Arçelik
Arçelik
5.01.2024

Buzdolabınızı organize ederken

Buzdolabınızı organize ederken dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıda bulabilirsiniz.
Buzdolabınızın rafları farklı ısılarda olabilir. Bu nedenle yiyecekleri buzdolabına dizerken hangisini nereye koyduğunuza dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, genellikle kapı raflarına dizilen yumurtalar alt raflarda daha uzun süre taze kalır.

Buzdolabınızı organize ederken dikkat etmeniz gereken dizilim şekilleri

Buzdolaplarında alt raflardaki gıdalar üsttekilere göre daha soğuktur. Buzdolaplarının soğutma sistemleri ve rafların konumu nedeniyle dolabınızın farklı bölgeleri farklı ısılardadır. Farklı tür gıdalar, farklı raflarda en uygun ısıda muhafaza edilir. Bazı buzdolaplarında meyve, sebze, et ve peynir için özel olarak tasarlanmış bölmeler bulunur. Bu bölmeler belirtilen gıdalar için en uygun koşulları sağlar. Buzdolabınızda bu bölmeler yoksa birkaç öneriye ihtiyacınız olabilir.

Buzdolabınızı organize ederken dikkat etmenizi tavsiye ettiğimiz dizilim şekilleri aşağıdaki gibidir.

Kapı rafları: Sık sık açılıp kapandığını göz önüne alırsak, kapı bölmeleri buzdolabınızın en sıcak yeridir. Dolayısıyla kapıda yer alan raflara, ısı dalgalanmalarına ve daha yüksek derecelere dayanabilecek gıdalar yerleştirmeniz gerekir. Buzdolabı kapısında görmeye alışık olduğumuz günlük süt ve yumurta, kolay bozulabilen gıdalar olduklarından daha soğuk raflara yerleştirilmelidir. Kapı raflarında su, meyve suyu, meşrubat, baharat gibi ısı değişiminden etkilenmeyen gıdaları, raf ömürlerine dikkat ederek rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Üst raflar: Buzdolabınızda ısının en sabit olduğu yer üst raflardır. Alt kısımlar kadar soğuk olmayan üst raflarda tüketime hazır, pişirilmesine gerek olmayan ve kısa sürede tüketilecek gıdaları saklayabilirsiniz. Pişirdiğiniz yemekleri, meyve ve sebzeleri, hazır sandviçleri üst raflara yerleştirebilirsiniz. Bu sayede kısa süre içinde tüketeceğiniz bu gıdaları görmeniz ve ulaşmanız da kolaylaşır.

Alt raflar: Et, tavuk, balık gibi gıdalar bakterilerin en hızlı çoğalabildiği yiyeceklerdir. Bu gıdaları buzdolabınızın en soğuk bölümü olan alt raflara yerleştirerek tazeliklerini daha uzun süre koruyabilirsiniz. Alt raflar, düşük ısılarda daha uzun süre taze kalan günlük süt ve yumurta gibi gıdalar için de en doğru tercihtir.

Buzdolabının üzeri: Buzdolabının mekanik aksamındaki sıcak hava kondenser (yoğuşturucu) yardımıyla dışarı atılır. Bu durum, cihazınızın üst kısmının ısınmasına neden olur. Ekmek ve benzeri gıdaları buzdolabınızın üzerinde saklamak onların yüksek ısıda daha çabuk bozulmasına neden olur. Dolabınızın üst kısmını bir depolama alanı olarak kullanmak istiyorsanız bu alana kâğıt havlu, yemek kitapları ya da tencere gibi eşyalarınızı yerleştirebilirsiniz.
 
Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.