Arçelik
Arçelik
26.01.2024

Geri Dönüşüm Nedir? Geri Dönüşümün Faydaları Nelerdir?

Dünya nüfusu gün geçtikçe artarken bunun sonucu olarak tüketim artışı da yaşanıyor. Tüketimin artması ne yazık ki atıkların da artması anlamına geliyor. Atıkların azaltılması, ürünlerin yeniden kullanılması ve sıfır atık çalışmaları ise bu noktada hayli önem taşıyor. Atık azaltmanın yanı sıra geri dönüşüm çalışmaları da iyi bir seçenek olarak önümüze çıkıyor.

Geri dönüşüm, atıkların toplanıp ayrıştırılıp işlenerek aynı amaçla ya da başka amaçla kullanılmak üzere dönüştürülmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Atıkların yakılması, depolanması veya doğaya atılması sonucu ortaya çıkan sera gazları, küresel ısınma ve iklim konusunda değişimlere sebep olabiliyor. Geri dönüşüm faaliyetleri ile birlikte ise atıklar doğru bir şekilde toplanıyor, ayrıştırılıyor ve geri kazanılıyor.

Geri dönüşümün faydalarını detaylıca incelemeden önce geri dönüşümün amacı ve önemi konusuna göz atalım.

Geri Dönüşümün Amacı ve Önemi

Geri dönüşümün amacı, atıkları yeniden kullanarak ve işleyerek kaynak kullanımını azaltmak ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmektir. Geri dönüşüm, atıkların doğal kaynaklar harcanmadan tekrar kullanılmasını sağlayarak enerji tasarrufu yapılmasına ve çevrenin korunmasına yardımcı olur. Örneğin geri dönüşüm sayesinde kağıt atıkları yeniden hamur haline getirerek yeni kağıt üretilebilir ve ağaç kesimine olan ihtiyaç azalır. Kısacası doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu yapılması ve çevre kirliliğinin azaltılması açısından geri dönüşüm büyük bir öneme sahiptir.

Geri Dönüşümün Faydaları Nelerdir?

Geri dönüşüm, çevremizi korumak ve doğal kaynaklarımızı kontrollü bir şekilde kullanmak için önemli bir süreçtir. Geri dönüşümün faydaları sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal boyutlarda da hissediliyor. Şimdi de bu faydaları daha yakından inceleyelim.  

Çevresel Faydaları

Geri dönüşümün çevreye birçok faydası bulunur. Atık ürünleri geri dönüştürerek kendimiz ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz. Geri dönüşümün çevresel faydalarını aşağıdaki başlıklara ayırabiliriz:

Doğal kaynakların korunması: Geri dönüşüm, yeni ürünler için ham madde olarak kullanılan kaynakların çıkarılmasını ve işlenmesini azaltır. Bu şekilde doğal kaynaklar korunmuş olur.

Çevresel kirliliğin azaltılması: Geri dönüşüm çalışmaları ile birlikte atıklar, depolama alanları ve atık yakma tesisleri gibi kirlilik ve emisyonların zararlı etkilerini çevreye yayan yerler yerine işlenerek ekonomiye kazandırılıyor. Bu şekilde de çevre kirliliğinin önüne geçiliyor.

İklim değişikliğine sebep olan sera gazı salımının önlenmesi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre toplanan atıklarla geri dönüşüm kazanım oranı %5 artırılarak %30’a çıkarıldı. Bu şekilde de 4,9 milyon ton sera gazı salımı önlendi.  

Enerji tasarrufu: ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre geri dönüştürülmüş malzemelerden bir ürün yapmak, ürünü yeni malzemelerden yapmak için gerekenden daha az enerji gerektirir. İşlenmemiş malzemelerin çıkarılması ve işlenmesi ihtiyacını en aza indirir. Böylece çevresel bozulmayı en aza indirirken önemli miktarda enerji ve su tasarrufu sağlar.

Ekonomik Faydaları

Geri dönüşümün çevresel faydalarının haricinde ekonomik faydası da bulunur.

Ekonomik kazanç: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre Sıfır Atık Hareketi kapsamında geri dönüşüm ve yeniden kullanım faaliyetleriyle toplanan atıklardan bir yıl içinde 96 milyar TL ekonomik kazanç sağlandı. 

Sosyal Faydaları

Geri dönüşümün ekonomik ve çevresel faydalarının yanı sıra sosyal faydaları da bulunur:

Toplumsal bilinç: Geri dönüşüm iyi bir gelecek için herkesin sorumluluğundadır. Toplumda bu bilincin sağlanması gelecek nesiller için de bir yatırım olacaktır.

Toplum sağlığı: Çevre kirliliğininin azaltılmasını sağlayan geri dönüşüm uygulamaları sayesinde hastalıkların yayılmadığı temiz bir çevre anlamına gelir. Bu şekilde toplum sağlığının korunmasına destek olabilir.

Arçelik Geri Dönüşüm Çalışmaları

Arçelik olarak üretim sırasında atık oluşumunu daha kaynağında engelliyoruz, entegre atık yönetimi ilkelerini uygulayarak atıkları en aza indiriyoruz. Kullanım ömrü biten ürünlerimiz, Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman tesisimizde geri dönüştürülmektedir. Kullanım ömrü biten ürünlerimiz, Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman tesisimizde geri dönüştürülüyor. Bu süreç sonrasında ürünlerimiz Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman olarak kullanılmaya hazır hale geliyor.  

Ayrıca ürünlerimizin birer kaynak olarak değerlendirilmesini ve doğaya geri döndürülmesini teşvik etmek amacıyla Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu kapsamında geri dönüşüm tesisleri kurduk. Bu kapsamda 2014 yılında Eskişehir’de ve Bolu’da AEEE geri dönüşüm tesislerini kurarak ilk günden bu yana yaklaşık 1,65 milyon AEEE geri dönüştürmeyi başardık. Detaylı bilgi için Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman (AEEE) Geri Dönüşümü sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Geri dönüşümün faydalarını derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Okumaya devam etmek isterseniz Sıfır Atık Nedir: Arçelik’in Sıfıra Yakın Atık Çalışmaları Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.