Bilmeniz Gereken Her Şey: A'dan Z'ye Derin Dondurucu Kullanma Kılavuzu
Derin dondurucular; kışlık sebze ve meyvelerinizi yaz mevsiminde tüketme, yazlık yiyeceklerin tadına kış aylarında da keyifle bakabilme konusunda en büyük yardımcınız. Tabii derin dondurucularda sakladığınız yiyeceklerin uzun süre taze kalması, dondurucu kullanımını ne kadar iyi bildiğinize bağlı.
Siz de derin dondurucular hakkında birçok bilgi içeren kılavuzumuzu inceleyebilir, yiyecek saklama teknikleri ve derin dondurucu kullanımı hakkında faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Haydi başlayalım!
Derin Dondurucunun İlk Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Derin dondurucunun yiyecek ve içecekleri sağlıklı ve taze bir şekilde muhafaza edebilmesi için cihazları ilk defa kullanırken bazı adımları dikkatli bir şekilde uygulamanız gerekir. Ayrıca en başta derin dondurucunuzu doğru bir şekilde kullanmanız, cihaz performansının artmasını da sağlayabilir.
Peki, derin dondurucu nasıl kullanılır?
- Derin dondurucunuzu düz, sağlam ve stabil bir zemine yerleştirin.
- Dondurucunun içinde yer alan raf ve bölmeleri detaylı bir şekilde kontrol edin. Rafların yerlerine tam olarak yerleştiğinden emin olun.
- Cihazı fişe takmadan önce temizleyin. Durulama işlemini tam olarak gerçekleştirdiğinizden emin olun.
- Cihazı prize takın.
- Derin dondurucunun sıcaklık ayarını, cihazın kullanma kılavuzunda yazan bilgilere dayanarak yapın.
- Cihazı fişe taktıktan sonra derin dondurucunun soğuması için 2 ila 4 saat bekleyin.
- Yiyeceklerinizi hava almayacak şekilde paketleyin.
- Dondurucunun kapağını sık sık açmak, cihazın içindeki havanın dengesizleşmesine sebep olur. Bu nedenle kapağı sık sık açmayın.
Derin Dondurucuya Hangi Yiyecekler Konur?
Derin dondurucuya neler koyabileceğinizi merak ediyorsanız cevap verelim: Neredeyse tüm yiyecekler derin dondurucular içinde saklanabilir!
Derin dondurucular farklı sıcaklık derecelerine getirilebilecek şekilde tasarlandıkları için saklamak istediğiniz hemen her yiyeceği muhafaza edebilirler.
Siz de aşağıda sıralanan lezzetli yiyecekleri saklamak ve markete gitme sayınızı azaltarak zamandan tasarruf etmek için 90 litreden 451 litreye kadar yiyecek saklama imkanı sağlayan Arçelik Derin Dondurucu modellerini inceleyebilirsiniz. İşte, derin dondurucuda saklayabileceğiniz ürünler:
- Et ve balık
- Sebze ve meyveler
- Hazır yiyecekler
- Hamur işleri
Derin Dondurucuda Yiyeceklerin Saklama Süresi Ne Kadar?
Derin dondurucudaki yiyeceklerin saklama süreleri, yiyeceklerin çeşidine göre farklılaşır. Saklama süresi uzadıkça yiyeceklerin tadının bozulduğu söylense de uygun şekilde paketlenmiş ve kaliteli derin dondurucularda saklanan yiyecekler, aylar boyunca korunabilir.
Yiyeceklerin saklanma süreleri hakkında bilgi sahibi olmak, sağlığınız açısından da oldukça önemlidir. Derin dondurucularda çok uzun zaman bekletilen ürünler, sağlığınız açısından tehlike oluşturabilecek durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kırmızı ve Beyaz Etin Saklama Süresi Ne Kadar?
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir: Derin dondurucunuzda bulunan etleri keyifle yemek için etleri hava almayacak biçimde paketlemelisiniz. Paketlenmiş etlerinizi derin dondurucunun alt kısımlarına yerleştirmeli ve dondurucunun sürekli soğuk olduğundan emin olmalısınız. Son olarak etleri yerleştirdiğiniz bölmenin -18°C'den düşük olması gerektiğini unutmamalısınız.
Bu şartları sağlamanız durumunda kırmızı etleri 6-12 ay; beyaz etleri ise 6-9 ay boyunca güvenle saklayabilirsiniz.
Derin Dondurucuda Meyve ve Sebzelerin Saklama Süresi Ne Kadar?
Meyve ve sebzeler, etlere göre daha az bakteri üreten yiyecekler olduklarından, derin dondurucunuzda meyve ve sebze saklarken daha rahat davranabilirsiniz. Fakat yine de tavsiyelerimiz dışına çıkmamalı ve meyve sebze türüne uygun saklama sürelerini tercih etmelisiniz.
Genellikle meyve ve sebzelerin derin dondurucularda 8-12 ay arasında muhafaza edilmesi önerilir. Bu durum, meyve ve sebzenin türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin muzun saklama süresi 2-3 ay iken patatesin ve portakalın saklama süresi 8-10 aydır.
Derin Dondurucuda Ürün Saklama Süreleri
Kıyma | 3-4 ay | Koyun-Kuzu Eti | 9 ay |
Dana antrikot | 12 ay | Dana pirzola | 6 ay |
Sucuk | 2 ay | Ekmek | 3 ay |
Yağlı Balık | 2-3 ay | Mantı | 6 ay |
Bezelye | 8 ay | Pırasa | 8 ay |
Muz | 2-3 ay | Portakal | 8-10 ay |
Derin Dondurucu Kaç Litre Olmalı? Derin Dondurucu Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
Derin dondurucu almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ne kadar yiyecek saklamaya ihtiyacınız olduğudur. Örneğin büyük bir aileye sahipseniz ve kilolarca yiyecek saklamak istiyorsanız geniş saklama hacmine sahip olan derin dondurucuları tercih etmeniz gerekir.
Geniş ve yatay bir derin dondurucu arıyorsanız 451 litrelik devasa hacmi, LED aydınlatması, kapı kilidi ve 3 adet sepeti bulunan Arçelik 2451 Sandık Tipi Derin Dondurucu ’yu tercih ederek ailenizle birlikte her mevsim istediğiniz tüm yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz. Eğer hem geniş hem de dikey bir derin dondurucunuzun olmasını isterseniz de 404 litrelik Arçelik 2782 EB Çekmeceli Derin Dondurucu tercih edebilirsiniz.
Çok fazla yiyecek saklama ihtiyacı duymuyorsanız ve dikey bir derin dondurucu arıyorsanız 95 litre hacme sahip Arçelik 2031 MB Çekmeceli Derin Dondurucu tercih edebilirsiniz. Hacim olarak küçük yatay bir derin dondurucu düşünüyorsanız da 104 litrelik Arçelik 2104 Sandık Tipi Derin Dondurucu ürününü inceleyebilirsiniz.
Derin Dondurucuda Yerleşim Nasıl Olmalı?: Daha Taze Yiyecekler İçin Doğru Yerleşim
Derin dondurucularda sakladığınız yiyeceklerin taze kalması ve cihazın tam performans göstermesi için dondurucu bölmelerine yiyecekleri düzenli bir şekilde yerleştirmeniz gerekir.
Yiyecekleri doğru ve düzenli bir şekilde yerleştirilmesi, aynı zamanda cihazın daha az enerji tüketmesini sağlar.
Aşağıdaki detaylara dikkat ederek derin dondurucu yerleşimini ayarlarsanız yiyecekleriniz ve elektrik faturanız için endişelenmek zorunda kalmadan derin dondurucunuzu güven ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Yiyecekleri, derin dondurucunun içinde boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
- Yiyecekleri kategorilere ayırın ve aynı kategoride yer alan yiyecekleri aynı bölmelere yerleştirin.
- Yiyecekleri büyük parçalar halinde değil, küçük parçalar halinde saklayın.
- Kilitli torbalar kullanın ve torbaları etiketleyin.
Derin dondurucunun içine yiyecekleri düzensiz yerleştirmek, cihazda birtakım sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sizler de aşağıdaki başlıklarda yer alan problemlerle karşılaşmamak ve lezzetli yiyeceklerinizin tadını istediğiniz an çıkarabilmek için önerdiğimiz yerleştirme ipuçlarını uygulayın.
Bonus: Derin Dondurucunun İçi Nasıl Temizlenir?
Dondurucunuzun verimli bir şekilde çalışarak yiyeceklerinizi taze tutabilmesi için düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
Derin dondurucunun iç temizliği, aynı zamanda yiyeceklerin çabuk bozulmasını önlemek ve sağlıklı kalmalarını sağlamak için de oldukça önemlidir. Bu sebeple dondurucuların yılda 2 kez temizlenmesi öneriyoruz.
Dilerseniz dondurucunuzu temizlemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Dondurucuyu boşaltın.
- Cihazı fişten çıkarın ve buzların çözünmesini bekleyin.
- Nemli bir bez ve insan sağlığı için tehlikeli olmayan temizlik malzemeleri yardımıyla dondurucunun iç bölmelerini temizleyin.
- Dondurucuyu durulayın ve cihaz tamamen kuruduktan sonra fişe takın.
Yiyeceklerinizi sağlıklı ve taze tutarak her mevsimde lezzetli yemekler tadabilmenize olanak sağlayan derin dondurucular hakkında bilgilere yer verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz de insan sağlığı ve sürdürülebilirlik politikalarına uygun olarak üretilen Arçelik derin dondurucu modellerini incelemek için web sayfamızı, derin dondurucu kullanımıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için ise Neden Derin Dondurucu? sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.