Arçelik
Arçelik
6.11.2023

Kumandayı Elinize Almadan Önerilerimize Göz Atın: Televizyon Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek performansa ve kusursuz ekran kalitesine sahip bir televizyona herkes sahip olmak ister. Peki, gerçekten iyi bir televizyon almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Günün yorgunluğunu üzerinizden atmaya çalıştığınız akşam saatlerinde , tüm stresinizden kurtulabilmenizi sağlayacak seyir zevki sunan televizyonları nasıl keşfedebileceğinizi öğrenmeye hazır olun!

Piyasadaki sayısız televizyon modeli ve cihaz özellikleri ilk bakışta kafa karıştırıcı olabiliyor. Fakat doğru yönlendirmeler ile uygun televizyonu seçebilmek ve keyifli bir izleme deneyimi yaşamak da mümkün. Bu doğrultuda ihtiyacınıza uygun bir televizyonda aramanız gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uygun ekran boyutu
  • Görüntü kalitesi ve çözünürlük
  • Ekran teknolojisi
  • Yenileme hızı
  • Ses kalitesi
  • Bağlantı seçenekleri
  • Smart TV özellikleri
  • Tasarım ve stil
  • Garanti ve servis

İlk olarak ekran boyutlarına göre televizyonları inceleyelim:

Uygun Ekran Boyutunu Bulmak: Ekran Boyutu Neye Göre Seçilmeli?

TV alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan en önemli özelliklerden biri, tercih edeceğiniz televizyonun ekran boyutu. Televizyonu kullanacağınız oda, cihazın üzerinde duracağı standın genişliği ve derinliği, tavan yüksekliği ve kişisel tercihleriniz, televizyonlarda aramanız gereken ekran boyutunu belirleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Buradan hareketle sizin için uygun olan ekran boyutunun tek kriterinin yine siz olduğunuzu söyleyebiliriz.

Ekran boyutuyla ilgili kafa karıştırıcı bir ifade de uzunluk ölçü birimi olan ve " işaretiyle gösterilen inç kavramı. İnceleme yaparken karşılaşmışsınızdır, inç; televizyon, bilgisayar ve cep telefonu ekranının boyutunu belirtmek için kullanılıyor.

1 inç, 2,54 cm’ye eşit ve televizyon alırken karşılaştığınız inç ölçüsü, ekranın üst ve alt çapraz köşeleri arasındaki uzunluğu belirtiyor.

Ekran boyutunun büyük olmasının izleme deneyimini iyileştirdiği düşüncesi ise hem doğru hem de yanlış bir bilgi. Odanızda televizyonu sabitleyeceğiniz yer ile televizyon izleme alanınız arasındaki mesafe, ekran boyutunu belirlemek için en önemli kriterlerden biri. Odanıza ve oturma mesafenize göre kaç inç televizyon almanız gerektiğini merak ediyorsanız sizin için hemen bir hesaplama tablosu paylaşalım.

Televizyon İzleme Mesafesi Hesaplama:

İnç cinsinden belirtilen ekran boyutunun cm cinsinden değerinin yaklaşık 2 katı, televizyon izleme mesafesi olarak öneriliyor. Dilerseniz bir inç değeri seçerek televizyon izleme mesafesini belirlemek adına 65” ekran boyutu üzerinden hesaplama yapabiliriz.

1 inç = 2,54 cm

55 (inç değeri) X 2,54 (1 inçin cm cinsinden değeri) = 139,7 cm (ekran boyutunun cm cinsiden değeri)

139,7 cm x 2 (önerilen izleme mesafesi katsayısı) = 279,4 cm = 2,79 m (önerilen izleme mesafesi)

Çıkardığımız sonuç, televizyon izleyebileceğiniz en uygun izleme mesafesini sunsa da aşağıdaki tabloyu değerlendirerek kararınızı şekillendirebilirsiniz.

1-2 metre mesafe için 43” - 49” - 50”
2-3 metre mesafe için 43” - 49” - 50” - 55” - 65”
3 metreden uzak mesafe için 58” - 65” - 75”

Ekran boyutundan sonra dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da elbette görüntü kalitesi. Gelin, biraz da bu konuyu detaylandıralım.

Görüntü Kalitesi: Daha Detaylı Bir Görüntü Yakalamak Mümkün

Günümüz teknolojisi neredeyse insan gözü kadar kaliteli bir görüntüyü yansıtabilen televizyon modellerinin üretilebilmesine olanak sağlıyor. Televizyon görüntü kalitesi konusunda ise çözünürlük ve panel teknolojilerini değerlendirerek bilgi sahibi olmak mümkün. İlk olarak çözünürlükten bahsedelim.

Çözünürlük

Televizyonun boyutuyla birlikte artması gereken piksel sayısını ifade ediyor. Daha iyi ve detaylı bir görüntü kalitesi için gerekli olduğunu söyleyebiliriz.

HD Ready (High Definition), genellikle küçük boyutlu televizyonlarda buluyor ve 1280x720 piksel çözünürlük sağlıyor. HD Ready özellikli ortalama boyutlardaki bir televizyonda çok iyi görüntü kalitesine ulaşmanız mümkün olmayabilir.

Almak istediğiniz TV,  32" ila 49" arasında ise 1920x1080 piksel çözünürlüğe sahip FHD (Full High Definition) ya da full HD özellikli TV modellerini inceleyebilirsiniz.

UHD (Ultra High Definition) ya da  4K ise piksel çözünürlüğünün 3840x2160 olacak şekilde kullanıldığı anlamına geliyor. 4K çözünürlük, HD ekran çözünürlüğünden yaklaşık olarak 4 kat daha yüksek piksel yoğunluğu sunuyor. UHD teknolojisi de 4K teknolojisi ile hemen hemen aynı özellikler kümesini ifade ediyor. UHD TV ya da 4K televizyon alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda televizyonunuzu 49" ve üzeri boyutlarda tercih etmenizin daha doğru olacağını söyleyebiliriz.

7680x4320 piksel çözünürlüğü bulunan 8K ise 4K TV’lere kıyasla 4 kat daha fazla görüntü kalitesi sunuyor. Görüntüleri en yoğun ve detaylı görebileceğiniz çözünürlük şu an için 8K TV’lerde bulunuyor.

Televizyon Panel Teknolojileri

Her geçen gün gelişen teknolojiye ayak uyduran televizyonların ekranları da yenilikler ve gelişmeler doğrultusunda güncelleniyor. Bu şekilde etkileyici bir görüntü kalitesine ulaşmak hedefleniyor.

Bu doğrultuda televizyonların sahip olduğu ekran teknolojilerinin en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

LED: Birçok LED lambanın kontrol edilmesiyle parlak ışıkların elde edildiği LED teknolojisi, yüksek parlaklık ve kontrast oranı ile geniş renk gamına sahip. LED ekranların bir diğer olumlu özelliği ise düşük enerji tüketimine sahip olması.

LED TV alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında, televizyon izleme rutinlerinizi değiştirecek özelliklerin de yer alması gerektiğini söyleyebiliriz. Parlak sahneleri daha net, renkleri daha canlı ve karanlık çekimleri daha ayrıntılı bir şekilde sunan LED TV’lerle seyir zevki yüksek bir izleme deneyimi yakalamak hiç zor değil.

OLED: Organic Light Emitting Diode ya da kısa adıyla OLED, ekran aydınlatma sisteminin organik bileşenler kullanılarak sağlanması anlamına geliyor. OLED ekranlar, LCD ekranlara oranla daha ince ve hafif olarak tasarlanıyor. Bu ekranlar LCD ekranlara göre daha yüksek kontrast ve geniş renk gamı sunuyor.

QLED: QLED TV’ler Quantum Dot Teknolojisi kullanarak OLED’e göre renkli ve daha parlak, aynı zamanda daha iyi bir izleme deneyimi sağlıyor.

Şimdi de modern televizyonlardaki temel kriterlerden yenileme hızına göz atalım, “Yenileme hızı nedir ve nasıl olmalı?” sorusunu cevaplayalım.

Yenileme Hızı: Akıcı Görüntünün Anahtarı

Televizyon alırken dikkat edilmesi gereken özellikler arasında bulunan ekran boyutu, görüntü kalitesi, ekran teknolojisi gibi kriterlerin yanı sıra yenileme hızı da oldukça önemli. Ekranınızdan verim alabilmeniz için yenileme hızının yüksek olması gerektiğini söyleyebiliriz. Ekran yenileme hızı, saniyede yenilenen görüntü sayısını ifade etmek için kullanılıyor. Bu görüntü sayısı ise Hertz (Hz) cinsinden ölçülüyor. Bir TV ekranının görüntülenme hızı düşük olursa buna da motion blur deniyor.

Spor, aksiyon ve macera gibi içerikler oldukça hızlı sahneler barındırıyor. Yüksek ekran yenileme hızı sayesinde de bu tür içerikleri herhangi bir kesinti yaşamadan akıcı bir şekilde izleyebilirsiniz.

Tabii görüntünün tamamlayıcısı ses konusunu da atlamamak gerekiyor. Dilerseniz şimdi bu konuya değinelim.

Ses Kalitesi: Dahili ve Harici Ses Sistemlerinin Önemi

Televizyon çoğu evde görselliğin yanı sıra ana sesin de kaynağı. Gün içerisinde ya da akşam televizyon odaklı saatler geçirmeseniz de evin olağan akışına karışan sesiyle hep orada. Dolayısıyla bu sesin kalitesi de satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli detaylar arasında kendine yer buluyor. Televizyonun dahili hoparlörünün ses kalitesinin yanı sıra harici ses sistemlerini kullanarak da eşsiz bir deneyim elde edebileceğinizi unutmayın.

Tabii akıllı televizyon alırken dikkat edilmesi gereken özelliklerden bir diğeri de bağlantı seçenekleri. Şimdi, bağlantı seçeneklerini kullanarak nelere yapabileceğinize göz atalım.

Bağlantı Seçenekleri: Özgürlük ve Konfor Arayanlara Özel

Televizyon izleme deneyimi rotanızı özgürlük ve konfora doğru belirlemek isterseniz birçok farklı cihaz ve bağlantı üzerinden devam ettirmeyi tercih edebilirsiniz.

Bahsettiğimiz bağlantı seçeneklerinin zaman ve mekan fark etmeksizin televizyon izleme deneyiminizi mükemmelleştirmeyi amaçladığını söyleyelim. Fazla sayıda bağlantı seçeneği sayesinde görüntü kalitenizi yükseltebilir, televizyonunuzu farklı cihazlara bağlayabilir, internete erişebilir ve cihazınızı uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Televizyonların sahip olduğu farklı bağlantı seçeneklerini keşfetmek ve bu bağlantıların hayatınızı nasıl kolaylaştıracağını öğrenmek için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

HDMI

High Definition Multimedia Interface ya da kısaca HDMI, yüksek çözünürlüklü dijital verileri ses ve görüntü olarak iletmek için kullanılan bir arayüz olarak tanımlanıyor. Televizyonlarda bulunan HDMI bağlantı seçeneği sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntü ve sesleri keyifle deneyimleyebilir ve televizyonunuzu bilgisayar gibi farklı cihazlara bağlayabilirsiniz.

USB

Arçelik televizyonlarda bulunan USB bağlantı seçeneği sayesinde USB belleklerdeki dosyalarınızı direkt olarak televizyonunuza bağlayabilir ve bu belleklerin içerisinde bulunan içerikleri görüntüleyebilirsiniz. Böylece farklı platformlara ya da internete ihtiyaç duymadan dizi ve filmlerinizi keyifle izleyebilirsiniz.

Wi-Fi

Wi-Fi bağlantısı sayesinde Arçelik marka televizyonlarınızı kablosuz bir şekilde internete bağlayabilir ve online platformlarda yer alan içeriklere tek tuşla ulaşabilirsiniz.

Ethernet

Bazı televizyon modelleri, Wi-Fi bağlantısının yanı sıra Ethernet bağlantısına da sahip. Kablolu bağlantı yöntemi olan Ethernet sayesinde yüksek hızlı internet bağlantısından yararlanabilir, film ve dizilerinizi herhangi bir donma sorunu yaşamadan kesintisiz şekilde izleyebilirsiniz.

Smart TV ve Özellikleri: Akıllı Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Günümüz teknolojisinde TV’ler artık sadece uydu kanallarını izlemekten daha fazla seçenek sunmaya başladı. İnternete bağlanarak televizyonunuzda bambaşka bir keyif yaşayabileceğiniz Smart TV almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken farklı özellikler bulunuyor.

Televizyonunuzun, özgürlüklere kavuşturan kablosuz internet ağıyla kavuşabilmesi için internet tarayıcısına sahip olması; YouTube, Netflix, Amazon Prime Video gibi uygulamaları desteklemesi ve akıllı kumandasında bulunan sesli asistan yardımıyla yapacağınız aramaları kolaylaştırması şart.

Bunlara ek olarak Android işletim sistemine sahip olan akıllı televizyonlar tercih edebilirsiniz. Böylece yukarıda saydığımız uygulamalara ek olarak Chromecast built in özelliği ile mobil cihazlarınız ya da kişisel bilgisayarlarınızdan televizyonunuzun ekranına kablosuz yansıtma yapabilirsiniz.

Tasarım ve Stil: Eviniz için Estetik Bir Görünüm Yansıtma Şansı

Evinizin baş köşesinde yer alacak televizyonunuzun şık bir görünümde olmasını isteyebilirsiniz. Günümüz teknolojisinde üretilen televizyonların çoğu farklı renk seçenekleri, çerçeve kalınlıkları, ayak ve duvar montajları gibi seçenekler sayesinde farklı tasarımlarla stilinizi evinize yansıtma şansı tanıyor.

Bonus: Satın Almadan Önce Mutlaka Araştırma Yapın

Eviniz, yazlığınız, iş yeriniz… Kısacası yaşam alanınızdaki seyir keyfi için test videoları izleyerek, inceleme yazıları okuyarak ve Arçelik Blog’u takip ederek televizyon modellerini araştırmanız mümkün. “Televizyon alırken hangi özelliklere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabı gördüğünüz gibi çok farklı detaylar içeriyor. Yukarıda saydığımız özelliklerin haricinde garanti süresi, uygun fiyat politikası, kurulum ve teknik destek gibi haklarınızı da TV satın almadan önce mutlaka kontrol etmenizi öneriyoruz.

Dilerseniz televizyon almadan önce istek ve ihtiyaçlarınıza göre önerilerimizi dikkate alarak bir liste oluşturabilirsiniz. Sonrasında bu kriterlere uygun bir Arçelik televizyon modeli bulmanız ise an meselesi!

Televizyon alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Geleceği iyileştiren teknolojiler tasarlayarak ürettiğimiz Arçelik TV’leri incelemek ve kriterlerinize uygun televizyon modelleri ile tanışmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Şimdiden iyi seyirler diliyoruz!

İlgili Ürünler

Imperium A55 OLED C 970 BE / 55" 4K Android Büyük Ekran TV
1
  • Micro Dimming Teknolojisi : Arçelik televizyonlarınızda görsel bir şölen yaşayın!
  • Android İşletim Sistemi : Var
  • Çözünürlük : Ultra HD ya da 4K olarak ifade edilen çözünürlük değeri, standart HD ekranlardan yaklaşık 4 kat daha fazla piksel barındırır.
  • İnç/Ekran Boyutu : 55'/139 cm
7 serisi A75 D 790 B / 75" 4K Smart 75 İnç (190 Ekran) TV
0
  • Android İşletim Sistemi : Arçelik Android TV’lerdeki Google Duo uygulaması ile büyük ekranda görüntülü konuşma deneyimi yaşayın.
  • HDR ile sinematik kalitede net görüntü : LCD ve LED panel teknolojisine göre çok daha net ve yüksek kontrastlı görüntüler sunar.
  • Çözünürlük : Ultra HD ya da 4K olarak ifade edilen çözünürlük değeri, standart HD ekranlardan yaklaşık 4 kat daha fazla piksel barındırır.
  • İnç/Ekran Boyutu : 75'/189 cm
  • Dolby Digital Ses : Var
8 serisi A75 D 895 A / 75" 4K Smart 75 İnç (190 Ekran) TV
3
  • Google TV : Android
  • Dolby-Vision : Dinamik bir HDR formatı olan Dolby Visionen parlak ve en karanlık noktalar arasındaki derinliği ortaya çıkararak daha fazla detay görmenizi sağlamaktadır.
  • Çözünürlük : Ultra HD ya da 4K olarak ifade edilen çözünürlük değeri, standart HD ekranlardan yaklaşık 4 kat daha fazla piksel barındırır.
  • İnç/Ekran Boyutu : 75'/189 cm
  • HDR10+ : HDR10+ teknolojisi, standart HDR10’a göre sahnelerde daha gelişmiş iyileştirmeler sunmaktadır.