Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Çamaşır Makinesindeki Yıkama Programları Ne İşe Yarar?

Çamaşır makinelerinde doğru model tercihi yapmak kadar yıkama programlarını doğru ve verimli biçimde kullanmak da önemlidir. Uygun programların seçilmemesi durumunda kıyafetler zarar görebilir ya da beklenen temizliğe ulaşılamayabilir. Tabii çamaşır makinesi programları, günümüzde oldukça gelişmiş ve farklı ihtiyaçları karşılayacak yelpazeye ulaşmış durumda.

Peki, çamaşırları yıkarken ciddi kolaylıklar sunan, temizliği daha etkili hâle getiren ve fiyat - performans açısından da beklentilerinizi karşılayacak şekilde geliştirilen bu programlara ne kadar hâkimsiniz? Siz de çamaşır makinesi özellikleri konusunda araştırma yaparken kafası karışanlardansanız merak etmeyin, bu yazımızda yıkama programlarına dair dikkat edilmesi gereken detayları sizinle paylaşacağız.

Çamaşır Makinesi Yıkama Programları

Beyazlar, renkliler, spor giysileri veya oldukça inatçı lekeler içerebilen bebek giysileri gibi farklı kıyafet türlerine göre özelleştirilmiş çamaşır makinesi programları sayesinde makinenizin performansı ve sunduğu temizliğin gücü oldukça artar. Tabii bu programları doğru kullanırsanız.

Çamaşır makinenizin yıkama programlarını doğru kullanmanız sadece temizlik açısından değil, enerji sınıfına bağlı olarak elektrik ve su tasarruf açısından da faydalı olacaktır. Çamaşırların yıpranmadan, doğru biçimde yıkanması da cabası…

Arçelik Çamaşır Makinelerinde programlar, çamaşırlarınız için üst düzey verimlilik ve temizlik sunacak şekilde geliştirilir. Hangi programda ön yıkama yapılacağı, hangisinin yıkama sonunda buhar kullanacağı, çamaşır tipine göre özel olarak belirlenir. Size sadece çamaşır makinenizi doğru yıkama programında çalıştırmak kalır.

Arçelik Çamaşır Makinelerinde yer alan programlara ayrıca videomuzdan da ulaşabilirsiniz.

Şimdi, yıkama programlarına yakından bakalım.

Yıkama Programlarının Özellikleri

Arçelik Çamaşır Makinelerinde karşınıza çıkan yıkama programları ne anlama geliyor, hangi durumda hangi programı seçmeniz gerekiyor?

Pamuklu Eko

Normal ölçüde kirlenmiş dayanıklı pamuklu ve keten kıyafetleri yıkamak için bu programı kullanabilirsiniz. Diğer çamaşır makinesi programlarına kıyasla daha uzun süren yıkama süresine rağmen yüksek enerji verimliliği sunar, elektrik ve su tasarrufunu üst seviyeye çıkarır. Normal kapasitenin yarısı veya bu miktarın da altında çamaşır yıkarken program otomatik olarak süreyi kısaltır ve bu sayede su ile enerji tüketimini daha da azaltır.

Pamuklu

Çarşaf, nevresim, bornoz gibi dayanıklı pamuk çamaşırlarınızı yıkayabileceğiniz bu programda hızlı yıkama fonksiyonu da bulunur. Bu fonksiyon sayesinde yıkama süresi ciddi ölçüde kısalsa da yoğun yıkama hareketleri sayesinde etkin yıkama performansı sağlanır. Fonksiyonun tercih edilmediği durumda ise “Pamuklu” programı kirli çamaşırlar için üst seviye yıkama ve durulama performansı sunar.

Sentetik

Sentetik veya pamuklu karışık kumaşlarınız ile tişört ve bluz gibi kıyafetlerinizi bu programla yıkayabilirsiniz. Yüksek yıkama performansını kısa süren programlar sunan hızlı yıkama performansı seçilmediği takdirde kirli kıyafetler için yıkama ve durulama performansı üst seviyede olur.

Yünlü / Elde Yıkama

Narin ve yünlü çamaşırlarınızı bu programda gönül rahatlığıyla yıkayabilirsiniz. Fakat çamaşırlarınızın etiketlerinde yer alan uygun sıcaklığı seçmeyi unutmayın. Çok narin hareketlerle yıkama işlemini gerçekleştiren bu programda çamaşırlarınız zarar görmeden yıkanır.

Hijyenik Havalandırma

Bu programda çamaşırlar su kullanılmadan hassas bir ısıtma yöntemiyle temizlenir. Pamuklu veya sentetik kuru çamaşırlarınızı sıcak hava yardımıyla hijyenik biçimde temizlemek için bu programı tercih edebilirsiniz. Bu program öncesinde çamaşırlara bir işlem uygulanmamalı, deterjan çekmecesine herhangi bir kimyasal eklenmemelidir.

Yorgan / Kaz Tüyü Mont

Kaz tüyü montların yanı sıra “makinede yıkanabilir” ibaresi taşıyan fiber yorganlar da bu program ile yıkanabilir. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, makinenizin ve yorganınızın zarar görmemesi için yorganı makineye doğru biçimde yerleştirmektir. Makineye yerleştirmeden önce yorganınızın kılıfını çıkarıp yorganı ikiye katlayarak yerleştirebilirsiniz. Körüğe veya cama temas etmemesine dikkat edin.

Sıkma+Pompa

Giysinizin üzerindeki veya makinenizin içinde kalan suyu gidermek için bu programı kullanabilirsiniz.

Durulama

Kolalamayı veya durulamayı ayrıca yapmak istediğiniz zaman bu programı kullanmanız gerekir.

Perde

Perdeleri ve tülleri çamaşır makinelerinde yıkamak için bu program kullanılmalıdır. Bu tür kumaşların delikli yapıları nedeniyle fazla köpürmeleri nedeniyle ana yıkama gözüne az miktarda deterjan koymayı unutmayın. Programda yer alan özel sıkma profili sayesinde tüller ve perdeler daha az kırışacaktır.

Gömlek

Sentetik, sentetik karışımlı veya pamuklu gömleklerinizi bu programda yıkayabilirsiniz. Program, onların daha az kırışmasını sağlamak adına yıkama işleminin sonunda buhar uygular. Bu da gömleklerdeki kırışıklıkları azaltır.

Hızlı yıkama fonksiyonunu seçmeniz durumunda ise ön işlem algoritması devreye girer. Ön işlem kimyasalını çamaşırlara doğrudan uygulamanız ya da makine ana yıkama bölmesinden su aldığı an deterjanla birlikte ekleme yapmanız gerekir. Bu sayede normal yıkamada elde edilen performansı daha kısa sürede elde etmeniz mümkündür.

Günlük / Hızlı 14’

Çok az kirli ve lekesiz pamuklu çamaşırları kısa sürede yıkamak için bu program kullanılabilir. Hızlı yıkama fonksiyonunu seçerek yıkama süresini 14 dakikaya kadar düşürebilirsiniz. Ancak hızlı yıkama fonksiyonunu seçmeniz durumunda maksimum iki kilogram çamaşır yıkamanız gerekir.

Koyu Renkliler / Kot

Kotlarınızı ve koyu renkli giysilerinizi bu programla yıkamanız, onların rengini korumak için en doğru tercih olur. Düşük sıcaklıkta dahi özel tambur hareketi sayesinde yüksek yıkama performansı sunan bu programda koyu renkli çamaşırlarınız için yün şampuanı ya da sıvı deterjan kullanmanızı tavsiye ederiz.

Karma

Bu program sayesinde sentetik ve pamuklu çamaşırlarınızı ayırmadan yıkayabilirsiniz.

Hassas

Pamuklu veya sentetik karışımlı çoraplarınız ya da örgü giysiler gibi hassas çamaşırlarınızı, oldukça narin yıkama hareketlerine sahip bu programda yıkayabilirsiniz. 20 derecede veya soğuk yıkama seçeneğiyle çamaşırlarınızın rengini koruyarak yıkamanız mümkündür.

İç Çamaşırı

İç çamaşırlarını veya elde yıkamaya uygun hassas çamaşırları bu programda yıkayabilirsiniz. Kopçaları ve düğmeleri ilikleyip fermuarları kapattığınıza emin olmanız gerekir. Az sayıdaki çamaşırı ise çamaşır filesine koyarak yıkamanızı tavsiye ederiz.

Spor

Outdoor ve spor giysileriniz ile gore-tex benzeri su geçirmez kumaşları, özel dönme hareketleriyle nazik yıkama olanağı sunan bu programda yıkayabilirsiniz.

Leke Programı

Makinenizde farklı lekeleri en verimli şekilde çıkarabilecek özel bir leke programının olduğunu biliyor muydunuz? Dayanıklı ve renk vermez pamuk çamaşırları yıkamak için kullanmanız gereken, narin ve renk veren çamaşırlar için tavsiye etmediğimiz bu programı kullanmadan önce giysi etiketlerini kontrol edin. Otomatik leke programının hızlı fonksiyon seçiminde 24 çeşit lekeyi çıkarmanız mümkündür.

Yıkama programları konusunda aklınızda soru işareti kalmadığına göre artık Arçelik Çamaşır Makinesi modellerini inceleyerek yeni çamaşır makinenizi keşfedebilirsiniz!

İlgili Ürünler

9100 M Çamaşır Makinesi
26
  • Enerji Sınıfı : B
  • Motor Tipi : ProSmart™Inverter
  • Kapasite : 9 kg
  • Maksimum Sıkma Devri : 1000 rpm
  • Ürün Rengi : Beyaz
9102 PMG Çamaşır Makinesi
4
  • Enerji Sınıfı : A
  • Motor Tipi : ProSmart™Inverter
  • Kapasite : 9 kg
  • Maksimum Sıkma Devri : 1000 rpm
  • Ürün Rengi : Grion
10120 MA 10120_variant
4
  • Enerji Sınıfı : B
  • Motor Tipi : ProSmart™Inverter
  • Kapasite : 10 kg
  • Maksimum Sıkma Devri : 1200 rpm
  • Ürün Rengi : Antrasit
12140 PM Çamaşır Makinesi
0
  • Enerji Sınıfı : A
  • Motor Tipi : ProSmart™Inverter
  • Kapasite : 12 kg
  • Maksimum Sıkma Devri : 1400 rpm
  • Ürün Rengi : Beyaz