Arçelik
Arçelik
18.12.2023

Su İçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Su İçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Sizce su tüketimi hakkında en önemli şey nedir? Su içme alışkanlığı kazanıp vücudun günlük su ihtiyacını karşılayacak miktarda su tüketmek mi? Evet, bu doğru cevaplardan biri; fakat bu soruya verilecek tek cevap değil. O halde, su içerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi verelim. İşte, “Sağlıklı su tüketimi nasıl olmalı?” ve “Suyun faydası olması için su nasıl içilmeli?” gibi soruların cevapları:

 Su İçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ne Az, Ne Çok: İdeal Su Tüketim Miktarı Doğrultusunda Su İçin

Tüketilmesi gereken ideal su miktarı; cinsiyet, yaş, kilo, boy, yapılan egzersizler ya da alınan ilaçlar gibi etmenlere göre farklılık gösterebilir1. Dolayısıyla herkesin içmesi gereken su miktarı farklı olabilir. “Günde kaç litre su içmeliyim?” sorusunun en doğru cevabını öğrenmek için ise doktorunuza danışabilir ya da su tüketimini takip eden mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

Peki, gün boyunca içmeniz gerekenden çok daha yüksek miktarda su içmeniz sağlıklı mı? Hayır; “Fazla Su İçmek Zararlı mıdır? İhtiyacınızdan Fazla Su İçtiğinizin Belirtileri” yazımızda da anlattığımız gibi, vücudun ihtiyacı duyduğundan daha fazla miktarda su tüketimi, su zehirlenmesine ya da hiponatremiye neden olabilir2. Hiponatremi, kandaki sodyum değerinin çok düşük olmasıdır ve hayati tehlike oluşturabilir3. Özetle, içtiğiniz su miktarı vücudunuzun ihtiyaç duyduğu doğrultuda olmalıdır.

Su İçmek İçin Susama Hissinin Oluşmasını Beklemeyin

Su İçmek İçin Susama Hissinin Oluşmasını Beklemeyin

İdrar, terleme ve soluma vücuttan sıvı çıkışına neden olur. Susama hissi ise vücuttan %1 - %2 oranında sıvı çıkışı olduğunda gerçekleşir4. Fakat susama hissinin dışında da vücut, susuz kaldığının sinyallerini verebilir; ağız kuruluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi belirtiler ise bu sinyaller arasında yer alabilir5, 6. Bu sebeple susama hissinin oluşmasını beklemeden, belirli aralıklarla su içmek önemlidir.

Arıtılmış Su ile Sağlığınızı ve Cihazınızı Koruyabilirsiniz

Tüketmeniz Gereken Su Miktarını, Gün İçinde Yavaş Yavaş İçin

Belirli aralıklarla, yudum yudum su içtiğiniz takdirde vücudunuza hızlı bir şekilde su alma, yani suyu birden tüketme ihtimaliniz de azalır. Bu durum, vücudunuzdaki suyun hızlı bir şekilde atılmasının da önüne geçebilir. Hızlı bir şekilde değil, yavaş yavaş tüketilen su bağırsaklar ve böbrekler başta olmak üzere organlar tarafından emilebilir; bu da idrar çıkışının az olmasını ve organların sudan alabilecekleri faydaları almalarını sağlayabilir7. Yapılan bir araştırmaya göre bir anda fazla su içenlerin, aynı miktarda suyu belirli bir zaman aralığında yavaş yavaş içenlere göre daha çok idrara çıktıkları ve dolayısıyla vücutlarından daha fazla sıvı çıkışı olduğu sonucuna varılmıştır8.

Bunun yanı sıra “Su ayakta mı, oturarak mı içilir?” sorusunun cevabının da suyun vücuttaki emilimini etkileyen bir husus olduğu düşünülmektedir. Fakat ayakta su içildiğinde, suyun direkt olarak onikiparmak bağırsağına geçtiğini ya da ayakta su içmenin zararlarını kanıtlayan bir bilimsel sonuç bulunmamaktadır9.

Taze Su Tüketmeye Özen Gösterin

“Su içimi nasıl olmalı?” sorusunun önemli başlıklarını sizinle paylaştık, su içmenin doğru yolu hakkında bilgi verdik. Bu noktada içtiğiniz suyun tazeliğinin de çok önemli olduğunu not düşmek isteriz. Çünkü ambalajı açılıp tüketilmeyi bekleyen suyun içerisinde bakteri oluşumu meydana gelebilir10, 11. Bakteriler suyun bayatlamasına neden olup suyun tadını, kokusunu değiştirebildikleri gibi sağlığınızı da olumsuz bir biçimde etkileyebilir. Dilerseniz bu konuda ayrıntılı bilgi almak için “Akıllardaki Cevapsız Soru: Su Bayatlar mı?” yazımızı okuyabilirsiniz.

“Her daim taze suyu bulmak kolay mı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet; Arçelik su arıtma cihazları ile çok kolay! Üstelik Arçelik su arıtma cihazları sadece taze su sunmakla kalmıyor, ters ozmos teknolojisi ve dört aşamalı arıtma sistemi sayesinde size temiz su da sunuyor. Ayrıca filtre değişim zamanlarınız da Arçelik tarafından takip edilip zamanı geldiğinde filtreleriniz ücretsiz bir şekilde değiştiriliyor! Size de bardağınıza taze ve temiz su doldurup su içmenin faydalarından yararlanmak kalıyor!

Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.