Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Evinizin Kontrolü Sizde Olsun: Akıllı Ev Teknolojileri

Günden güne gelişen, yenilik ve pratiklik sunan ev otomasyon teknolojileri artık her zamankinden daha erişilebilir hâle geldi. Cep telefonlarından tek bir tuşla kontrol edilebilen akıllı ev sistemleri, sadece gündelik yaşamı kolaylaştırmakla kalmıyor; su ve enerji tasarrufu da sunuyor!

Peki ev otomasyon sistemleri bütün bunları nasıl başarıyor?

Ev Otomasyonu ve Kontrol Sistemleri

Her şeye daha detaylı bakabilmek için, bazen temele inmek gerekir. Akıllı ev teknolojileri tam olarak nedir, bu sorunun cevabını vererek başlayalım.

Akıllı ev teknolojileri ağırlıklı olarak dokunmatik paneller aracılığıyla kontrol edilen bir otomasyon sunar. Ev otomasyon ürünleri ile ısıtma, soğutma, aydınlatma, iklimlendirme, multimedya cihazlar ve sulama sistemi başta olmak üzere neredeyse bütün elektrikli cihazların kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Ev otomasyon cihazları geliştirilirken, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi entegre bir sistem olarak düşünülür. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) terimi; günlük hayatta sık kullanılan nesnelerin internet yolu ile diğer nesnelerle veri alışverişi yapabilmesini mümkün kılan bir teknolojiyi nitelendirir. Bu teknoloji sayesinde nesneler birbirleriyle tam anlamıyla senkronizasyon sağlar.

Nesnelerin İnterneti teknolojisi; ev aletlerinden veri toplayan, bu verileri değerlendiren ve analiz ederek yeni çözümler üreten web özellikli akıllı cihazlardan oluşmaktadır. Bu cihazlar toplanan verileri internet yöntemiyle bir bulut sistemine aktarır ya da farklı bir cihaz ile paylaşır. Ardından analiz edilen verilerden hareketle çıkan sonuçlar ve yeni kullanım önerileri, tüketiciye sunulur.

Akıllı Ev Enerji Yönetimi

Otomatik ev kontrolü denildiğinde akla gelen akıllı ev sistemleri, pek çok farklı açıdan tasarruf ve kolaylık sunar. Evinizin yer aldığı sokağa girdiğinizde, uzaktan çalıştıracağınız klimanız siz eve vardığınızda ev içi sıcaklığı tam istediğiniz dereceye taşır. Ya da içine yerleştirdiğiniz yemeği, fırınınız sizin belirlediğiniz saatte ve tam da istediğiniz programla ısıtır.

Bütün bu kolaylıkların yanı sıra enerji yönetimi de akıllı ev teknolojileri için önemli bir detaydır. Zira ışıkları kapatıp kapatmadığınızı anımsamadığınız durumlarda uzaktan kontrol sağlayabilir, enerji tüketiminizi takip ederek hangi alanlarda tasarruf edebileceğinizi analiz edebilir, cihazlarınızı zamanlama konusunda doğru yönlendirerek minimum enerji ile maksimum verimlilik elde edebilirsiniz.

Peki akıllı evlerde enerji yönetimini sağlayan başlıca unsurlar nelerdir?

  • Akıllı termostatlar: Evlerin soğutma ve ısıtma sistemlerini optimize eden akıllı termostatlar, ciddi bir enerji tasarrufu sunar.
  • Aydınlatma otomasyonları: Işıkların hareket sensörleriyle veya belirli zamanlamalarla kontrolünü sağlayan aydınlatma otomasyonları gereksiz enerji tüketiminin önüne geçer.
  • Uzaktan yönetim: Ev aletlerinin uzaktan yönetimi ile doğru zamanda doğru programların çalıştırılması sağlanarak enerji tasarrufu elde edilir.

Güvenlik ve İzleme Sistemleri

Ev, en temel yaklaşımda; insanın en ilkel çağlardan bu yana kişisel alan ve güvenlik ihtiyaçlarına dönük arayışının karşılandığı mekândır. Bu kriterlerden güvenlik için, uzun yıllardır pek çok farklı çözüm üretilmiş ve yeni yöntemler geliştirilmiştir. Akıllı ev teknolojileri, ilk olarak sundukları güvenlik çözümüyle popülarite kazanmıştır. Evinizde olmadığınız zaman dahi uzaktan izleyebildiğiniz kameralar ve yönetebildiğiniz güvenlik sistemleri size kendinizi her daim güvende hissettirir.

Akıllı evlerde kullanılan güvenlik ve uzaktan izleme sistemleri ise konseptleri ve işlevleri doğrultusunda şu şekilde sınıflandırılır:

  • Akıllı ev güvenlik sistemleri: Güvenlik kamerası, hareket sensörü, kapı ve pencere sensörü gibi aletler ev güvenliğini izleyerek olası tehlike ve hırsızlık durumlarında uyarı gönderir.
  • Akıllı ev uzaktan izleme sistemleri: Uzaktan izleme sistemleri sayesinde akıllı telefonunuz üzerinden ev içi ve ev dışı aktiviteleri uzaktan takip edebilirsiniz. Pek çok akıllı ev sistemi, mobil uygulama veya web arayüzü ile uzaktan izleme olanağı tanımaktadır.

Ev Eğlence ve Medya Sistemleri

Akıllı ev teknolojileri sayesinde telefonunuz, tabletiniz veya akıllı televizyonunuz ile evinizdeki eğlence ve medya sistemlerini de kolayca yönetebilir ve yönlendirebilirsiniz. Akıllı teknolojilere sahip bir evde cihazlar da birbiriyle etkileşimde olarak hem pratik öneriler sunabilir hem de tüketim alışkanlıkları doğrultusunda süreçlerini optimize edebilir.

Çok odalı ses sistemlerini daha önce duymuş muydunuz? Bu sistemler sayesinde akıllı evlerde senkronize biçimde müzik dinleyebilir, sesle ilgili herhangi bir işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Akıllı ev hoparlörleri ise bu ses sistemlerini mümkün kılan en önemli unsur. En basit örnekle; tek başınıza en sevdiğiniz dizinin yeni bölümünü izleyeceğiniz bir gece vakti “Işıkları kapat!” dediğiniz zaman akıllı evinizde ışıklar sönüyorsa bu akıllı hoparlörler sayesinde gerçekleşiyor. Aynı zamanda telefonlarınıza gelen aramaları ev içi ses sistemleri ile karşılayabilmeniz de akıllı hoparlörler sayesinde mümkün oluyor.

Günden güne gelişen ve pek çok farklı alanda da aktiflik gösteren akıllı ev teknolojilerinin gelecekte ulaşacağı noktalar oldukça heyecan verici. 1960’lı yıllarda geliştirilen ve alışveriş listelerini hesaplayarak ev sıcaklığını kontrol etme gibi o döneme göre çok özel işlevleri gerçekleştiren ilk akıllı cihazdan günümüze kadar katettiğimiz yol, geleceğin bir vizyonunu sunuyor.

Arçelik’in geliştirdiği HomeWhiz Teknolojisi ile çok kısa bir süre sonra buzdolabınız, mutfağınızdaki malzemeleri analiz edecek; fırınınız ise onunla kurduğu etkileşim ve internetten araştırdığı yemek tarifleri sayesinde hangi yemeklerin yapılabildiğini sizinle paylaşacak. Üstelik, seçeceğiniz yemek doğrultusunda sizin için doğru programı da çalıştıracak.

Akıllı ev teknolojilerinin en güzel yönü de bu: Evdeki cihazların birbirleriyle etkileşim kurmaları! Bu sayede yaşam tarzınız ve gündelik rutinleriniz doğrultusunda edinilen bilgiler, süreçleri optimize ederken kullanılıyor ve yaşamınıza pratiklik kazandırılıyor.