Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Minimalist Bir Mutfak Nasıl Kurulur?

Müzik ve benzeri sanat dallarında kökeni 1960’lı yıllara kadar uzansa da iç mimari ve dekorasyonda son dönemin en popüler yaklaşımlarından birisi olan minimalizm, gücünü sadelikten alıyor. Minimalizm, ev dekorasyonunda yeniliğe ihtiyaç duyanlar için hem zarif hem pratik hem de oldukça sade bir yaklaşım ortaya koyma şansı sunuyor. Minimalist mutfak düzeni ise özellikle mutfakta zaman geçirmeyi sevenlerin görsel algılarını güçlendirici nitelikler taşıyor. Peki, minimalist yaşam mutfak dekorasyonunda nasıl yansıtılmalıdır?

Bu konuyu birlikte inceleyelim.

Minimalist Mutfak Dekorasyonu Ne Anlama Gelir?

Minimalist mutfak dekorasyonu, her şeyden önce en ince detaylara dikkat etmeyi gerektirir. Ağırlıklı olarak yumuşak ve beyaz renkte boyanın tercih edildiği bu düzende, gri minimalist mutfak tasarımları da beğenilir. Önemli olan, eşyalar ve mutfak renginin ahenk içinde olması, mümkün olduğunca gözü yormamasıdır.

Ancak her şeyin başlangıcı, minimalist mutfak eşyası yaklaşımını ortaya koyabilmekten geçer. Yani minimalizm akımına en uygun şekilde az sayıda dekoratif eşya ve sadece gerekli mutfak araç gereçleri yer almalıdır. Tabii bunu yaparken dolaplar, tezgâh, sandalyeler ve masa, minimalist mutfak dekorasyonunu pekiştirecek şekilde ele alınmalıdır. Bu da minimalist tarzda bir yaklaşım ortaya koymayı gerektirir.

Minimalist Mutfak Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Minimalist mutfak dekorasyonu yapmanın belli başlı püf noktaları bulunur. Söz konusu evin kalbi olan mutfak olunca detaylar daha da önem taşır. Şimdi, minimalist tarzda bir mutfağa sahip olmanın yollarına değinelim:

  • İlk olarak mutfak eşyalarını gözden geçirmeniz gerekir.

Az eşyaya dayanan bir tasarım yaklaşımı olan minimalizm için mutfak eşyalarınızı gözden geçirerek işe koyulabilirsiniz. Beyaz Eşya modelleri arasında boyut olarak daha ufak, kapasite olarak da daha az olanları tercih etmeniz minimalist mutfak alışverişi için ilk kriterdir.

Benzer şekilde küçük ev aletleri arasından da mutfağınızdaki dolaplara sığabilecek, sığmadığı takdirde de ortalıkta kalabalık hissi yaratmayacak modelleri seçmelisiniz.

  • Eşyaların ardından mutfak tasarımında yenilik zamanı gelir.

Mutfağınızı minimalist tasarıma uygun hale getirmek için dolaplar, tezgah, masa ve sandalyelerde de yeniliğe gitmeniz gerekebilir. Minimalizmi öne çıkarabilmek için farklı mutfak dolabı modelleri arasında, mutfak aletleri için ideal boyuta sahip olanları bulmanız gerekir. Böylece mutfağınızda, açıkta herhangi bir mutfak aleti kalmayacağına emin olabilirsiniz.

Masa ve sandalyeleri seçerken ise kullanılmadıklarında bütüncül bir görüntü sunabilecek şekilde masanın altına rahatça geçebilen sandalye modellerini tercih edebilirsiniz. Böylece kullanmadığınızda bir mutfak adası görünümü sunabilecek zarif bir tarz ortaya koyacaklardır.

  • Boyada öncelik beyaz, ancak farklı renkler de tercih edilebilir.

Minimalist mutfak dekorasyonu denildiğinde akla göz alabildiğine beyaz ve sade mutfaklar geliyor. Tabii minimalist mutfaklarda pembe, yeşil ve turkuaz gibi renkler de mutfak eşyalarıyla uyumlu biçimde tercih edilebiliyor.

Minimalist Mutfak Eşyaları Neler Olabilir?

Mutfak denildiğinde aklınıza gelen ilk eşyalar nelerdir? Buzdolabıbulaşık makinesi, fırınTürk kahve makinesi gibi eşyalar; bütün mutfaklarda olduğu gibi minimalist tarzda tasarlanan mutfaklar için de vazgeçilmez eşyalardır. Sadece model seçimi yaparken bazı kriterlere dikkat etmek gerekir.

  • Mutfak eşyaları, mutfağa fazlalık hissi katmamalıdır.

Tercih edeceğiniz mutfak eşyaları mutfakta ilk bakışta göze çarpacak veya renk olarak mutfağın genel havasını bozacak şekilde seçilmemelidir. Kapasite olarak çok büyük olmayan, ihtiyacınız kadar hacme sahip mutfak eşyaları bu konuda en uygun tercih olur.

  • Mutfak eşyaları, minimalist detaylar içerebilir.

Mutfak eşyası seçerken tasarım detaylarına da dikkat edebilirsiniz. Sadece düz yüzeye sahip olmayan ve ufak tasarım detayları içeren mutfak eşyaları, minimalist tarzdaki mutfağınıza hafif hareket katabilir.

  • Mutfak eşyaları, mutfakta kullanım kolaylığı sunacak şekilde yerleştirilmelidir.

Minimalist tarzda bir dekorasyon tercih ediyorsanız mutfak eşyalarını kullanırken zorlanmayacağınız bir yerleşime sahip olmanız gerekir. Böylece her eşya, kendi kullanım alanında olabildiğince sade bir duruş sergiler.

Minimalist Mutfaklarda Mobilya Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Minimalist mutfaklar için mobilya seçerken ilk kriteriniz elbette gözünüze güzel görünmesidir. Seçeceğiniz mutfak mobilyaları beğeninizi yansıtmalı, size görsel açıdan keyif katmalıdır. Küçük mutfak eşyalarının tezgah üstü yerine dolaplarda muhafaza edilebildiği, beyaz eşyaların hacim olarak minimalizmi pekiştirecek şekilde seçildiği bir mutfak için tercih edeceğiniz mobilyalar da ebat ve renk olarak uyum sağlamalıdır.

Minimalist Mutfaklarda Dolap Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Minimalist mutfak dolapları, sadece ebat anlamında küçük olarak değerlendirilmemelidir. Beyaz eşyalar, tezgâh ve diğer mutfak unsurları arasında şık bir yerleşim ile monte edilecek olan mutfak dolapları, efektif çözümler sunmalıdır. Minimalist mutfak düzeni için mutfak dolapları çatal-bıçaktan küçük ev aletlerine kadar A’dan Z’ye bütün mutfak eşyalarını zarif biçimde muhafaza edebilmelidir.

Minimalist Mutfaklarda Perde Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Minimalist mutfak için perde seçerken tasarım açısından mutfağın geri kalanıyla uyumlu bir model aramalısınız. Klasik tarzda, dökümlü ve gösterişli perdelerden ziyade hem renk hem de ebat olarak minimalist mutfak dekorasyonunu pekiştirecek perdeleri tercih etmelisiniz. Güneş ışığının mutfağa rahatça girmesini sağlayacak zarif beyaz perdeler ile yenilikçi bir yaklaşım sunan stor tasarım perdeler bu konuda size yardımcı olabilecek en güçlü perde modelleri arasında yer alır.

Minimalist Mutfaklarda Hangi Dekoratif Eşyalar Kullanılabilir?

Minimalizm, mutfakta herhangi bir dekoratif eşyaya yer vermemek değildir. Aksine az sayıda zarif dekoratif eşya, minimalist tarzı pekiştirmeye katkı sağlar. İnce kenarlı çerçeveler, renk olarak mutfakla uyum içinde olan hoş manzara resimleri, zarif ve küçük saksılar bu amaçla değerlendirilebilir.

Minimalist Mutfaklar İçin Renk Seçimi

Minimalist mutfakta renk seçimi yaparken her şeyden önce kendi beğeni kriterlerinizi gözetebilirsiniz. Örnek minimalist mutfak tasarımları da çok renkli olmayan, birden fazla renge mümkün olmadıkça yer vermeyen yapılarıyla size ilham kaynağı olacaktır.

Genellikle beyaz ve lila gibi soft, açık renklerin tercih edildiği minimalist mutfakların bazı durumlarda gri gibi cesur renk tercihleriyle de tasarlanabildiğini görebilirsiniz. En önemli nokta ise mutfağın renginden mobilyalarına, dekoratif unsurlardan beyaz eşyalara kadar bir bütün olarak minimalizmi yansıtmasıdır.

Siz de mutfağınıza minimalist bir dokunuş katmak için en uygun mutfak eşyalarını tercih edebilirsiniz. Ankastre ve Beyaz Eşya kategorilerimiz bu konuda size oldukça geniş model seçenekleri sunacaktır.

İlgili Ürünler

K 3300 Mini Telve Beyaz K_3300_MİNİTELVE
48
  • Fincan Kapasitesi : 3
  • Cook Sense Teknolojisi (Pişmeyi Algılama) : Var
  • Sesli Uyarı : Var
  • Ölçü Kaşığı : Var
  • Anti Spill Teknolojisi (Taşmayı Önleme) : Var
9124 N MG 9124_variant
4
  • Enerji Sınıfı : A
  • Motor Tipi : ProSmart™Inverter
  • Kapasite : 9 kg
  • Maksimum Sıkma Devri : 1200 rpm
  • Ürün Rengi : Grion
AFC 361 G Fibona Serisi Ankastre Multifonksiyon Fırın Ankastre Fırın
8
  • A Fry Teknolojisi : Var
  • Buhar Destekli Pişirme : SteamWell Buhar Destekli Pişirme
  • Motor Teknolojisi : Hot Aero Pro
  • Teleskopik Ray Sistemi : Teleskopik ray sistemi ve yeni tel ızgara sayesinde tepsinizi fırın içerisinde kolayca hareket ettirebilirsiniz.
  • Yumuşak Kapak Sistemi : Var