Arçelik
Arçelik
5.01.2024

Buzdolabında saklanmaması gereken gıdalar

Yiyeceklerimizi koruması için güvendiğimiz buzdolabımızda saklanmaması gereken bazı gıdalar da bulunur. Patates, çikolata ve bal gibi gıdalar buzdolabına konduğunda lezzetlerini yitirebilir, hatta yenemez hale gelebilirler.
Soğuk ortamda muhafaza edilmeye uygun olmayan gıda türleri

Yiyeceklerin tazeliklerini sağlıklı bir şekilde korumak için buzdolabımıza güveniriz. Ancak soğuk ortamda muhafaza edilmeye uygun olmayan bazı yiyecekler de bulunur. Oda sıcaklığında saklanması tavsiye edilen yiyeceklere aşağıdaki şekilde örnek verilebilir.

Çikolata: Soğuk ortamdan oda sıcaklığına getirildiğinde çikolatanın içindeki şeker yoğunlaşarak yüzeye çıkabilir ve bir katman oluşturabilir. Paketinde aksi belirtilmedikçe, çikolatanızı güzelce sarılmış bir şekilde serin ama çok soğuk olmayan bir yerde saklayarak lezzetini koruyabilirsiniz.

Bal: Bal doğada bozulma süresi en uzun olan gıdalardan biridir; dolayısıyla buzdolabında saklanmasına gerek yoktur. Balı buzdolabına koyduğunuzda katılaşır ve içerdiği şeker kristalleşebilir. Balın doğal tat ve dokusunu yitirmemesi için oda şartlarında saklamanız yeterli olacaktır.

Yağ: Buzdolabına koyulan yağlar yoğunlaşır ve bulanık bir renk alır. Fındık, fıstık, ceviz, Hindistan cevizi gibi çabuk bozulabilen yağlar dışındakileri oda sıcaklığında saklamanızı tavsiye ederiz.

Domates: Domatesi oda sıcaklığında tutmanızı öneririz. Soğuk hava domatesin hücre yapısını parçalar. Hücre yapısı bozulan domatesler yumuşak, kumlu ve lezzetsiz bir hal alır.

Patates: Patates soğutuldukça içerdiği nişasta şekere dönüşür. Bu durum patatesin daha tatlı olmasına neden olabilir. Daha tatlı olmalarını istemiyorsanız, patatesleri buzdolabına koymak yerine oda sıcaklığında saklamanızı tavsiye ederiz.

Soğan: Soğanı buzdolabında değil, kuru ve serin bir sepette saklamanızı tavsiye ederiz. Ancak soğan ve patatesleri ayrı sepetlerde muhafaza etmeniz gerekir. Soğan ve patatesler sepetlerinde beklerken bir gaz salınımı yapar. Saldıkları bu gazlar birbirlerinin bozulma süreçlerini hızlandırır. Patates ve soğanları birbirlerine çok yakın yerlerde saklamamaya özen göstererek tazeliklerini daha uzun süre koruyabilirsiniz.

Sarımsak: Buzdolabına konan sarımsak bir süre sonra filizlenir. Hatta lastiğimsi bir yapı alarak yenmez hale gelir. Bu nedenle sarımsaklarınızı dolabın dışında, kuru ve serin bir yerde saklamanızı öneririz.

Ekmek: Ekmekteki nişastanın soğukta çözünürlüğü azalır ve kısmen kristalleşir. "Retrogradasyon" denilen bu süreç sonucunda ekmeğin yapısı sertleşir ve çok daha çabuk kurur. Paketli ekmekleri aksi belirtilmedikçe buzdolabına koymamanızı tavsiye ederiz.
 
Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.