Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Pratik ve Kolay Yöntemlerle Mikrodalga Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfakların vazgeçilmez elektrikli ev eşyalarından mikrodalga fırınlar, konu temizliğe geldiğinde gözünüzü korkutabilir. Fakat doğru yöntemleri uygulayarak kolay bir şekilde mikrodalga fırınlarınızı temizleyebilir, böylece yiyeceklerinizi hijyenik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Biz de bu nedenle mikrodalga fırınları temizlemenin kolay yollarından ve fırınların temizliği söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik.

Mikrodalga Fırın Temizliğinde Hangi Malzemeler Kullanılmalı?

Mikrodalga fırınlardaki zorlu lekelerden kolayca kurtulmanın ilk kuralı, doğru temizlik malzemelerini tercih etmektir. Fırın temizliği için doğru malzemelerin seçilmemesi, sizi saatler süren zorlayıcı temizlik işlemleri ile baş başa bırakabilir.

Siz de aşağıdaki temizlik malzemelerini kullanarak mikrodalga fırınlarınızı rahat bir şekilde temizleyebilir, sevdikleriniz için sıcacık ve lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.

  • Limon: Limon da kimyasal maddeler yerine tercih edebileceğiniz ve mikrodalga temizleme işlemini kolaylıkla gerçekleştirmenizi sağlayacak bir üründür.
  • Karbonat: Su ile karıştırılan karbonat, zorlu lekelerle mücadele etmenize yardımcı olur.
  • Bulaşık deterjanı: Kimyasal maddeler içerseler de kolay bir şekilde durulanabilen bulaşık deterjanları da mikrodalga fırınların temizliği için kullanabileceğiniz malzemeler arasındadır.

Adım Adım Mikrodalga Fırın Temizliği

Temizlik malzemelerini temin ettiniz ve mikrodalga fırını temizlemek için artık hazırsınız. Mikrodalga fırınları düzenli olarak temizlemek, sağlık açısından oldukça önemlidir. Kirli fırınlarda pişirilen yemekler sağlığınızı tehdit edebilir. Bu sebeple fırınlarınızı düzenli olarak temizlemenizi ve periyodik aralıklarla bakıma göndermenizi tavsiye ederiz.

Şimdi, adım adım mikrodalga temizliğine geçelim.

1. Mikrodalga Fırının İçi Nasıl Temizlenir?

Mikrodalga fırınların en çok kirlenen bölgesi iç kısmıdır. Bu sebeple fırınların iç bölgesinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu işlem her ne kadar zor ve sıkıcı görünse de aslında oldukça kolaydır.

Başlangıç olarak fırının içindeki yemek artıklarını çıkarmanızı tavsiye ederiz. İç bölgede bulunan cam bölmeyi çıkararak bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu adımda kuru bir bez kullanmak işinizi oldukça kolaylaştırabilir.

Fırının içini tamamen boşalttıktan sonra mikrodalga fırınınız temizlik için hazır. Fırının içine ya da nemli bir beze temizlik için tercih ettiğiniz malzemeyi birkaç damla dökebilir ve tüm yemek artıklarını kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Bu noktada bazı lekeleri çıkarmak zorlayıcı olabilir. Bu tür lekeleri çıkarmak için lekelerin direkt olarak üzerine birkaç damla deterjan dökebilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra zorlu lekelerin kolaylıkla çıktığını fark edeceksiniz.

Mikrodalga Fırının Dışı Nasıl Temizlenir?

Mikrodalga fırınların dış kısmı, genellikle iç kısma oranla daha az kirlenir. Fakat yine de fırınların dış bölgelerini de temizlememiz gerekebilir. Aşağıdaki adımları uygulayarak mikrodalga fırınların dış kısmını kolaylıkla temizleyebilirsiniz:

  • Mikrodalga fırını temizlemeye başlamadan önce fırının fişini çekin.
  • Bir bez veya süngeri hafifçe ıslatın ve üzerine bir miktar deterjan dökün.
  • Dış yüzeyi, fırına çok fazla baskı uygulamadan silin.
  • Kapak bölgesinde bulunan cam yüzeyin dış kısmını, cama zarar vermeyecek şekilde hafifçe silin.
  • Mikrodalga fırının kurumasını bekleyin.
  • Fırınınız lezzetli yemekler pişirmeye hazır!

Mikrodalga Fırın Bakımı Ne Sıklıkla Yaptırılmalı?

Mikrodalga fırınların nasıl temizlenmesi gerektiğini öğrendik. Peki, fırınları ne sıklıkla temizlemeli ve hangi durumlarda bakıma göndermeliyiz?

Mikrodalga fırınlar, mutfak içinde sıklıkla kullandığımız elektrikli ev eşyalarından olduklarından diğer eşyalara oranla oldukça sık kirlenirler. Fırınları düzenli olarak temizlemek, kullanım ömrünü uzatırken cihaz performansının da her zaman en iyi seviyede kalmasını sağlar. Bu sebeple mikrodalga fırınlarınızı hemen her kullanımdan sonra temizlemenizi öneririz.

Bu noktada, fırınları temizleme işlemini iki farklı kategori olarak düşünebiliriz:

  1. Kullanıma göre mikrodalga fırın temizliği
  2. Bakım için yapılan mikrodalga fırın temizliği

Kullanıma bağlı olan fırın temizliğini her kullanımdan sonraki temizlik olarak düşünebiliriz. Bu temizliğin gereğinden fazla detaylı olması gerekmez. Mikrodalga fırını her kullanışınızın ardından fırının iç bölgesini nemli bir bez yardımıyla silerek bu adımı kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci adım olan bakım temizliği, yukarıda nasıl uygulanacağını anlattığımız detaylı temizliği ifade eder. Aslına bakılırsa mikrodalga fırınların detaylı temizlik aşamasından hangi sıklıkta geçirileceği, fırını kullanma düzeninize bağlıdır.

Eğer fırını hemen her gün kullanıyorsanız bu işlemi en az ayda 1 kez olacak şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Fakat mikrodalga fırınınızı daha az kullanıyorsanız 2-3 ayda bir detaylı şekilde temizlemeyi tercih edebilirsiniz.

Bonus: Mikrodalga Fırınlardaki Zor Lekeler İçin Pratik Temizleme Yöntemleri

Yukarıdaki adımları birebir uygulamanıza rağmen temizlik işlemlerinize direnen lekelerle karşılaşıyorsanız aşağıdaki tarifleri deneyebilir ve can sıkıcı lekelerden kurtulabilirsiniz.

  • Bir bardağın yarısını limon suyu, diğer yarısını ise su ile doldurun. Bu karışım zorlu lekeleri ortadan kaldıracaktır.
  • Bir su bardağının içinde eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. Bu karışımı mikrodalga fırının içine yerleştirin ve fırını 5 dakika boyunca çalıştırın. Fırının kapağını açtığınızda tüm lekelerin çözündüğünü göreceksiniz.
  • Sirke kullanılan yöntemin aynısını yalnızca su kullanarak da deneyebilirsiniz.

Mikrodalga fırın temizliği yaparken işinizi kolaylaştıracak temizlik önerilerini anlattık. Arçelik inovatif çözümler ile Buharlı Temizleme ve Koku Giderme fonksiyonu ile sağlıklı ve kolay bir temizleme çözümleri sunabilmektedir. Mikrodalga fırın ve diğer elektrikli ev eşyalarının temizliği hakkında daha fazla bilgi almak ve Arçelik Mikrodalga Fırın modelleri ile tanışmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Ürünler

MD 210 DG Izgaralı Mikrodalga Fırın Mikrodalga Fırın
1
  • Mikrodalga Kontrol Paneli : Elektronik
  • Mikrodalga Çıkış Gücü : 700 W
  • Mikrodalga Rengi : Gümüş
  • Ürün Tipi : Solo
  • Mikrodalga Hacmi : 20
MD 211 DS Mikrodalga Fırın
0
  • Mikrodalga Kontrol Paneli : Elektronik
  • Mikrodalga Çıkış Gücü : 700 W
  • Mikrodalga Rengi : Siyah
  • Ürün Tipi : Solo
  • Mikrodalga Hacmi : 20
Q&S Fırın Ici Izg Tem 500 Ml (vegan) Ocak ve Fırın Temizlik ve Bakım Ürünleri
0
  • Marka : Quick & Shine
  • Kullanım Durumu : Tüm Fırın ve Izgaralarda
  • Ürün Hacmi : 500 ml