Arçelik
Arçelik
19.01.2024

Çamaşır Makinesi Hata Kodları: Nedir, Nasıl Çözülür?

Çamaşır makinesinin düzgün çalışması, çamaşırların doğru bir şekilde yıkanması ve temizlenmesi için oldukça önemli. Örneğin çamaşır makinesinin sıkma fonksiyonunda oluşabilecek bir arıza, çamaşırların çok ıslak kalmasına sebep olarak özellikle hassas kıyafetlerin kumaş yapısını bozabilir. İşte, bu tür olumsuzluklar yaşamamak için çamaşır makinesindeki sorunun anlaşılarak çözüm üretilmesi şarttır. Çamaşır makinesi sisteminde nerede ne sorun olduğunu anlamanın yolu ise hata kodlarını bilmekten geçiyor.

Biz de Arçelik çamaşır makinelerinde karşılaşabileceğiniz hata kodlarını, kodların anlamlarını ve çözümlerini sizin için derledik. O halde, Arçelik çamaşır makinesi hata kodlarını incelemeye başlayalım.

E5: Pompa Tıkalı

Çamaşır makinesinin ekranında E5 hata kodu ile karşılaştıysanız bu kod, pompa tıkalı anlamına gelir. Sorunu çözmek için pompa filtresini temizlemeniz gerekir. Temizleme işlemi için çamaşır makinenizin kullanım kılavuzunda bulunan “Kalan suyun tahliye edilmesi ve pompa filtresinin temizlenmesi” bölümünü inceleyebilirsiniz.

Pompa filtresini temizledikten sonra çamaşır makinesini sıkma programında tekrar çalıştırarak kontrol edin. Eğer hata devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.

E8: Makine Su Almıyor  

Çamaşır makinesinin yıkama yapması için makineye su alması gerekir. Ancak makine su almazsa “Makine su almıyor” anlamına gelen E8 hata kodu ile karşılaşabilirsiniz.

Makine su almıyorsa öncelikle suyun kesik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sular kesik değilse bu sefer makinenin su giriş hortumunu kontrol ederek katlanma gibi bir problem varsa düzeltmelisiniz. Ancak hortumda da bir problem yoksa sorun, pompa filtresinden kaynaklı olabilir. Pompa filtresini de temizledikten sonra makineyi tekrar çalıştırarak hatanın çözülüp çözülmediğini test edebilirsiniz. Yaptığınız tüm kontrollere rağmen hata devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçerek teknik destek talep edebilirsiniz.

E12: Su Seviyesi Aquastop Seviyesinde

Çamaşır makinelerinde bulunan aquastop, su kaçaklarına karşı olası tehlikeleri önlemek amacıyla kurulan bir sistemdir. Bu sistem, çamaşır makinesinde bir su kaçağı algılarsa “su seviyesi aquastop seviyesinde” anlamına gelen E12 hata kodu ortaya çıkar.

Çamaşır makinenizde E12 hata kodu ile karşılaştıysanız ilk olarak elektrik akımını kesmek için makinenin fişini çıkarmanızda fayda var. Daha sonra su olma ihtimaline karşı makinenin altını kontrol etmeli ve su varsa temizlemelisiniz. Bu işlemlerden sonra makineyi tekrar çalıştırıp sorunun geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer sorun devam ediyorsa su akışını kesmek için vanaları kapatıp yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.

E17: Köpük Sebebi ile Sıkma Yapmadan Program Bitti

Çamaşır makinesinin performansı için kullandığınız deterjan da bir o kadar önemli. Çamaşırlarınızın yüküne ve kir seviyesine göre deterjan kullanarak makinenin sorunsuz çalışmasını sağlayabilirsiniz. Eğer makinenize fazla veya nemli ortamda kalan deterjan eklerseniz bu köpüklenmeye sebep olabilir. Böyle bir durumda da E17 hata kodu ile köpük sebebi ile sıkma yapmadan “program bitti” uyarısı ile karşılaşabilirsiniz.

Çamaşır yıkama sırasında köpük sorunu ortaya çıkarsa makinenizi boşaltıp boş bir şekilde kazan temizleme yapmanız gerekir. Makinenizde “Kazan Temizleme” programı varsa bu programda, yoksa da “90°C Pamuklu” programında deterjan koymadan çamaşır makinesini çalıştırabilirsiniz. Ancak temizleme işleminden sonra da hata devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçmenizde fayda var.

E18: Dengesiz Yük Sebebi İle Sıkma Yapmadan Program Bitti

Çamaşır makinenizin düzgün bir şekilde yıkama yapabilmesi için içerisindeki çamaşır miktarına dikkat etmelisiniz. Çünkü çamaşır miktarı çok olduğunda çamaşır makinesinin performansı düşebileceği gibi az olduğunda da makineniz hata verebilir. Bu hata ise E18 yani dengesiz yük sebebi ile sıkma yapmadan program bitti uyarısıdır.  

E18 hata kodu ile karşılaştığınızda çamaşır makinesi içindeki çamaşır miktarını kontrol etmelisiniz. Eğer makine içinde çamaşır miktarı az ise daha çok çamaşır ekleyerek, miktar normalse de çamaşırları makinenin içinde dengeli bir şekilde dağıtarak sorunu çözebilirsiniz.

E27: Su Seviyesi Yükselmiyor, Kapı Kilitli Sinyali (Zero Cross) Gelmiyor

Çamaşır makinesinin çalışması için su tahliye hortumunun gidere düzgün bir şekilde bağlanması gerekir. Bu bağlantıda hata olması halinde “Su seviyesi yükselmiyor” anlamına gelen E27 hata kodu ortaya çıkar.

Bu hatayı gidermek için makinenin su tahliye hortum bağlantısını kontrol etmelisiniz. Bu bağlantı ile dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için çamaşır makinenizin kullanım kılavuzunda yer alan “Su tahliye hortumunun gidere bağlanması” bölümünü inceleyebilirsiniz.  

E29: Çalışma Gerilimi Limit Dışı

Çamaşır makinenizde karşılaşabileceğiniz bir diğer hata kodu E29, çalışma gerilimi limit dışı anlamına gelir. Bu hata ortaya çıktığında o anda aktif olan programı iptal etmeniz gerekir. Program seçim düğmesini çevirip başka program seçerek programı iptal edebilirsiniz. İptal işlemi hakkında daha detaylı bilgi için kullanım kılavuzundaki “Program iptal etme” bölümünü inceleyebilirsiniz.

Program iptalinden bir süre sonra hata çözülebilir. Ancak iptal işleminden sonra da hata devam ediyorsa yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.

E84: Ağ Bağlantısı Yapılamıyor

Arçelik çamaşır makinelerinin HomeWhiz özelliği sayesinde çamaşır makinenizi akıllı cihazınızdan kontrol edebilir, makinenizin durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak bu özelliği kullanmak için çamaşır makinenizi, bulunduğu ortamın ağına bağlamalısınız. Eğer ağ bağlantısı yapılamıyorsa E84 hata kodu ile karşılaşabilirsiniz.

Bu hata ile karşılaşmanız halinde ilk olarak çamaşır makinenizin kullanım kılavuzunda yer alan “HomeWhiz Özelligi ve Uzaktan Kumanda Fonksiyonu" bölümünü inceleyerek yaptığınız işlemlerin hatalı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer işlemlerde bir hata bulunmamasına rağmen ağ bağlantısı yapılamıyorsa yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.  

Err: Üründe Güvenlik Algoritması Çalışıyor

Çamaşır makinenizde güvenlik algoritması çalışıyorsa Err hata kodu ile karşılaşmanız mümkün. Bu hata kodu ile karşılaştığınızda önce yazının geçmesini beklemeli, sonrasında da 1. ve 2. yardımcı fonksiyon tuşlarına basarak ekranda görünen bilgiyi kontrol etmelisiniz.

SC: Yapılan Kontroller Sonrasında Şikayetiniz Giderilmedi

Herhangi bir problemden ötürü çamaşır makinesinde tüm kontroller yapılmasına rağmen sorun giderilmediyse SC hata kodu ortaya çıkar. Bu hata kodunu gördüğünüzde doğrudan yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.

Tüm bu hatalardan kaynaklı olarak çamaşır makinenizdeki arızanın giderilmesi için yetkili servisle iletişime geçmeniz gerekirse 0850 210 0 888 numaralı çağrı merkezini arayabilir ya da “Servis Randevu” sayfası üzerinden randevu oluşturarak teknik destek hizmeti talep edebilirsiniz.