Suyun Kireçli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Kireçli Suyun Zararları Nelerdir?
Suya karışan yabancı ve zararlı maddeler suyun renginde, kokusunda ya da tadında değişiklikler meydana getirebilir. Fakat suyun berrak olması ya da kokusunda, tadında bir değişikliğin olmaması da suyun temiz olduğu anlamına gelmeyebilir. Kireç suda en çok karşılaşılan sorunlardan biridir ve kirecin sudaki varlığını görmek bazı zamanlarda mümkün olmayabilir. Şimdi hem sizin sağlığınızı tehdit edebilecek olan hem de ev aletlerinizin ömrünü kısaltabilecek sert suyu yakından tanıyalım.
Kireçli Su Nedir?
Kireçli su veya diğer adıyla sert su, yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum iyonları içeren sudur. Sertlik; alüminyum, baryum, demir, çinko ve manganez gibi metallerden de kaynaklanabilir1. Su sertliği oluşmaması için standart miktar ise kalsiyum için 75-200 mg/lt, magnezyum için ise 50-180 mg/lt’dir2.
Sert Su Sağlığı Nasıl Etkiler?
“Kireçli su içmek zararlı mı?” sorusunun yanıtını; suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, özellikle kalsiyum ve magnezyum varlığı verir. Çünkü bu maddelerin su içinde bulunduğu miktarın etkileri farklı olabilir. Magnezyum alımında artış, ishale neden olabilir. Hem magnezyumu hem sülfatı yüksek içme sularının da müshil etkisi olur3. Fazla kalsiyum, kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olmasına, yani hiperkalsemiye veya süt alkali sendromuna yatkın kişilerde sorun yaratabilir. Süt alkali sendromu, dokudaki pH’ın normalin üstüne çıkmasıyla oluşan metabolik alkaloz, hiperkalsemi ve böbrek yetmezliğinin aynı anda görüldüğü bir sağlık sorunu olarak tanımlanır 4.
Sert Su Cihazlarınız, Tesisatınız ve Bütçeniz İçin Tehdit Oluşturabilir
Kireçli sular; sıcak su sistemleri, kettle, ütü ve diğer ev aletlerinde birikintiye neden olur. Termosifon gibi su ısıtıcılarındaki birikinti ise cihazların ömürlerini kısaltabilir ve verimlerini azaltabilir5. Ayrıca bu birikintiler tencere ve tavalarınızda da görülebilir. Bu durum sizi sadece temizleme konusunda uğraştırmaz, aynı zamanda ısı transferini etkileyerek yemeklerinizin eşit ve çabuk pişmesine bile engel olabilir. Ev aletlerinizdeki bu durum ise elektrik, doğalgaz faturalarınıza yansıyabilir. Ev aletlerinin ve boruların içindeki birikintiler su akışını engellediği için de alet parçalarıyla boruların daha sık değişmesi gerekir6. Lavabo, küvet ve tuvaletlerinizde lekeler oluşuyorsa7, bulaşık yıkadıktan sonra bardak ve tabaklarınızda lekeler kalıyorsa, sıcak içeceklerinizin yüzeyinde köpükler oluşuyorsa sorumluyu buldunuz demektir: Kireç.Ayrıca çok sert sular, borularda aşınmaya da neden olabilir. Bu aşınma ise suya kurşun ve civa gibi metallerin karışmasına yol açabiliyor, boruların ömrünü kısaltabilir8. Bunun yanı sıra sağlığınızı tehdit ettiğini de not düşelim.
Suyunuzu Kireçten Arındırmak Birçok Fayda Sağlar
“Suyun kireci nasıl önlenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Su arıtma cihazı kullanabilirsiniz! Bu cihazlar suya sertliğini veren maddeleri arıtarak kireci önler. Kireçsiz su çok az birikme yapar, bu sayede de cihazın ömrü uzayabilir9. Böylece hem faturaların artmasının hem de olası cihaz arızalarının ve yenileme zorunluluğunun önüne geçebilirsiniz. Üstelik kireçsiz su, saçınızda ve kıyafetlerinizde sabun, deterjan gibi temizlik maddeleri kalmamasını sağlar, egzamaya iyi gelir10. Arçelik su arıtma cihazları sayesinde suyu daha yumuşak hale getirmek artık çok kolay! Su arıtma cihazları; suda bulunan tortuları, partikülleri, molekülleri, mikropartikülleri ve ağır metalleri ayrıştırarak geriye daha temiz, daha yumuşak bir su bırakır. Bu sayede siz de suyunuzu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz!
Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.