Az Su İçmenin Anksiyeteye Etkisi
Yeterli miktarda su tüketmemek beyin fonksiyonlarını çok yönlü bir şekilde etkileyerek daha az mutsuz, daha çok sinirli hissedilmesine neden olabilir. Ayrıca araştırmalar, az su içmenin stres seviyesini artırıp anksiyetenin tetiklenmesinin sebeplerinden biri olabileceğini de göstermektedir 3, 4.
İnsan vücudunun dehidrasyona verdiği bu tepkinin sebebi ise böbrek üstü bezlerinde üretilen ve “stres hormonu” olarak da bilinen kortizoldur5, 6. Kortizolün görevlerinden biri fiziksel ve psikolojik stresi kontrol etmektir7.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir. Fakat eğer uzun süredir yaşadığınız bir kaygı bozukluğunuz varsa bu durumda bir uzmandan yardım almanız gerektiğinin de altını çizmek isteriz.
Tam da bu noktada vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarının yaş, cinsiyet, kilo, kullanılan ilaçlar, mevsim gibi pek çok etkene göre değişebileceğini de belirtelim. Dilerseniz “Bunlara Dikkat! Su Tüketim Miktarını Etkileyen Faktörler” yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.