemesine özen gösterin. Suyunun dolabınıza ve diğer yiyeceklere bulaşmaması için etleri sarın ve paketleyin. Parça etler buzdolabında tazeliklerini 3-5 gün arası korurken, kıymada bu süre 1-2 gündür.
Meyve: Yıkanan meyvelerin üzerinde kalan su damlaları nem oluşumuna neden olur. Nem, bakteri ve mikropların üremesi için ideal bir ortam yaratır. Bu nedenle yıkadıktan sonra buzdolabına koyduğunuz meyveler, yıkanmamış olanlardan daha hızlı bozulur. Meyveleri tüketmeden hemen önce yıkamanızı ve paketleyerek buzdolabında saklamanızı tavsiye ederiz.
Sebze: Buzdolaplarının sebzelik kısımları taze sebze ve meyveleriniz için en doğru nem ve sıcaklık değerini sağlar. Patates ve soğan dışında tüm sebzeleri sebzelik bölmesinde muhafaza edebilirsiniz.
Yumurta ya da krema içeren pişmiş gıdalar: Kek, pasta, ekmek, kurabiye benzeri yiyecekleri iyice paketleyerek buzdolabında saklayabilirsiniz.
Donmuş gıdalar: Et, tavuk ve deniz mahsulleri gibi donmuş gıdalar çözüldükten sonra oda sıcaklığında kısa sürede bozulabilir. Bu nedenle donmuş hassas gıdaları doğrudan oda sıcaklığına maruz bırakmak yerine, buzluktan çıkarıp buzdolabında çözülmeye bırakmanız gerekir.
Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.