Arçelik
Arçelik
19.01.2024

Bulaşık Makinesi Hata Kodları: Nedir, Nasıl Çözülür?

Sorunsuz çalışan bulaşık makineniz, farklı durumlardan ötürü bazen hata verebilir. Tabii ki bu hatalardan bazıları kolaylıkla çözebileceğiniz sorunlar olurken bazıları için de yetkili servisi çağırmanız gerekebilir. Peki, hangi hata için nasıl bir çözüm uygulanmalıdır?

Bu sorunun cevabını doğru bir şekilde verebilmenin yolu, Arçelik bulaşık makinelerinde ortaya çıkan hata kodlarını, bu kodlarının anlamlarını ve çözümlerini bilmekten geçiyor. O halde gelin, bulaşık makinesi hata kodlarını incelemeye başlayalım.

E01: Taşma

Bulaşık makinesinin program göstergesinde E01 ikonu yanıp sönüyorsa makineniz taşma hatası veriyor demektir.

Makine fazla su aldığında veya herhangi bir parçada sızıntı olduğunda bulaşık makinesinde taşma hatası ortaya çıkabilir. Taşma devam ettiği sürede de makinenin emniyet algoritması devreye girerek makine içerisindeki suyu atmaya çalışır. Eğer taşmadan kaynaklı fazla su bulaşık makinesinin içinden atılırsa program göstergesinde yanıp sönen E01 ikonu tamamen söner.

Ancak bulaşık makinesinin içindeki su atılamazsa hata kodu, göstergede yanıp sönmeye devam eder. Böyle bir durumda elektriği kesip valfi kapattıktan sonra yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.

E02: Su Kesik

Bulaşık makinesinde karşılaşabileceğiniz bir diğer hata kodu E02 yani su kesik hatasıdır. Şebeke suyu kesildiğinde veya bulaşık makinesinin su giriş musluğu açılmadığında makine su almaz ve program göstergesinde E02 ikonu yanıp sönmeye başlar. Eğer şebeke suyunun kesilmesinden kaynaklı bu hata ortaya çıktıysa su geldiğinde makine tekrar su alır ve program kaldığı yerden devam eder. Böylece hata da ortadan kalkar.

Şebekede su kesintisi bulunmuyorsa ve E02 kodu ile karşılaştıysanız bulaşık makinenizin su beslemenizi kontrol etmeniz gerekir. Bunun için önce elektriği ve suyu kesmeli, sonrasında makinenin su giriş hortumunu çıkarmalısınız. Su giriş hortumundaki filtreyi kontrol edip temizledikten sonra makinenin su bağlantısını tekrar kurabilirsiniz. Bu işlemden sonra makineniz su almaya başlarsa bir süre sonra göstergede görünen E02 ikonu söner.

Ancak hata kodu sönmezse su alma problemi devam ediyor demektir. Hatanın devam etmesi durumunda makineyi kapatıp yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.

E06: NTC

Bulaşık makinesinde düzgün ve sürekli ısıtma yapmıyorsa makinenin NTC sensöründe yani bulaşık makinesi ısı sensöründe arıza olabilir. Böyle bir durumda da E06 hata kodu ile karşılaşmanız mümkün.

Bulaşık makinesinde E06 hatası bulunuyorsa makinenin su ısıtma ve yıkama performansı düşer. Makineye eski performansını geri kazandırmak ve sıcaklık sensöründe bulunan arızayı çözmek için makinenizi kapatıp yetkili servisle iletişime geçmeniz gerekir.

E07: Sürekli Su Alma

Bulaşık makineniz sürekli su alıyorsa E07 hata kodu yani sürekli su alma hatası ile karşılaşabilirsiniz. Makinenin sürekli su alması, akış ölçerde oluşan arızadan kaynaklıdır. Çünkü bulaşık makinelerinde bulunan akış ölçer, bulaşık makinesindeki su miktarını ölçerek maksimum su seviyesini düzenler.

Bulaşık makinesinde E07 hatası ortaya çıktığında öncelikle makinenin emniyet algoritması devreye girer ve makinenin içindeki fazla su atılır. Ancak su atılmasına rağmen hata devam ediyorsa bir tehlike oluşmaması için elektriği kesip valfi kapattıktan sonra yetkili servisle iletişime geçmeniz gerekir.  

E26: 15'C Üstü Kompresör Arızalı Hatası

Bulaşık makinesinde kompresörün arızası, sıcaklık değişiminden anlaşılabilir. Kompresörde yetersiz soğutucu akışkan olması halinde sıcaklık yükselir ve bulaşık makinesinin performansını etkiler. Böyle bir durumda makine durdurulmalı ve yetkili servisle iletişime geçilmelidir.

IONIZER LED: 15'C Altı Kompresör Arızalı Hatası

Sistemde aşırı miktarda soğutucu akışkan bulunuyorsa kompresör, yeterli miktarda ısınmaz. Makinenin performansını etkileyen bu arıza için de yetkili servisle iletişime geçmek gerekir.

Tüm bu hataların devam etmesi ve makinenizin performansını düşürmesi halinde 0850 210 0 888 numaralı çağrı merkezini arayarak ya da “Servis Randevu” sayfası üzerinden randevu oluşturarak teknik destek hizmeti talep edebilirsiniz.