Arçelik
Arçelik
3.01.2024

Evinizin Tüm Havasını Değiştirecek Tasarım Detayları

Uzun süredir yaşadığınız evinize yeni bir hava katmak istiyor ya da yeni taşınacağınız evi yepyeni bir tasarım anlayışıyla şekillendirmek istiyor olabilirsiniz. Bazen tek bir dokunuş, bütün evin havasını değiştirmeye yeter. Ancak bütün detayları düşündüğünüz zaman farklı unsurları doğru ölçüde bir araya getirmek çok daha isabetli ve kalıcı sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Ev dekorasyonu için ilham arıyorsanız sizin için bazı tavsiyelerimiz var.

Renk Seçimi ve Duvar Dekorasyonu

Salon ve mutfak tasarımı başta olmak üzere evin her bir bölümü için başarılı renk seçimi, eve farklı bir hava katacak olan ilk unsurdur.

Dekorasyonda dengeli bir yaklaşım sergilemek, renklerin sadeliğinin gücünü ev tasarımı için kullanmak isteyenler şu yöntemlere başvurabilir:

  • Hoş bir kombinasyon elde etmek için beyaz, bej ve kiremit rengi gibi renkleri bir arada kullanabilirsiniz.
  • Zıt renkleri harmanlayarak şık ve dekoratif bir görünüm elde edebilirsiniz. Ancak renkler zıt tonda olacaksa halı ve mobilyalar zıt renklerde olmamalıdır.
  • Koltuk veya yatak gibi mobilyaların üzerinde ev aksesuarları olarak tercih edilen yastıkları, farklı ama uyumlu renklerde seçerek tasarımsal açıdan hareketlilik elde edebilirsiniz.

Duvar dekorasyonu da en az renk seçimi kadar önemlidir. Günümüzün en yaygın tasarım yaklaşımı modern salon duvar dekorasyonu olsa da minimalist tasarım unsurlarına göre evini dekore edenler farklı duvar dekorasyonu uygulamalarını tercih edebilir.

Duvarların kendinden raflı hâle getirilerek aksesuarlar veya bitki dekorasyonu ile zenginleştirilmeleri, duvar dekorasyonunda akla ilk gelenler arasındadır. Benzer şekilde duvar süsleri de evin tasarım algısını pekiştirecek şekilde değerlendirilebilir.

Ferforje ürünler, atık malzemelerden yapılan yaratıcı dekoratif ürünler, sticker kullanımları gibi zevkinize ve evdeki genel dekorasyona en uyumlu seçeneklere başvurabilirsiniz.

Mobilya Seçimi ve Düzenlenmesi

Evin havasını değiştirebilecek en kıymetli unsurların başında fonksiyonel mobilyalar gelir. Evinizin iç yapısı, kaç odadan oluştuğu gibi detayları göz önünde bulundurarak ve doğru mobilyaları tercih ederek evinize yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.

  • 1+1 eviniz varsa mobilyaları çok koyu renklerde tercih etmemelisiniz. Çünkü evinizin büyüklüğüne göre en uygun kanepe, yemek masası, yatak gibi mobilyaları seçmeli; halıyı ise mümkünse ya hiç tercih etmemeli ya da küçük modelleri kullanmalısınız.
  • Büyük dairelerde açık veya koyu renk mobilya seçimi çok da fark etmez. Ancak odalarınızda ahşap zeminler varsa siyah renk ağırlıklı mobilyaları düşünebilirsiniz. Füme spor L koltuklar, ahşap televizyon üniteleri ya da modern yemek masası takımları da tercih edebileceğiniz başlıca mobilya seçenekleri arasındadır.

Genel itibarıyla evinizin büyüklüğü ile iç düzeninin izin verdiği ölçüde ve renkte mobilyalar tercih etmeniz, evinizdeki alanları daha geniş göstereceği gibi sizin de içinizi ferahlatacak bir hava yaratacaktır.

Işıklandırma Tasarımları

Kullanım amaçlarına göre değişen ışıklandırma tasarımlarını, nasıl sonuç vereceklerini bilerek tercih ettiğiniz takdirde evinizde istediğiniz ambiyansı yakalamanız mümkün. Unutmayın ki ışık renkleri, açıları ve vurguladığı detaylar ile tasarımın önemli bir unsurudur.

  • Genel aydınlatma

Odanın ortasında asılı klasik lamba veya sarkıtlar, genel aydınlatma olarak ifade edilir. Klasik bir yöntemdir ve çoğunlukla da kullanılan mobilya tarzına göre istenilen etkiyi verir.

  • Görev aydınlatma

Özellikle evden çalışanlar için idealdir. Bu aydınlatma modelinde yaptığınız işi görmek için yeterli ölçüde parlayacak bir aydınlatma söz konusudur. Okuma ışığı, masa lambası gibi pratik aydınlatma çözümleri bu çerçevede değerlendirilebilir.

  • Dekoratif aydınlatma

Zihninizde beliren oda tarzına en yakın dekorasyonu aydınlatma ile elde edebilirsiniz. Özel avizeler, aydınlatma armatürleri veya yerden ayaklı ışıklandırmalar ile odalarınıza eğlence ve yaratıcılık kazandırabilirsiniz.

  • Vurgulu aydınlatma

Bir tablo ya da mobilyaya dikkat çekmek, ilgiyi belli bir noktada toplamak için kullanılan vurgu aydınlatması da bazı odalar ve evler için önem taşıyacak bir tarzdır.

Ancak asıl önemli olan, farklı ışık katmanlarını uyumlu biçimde tercih etmektir. Düşük kontrast ile yüksek kontrastın uyumunu yakalayabildiğiniz zaman odanıza ve evinize bambaşka bir hava kazandırabilirsiniz.

Aksesuar ve Detaylar

Büyüklük ve kullanılan mobilyalar açısından birbirinden çok farklı olan odaları bütüncül tasarım algısıyla bir araya getirebilmeyi nasıl başarırsınız? Özenle düşünülmüş detayları yansıtan aksesuarlar bu konuda size yardımcı olacaktır.

Şıklık ve işlevsellik bağlamında değerlendirip beğeni kriterlerinizi karşılayarak evinizin genel tasarım havasını pekiştirecek aksesuarları tercih etmeniz önerilir. Örneğin duvar veya sehpalarda farklı renk ve boyutlara sahip fotoğraf çerçevelerini kullanmak, şık ve modern görünümler elde etmenize yardımcı olur.

Ayrıca sıradan kullanımların ötesine geçerek dekoratif olarak salonda görmeye alışmış olsanız da evin koridorlarında fotoğraf çerçevesi veya ayna kullanmanız gerekebilir. Üstelik küçük evlerin dar koridorlarında ayna kullanımının, mekânı daha büyük gösterme etkisi de bulunur. Dolayısıyla aksesuarları evinize bambaşka bir değer katacak şekilde tercih etmeniz önemlidir.

Zemin Dekorasyonu ve Halılar

Evlerde kullandığımız halılar sadece iç mekânı sıcak tutmakla kalmaz, dekorasyonda da önemli rol oynar. Dekoratif anlamda eve değer katar, alanın atmosferini değiştirirler. Peki, bunu nasıl değerlendirebilirsiniz? İşte, sizin için birkaç ipucu:

  • Eğer parke veya ahşap zemininiz varsa eskitme kilimleri tercih ederek salonunuzun havasını değiştirebilirsiniz.
  • Zemin türüne göre yumuşak bir halı seçerek konfor kazandırabilir, bunu yaparken de iç mekâna uyumlu renk ve ölçülerde olmasına özen göstererek tasarımı zenginleştirebilirsiniz.
  • Koyu kahverengi parkeler için krem rengi halıları seçerek kontrast oluşturabilirsiniz.
  • Seramik ve mermer karolarınız desenliyse halınızı sade bir tarzda seçmelisiniz.

Siz de evinizin dekorasyonunu gözden geçirirken renk ve tasarım anlamında birbirini tamamlayacak unsurları doğru değerlendirmeyi ihmal etmeyin. Böylece yaşam alanınıza ferah bir dokunuş katarak evinize yepyeni bir tarz kazandırabilirsiniz.