Arçelik
Arçelik
5.01.2024

Bilgisayar kullanımında enerji tasarrufu yapmak için

Bilgisayar kullanımında enerji tasarrufu yapmak için dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıdaki adımları takip ederek öğrenebilirsiniz.
Birkaç basit yöntemle bilgisayarınızın daha az enerji tüketmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin, ekran koruyucunuzu devre dışı bırakmak ya da kullanmadığınız zamanlarda monitörünüzü kapatmak son derece basit ve etkili yöntemlerdir. Ayrıca işletim sistemindeki güç yönetimi ayarlarını düzenleyerek bilgisayarın güç kullanımını iş ritminize uyacak şekilde ayarlayarak da enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Bilgisayarımı nasıl daha verimli kullanabilirim?

Bilgisayarlar en sık kullanılan elektronik aletlerden biridir. Neredeyse sürekli kullanılan bu cihazları daha verimli kullanmanın bazı yollarını aşağıda bulabilirsiniz.

Bilgisayar kullanımında enerji tasarrufu sağlamak için bilgisayarınızı açık bırakmak yerine uyku moduna alın. Bilgisayarınız uyku modundayken, monitör ve sabit disk gibi parçalar enerji tüketimi yapmaz; hiçbir veri kaybı da yaşamazsınız. Ayrıca bilgisayarlarda enerji tüketimini en aza indirmek için geliştirilmiş “güç tasarrufu” modu bulunur. Denetim masasına girip güç tasarrufu ayarlarından bu modu seçebilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Benzer ayarları ekranınız için de yaparak bilgisayarınızın enerji tüketimini azaltabilirsiniz.

Güç ayarları ve ekran koruyucular

Bilgisayarınızın güç ayarlarını düzenleyerek ekranının ne kadar süre sonra karartılmasını ya da kapatılmasını, bekleme moduna ne zaman geçmesini istediğinizi düzenleyebilirsiniz. Bu süreler kısaldıkça bilgisayarınız daha az enerji tüketir.  Ekranınızın kontrastını %50 oranında azaltırsanız ortalama 40-50 Watt’lık bir enerji tasarrufu elde edebilirsiniz.

Bilgisayarınızı uzun süre kullanmadığınızda devreye giren ekran koruyucular monitörünüzün daha az enerji tüketmesini sağlamaz. Aksine, ekranın aktif durumda kalarak normal kullanımdaki kadar enerji harcamasına neden olur. Uzun süre kullanmayacağınız zamanlarda ekran koruyucu kullanmak yerine monitörünüzü kapatmanızı tavsiye ederiz.

Arka planda çalışan programları kapatın

Arka planda çalışan programlar bilgisayarınızın daha fazla enerji tüketmesine neden olur. Kullanmadığınız programları; kablosuz ağ, Bluetooth, USB portları ve DVD/CD sürücüleri gibi özellikleri, ihtiyacınız olmadığı zamanlarda kapatırsanız bilgisayarınız daha tasarruflu çalışacaktır.

Bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda ana düğmeden kapatmanızı ve prizden çıkarmanızı tavsiye ederiz. Böylece bilgisayarın bekleme modunda enerji tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.
Yardım mı gerekli?
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz.